Μενού Ροή
Carlyle
Carlyle International Energy Partners: Ο κολοσσός που έκανε το Mega deal με την Energean - Τι στοχεύει;

Σε ανακοίνωση της συμφωνίας για πώληση του χαρτοφυλακίου της Energean σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία, στην Carlyle International Energy Partners  προχώρησαν σήμερα  πι δυο εταιρείες. Το τίμημα ανέρχεται  σε επίπεδο έως 945 εκατ. δολάρια και όχι λιγότερο από 820 εκατ. δολάρια. 

Με περιουσιακά στοιχεία 425 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό διαχείριση από τις 31 Μαρτίου 2024, σκοπός της Carlyle είναι να επενδύει με σύνεση και να δημιουργεί αξία για λογαριασμό των επενδυτών της, των εταιρειών χαρτοφυλακίου και των κοινοτήτων στις οποίες ζούμε και επενδύουμε. Η Carlyle απασχολεί περισσότερα από 2.200 άτομα σε 28 γραφεία σε τέσσερις ηπείρους.

Το στίγμα της κίνησης αυτής έδωσε από την πλευρά του ο Bob Maguire, επικεφαλής της Carlyle International Energy Partners, σχολίασε σχετικά:  “Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που αποκτούμε αυτό το χαρτοφυλάκιο με assets υψηλής ποιότητας στην Ιταλία, την Αίγυπτο και την Κροατία, χώρες που ενθαρρύνουν νέα ανάπτυξη του φυσικού αερίου, η οποία πιστεύουμε ότι θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.  Προσβλέπουμε στην στήριξη της μετατροπής αυτών των assets σε μία αναπτυσσόμενη πλατφόρμα έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο, μέσα από την υλοποίηση βραχυπρόθεσμων αναπτύξεων, το ξεκλείδωμα ευκαιριών οργανικής ανάπτυξης, τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, καθώς και την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων σχεδίων απανθρακοποίησης».

“Αυτή η συναλλαγή θα παραδώσει στην Carlyle ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο υψηλά στρατηγικών σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού με αναμενόμενη παραγωγή που αντιστοιχεί σε 47.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα και δραστηριότητες σε όλη την Ιταλία, την Αίγυπτο και την Κροατία, με αναμονές για μεγάλης κλίμακας εξελίξεις στις αγορές φυσικού αερίου. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τα δικαιώματα στην Cassiopea, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ιταλίας από άποψη αποθεμάτων, και στο Abu Qir, έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους παραγωγής φυσικού αερίου στην Αίγυπτο” αναφέρει η εισηγμένη στο δείκτη NASDAQ εταιρεία.

Όπως αναφέρεται, “η  Carlyle θα αξιοποιήσει το ιστορικό και την εμπειρία της σε επιτυχημένες επενδύσεις σε E&P, μετά από προηγούμενες επενδύσεις σε Neptune Energy, Assala Energy και SierraCol, για να ιδρύσει μια αυτόνομη, κορυφαία εταιρεία E&P στη Μεσόγειο, μέσω πρωτοβουλιών οργανικής ανάπτυξης και M&A. Ως μέρος της συναλλαγής, ο Tony Hayward, (πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της BP, νυν Εκτελεστικός Πρόεδρος της SierraCol) θα γίνει Πρόεδρος της εταιρείας, που επικεντρώνεται στην κλιμάκωση των δραστηριοτήτων της στην περιοχή. 

Κεφάλαια για τη συναλλαγή θα προέρχονται από την πλατφόρμα Carlyle International Energy Partners («CIEP»), ένα ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο που επενδύει σε ενεργειακές ευκαιρίες στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία. 

Η Carlyle διαθέτει μια μεγάλη και ποικιλόμορφη παγκόσμια ενεργειακή πλατφόρμα που επενδύει σε όλο το φάσμα των ηλεκτρονίων και των μορίων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη νέων ενεργειακών οδών, και ένα καθιερωμένο ιστορικό υποστήριξης παραδοσιακών ενεργειακών επιχειρήσεων να εκτελούν στρατηγικές απανθρακοποίησης.”

H Energean

Το τίμημα σύμφωνα με την Energean είναι υπερτριπλάσιο σε σχέση με το κόστος απόκτησης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων από την Edison που ήταν 284 εκατ. δολάρια το 2020.  Η συμφωνία όπως επισημαίνεται δημιουργεί επαρκή ταμειακή ρευστότητα για την Energean για την πλήρη αποπληρωμή του Εταιρικού Ομολόγου ύψους 450 εκατ. δολαρίων και για τη διευκόλυνση της καταβολής έκτακτου μερίσματος έως 200 εκατ. δολαρίων στους μετόχους.

 Επίσης επιτρέπει στην Energean να εστιάσει στην στρατηγική ανάπτυξης με βάση το φυσικό αέριο, η οποία σηματοδοτείται από την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Karish North στο Ισραήλ καθώς και από την πρόσφατη είσοδο στο κοίτασμα Anchois στο Μαρόκο.  

«Στο εξής, η Energean θα επιδιώξει να αναπτυχθεί περαιτέρω στη Μεσόγειο αλλά και να αναζητήσει ευκαιρίες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει μακροπρόθεσμη πολιτική υποστήριξης για το φυσικό αέριο και για αντικατάσταση του άνθρακα. Ο όμιλος επίσης θα επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός κόμβου αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη πειροχή της Μεσογείου μέσω της θυγατρικής EnEarth», αναφέρεται στην ανακοίνωση.  

Με αφορμή την συμφωνία, ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε:  «Αυτή η συμφωνία ανοίγει ένα νέο εντυπωσιακό κεφάλαιο για την Energean. Σήμερα, κεφαλαιοποιούμε μια σημαντική απόδοση της επένδυσης που πραγματοποιήσαμε όταν αποκτήσαμε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο πριν από τέσσερα χρόνια. Η μεταβίβαση αξιοποιεί τη στρατηγική μας για μεγιστοποίηση της αξίας για τους μετόχους μας και επιβεβαιώνει την απολύτα πειθαρχημένη λογική στην τοποθέτηση κεφαλαίων, όπως αποδεικνύεται από τις παραμέτρους της συμφωνίας σε συνδυασμό και με την αναμενόμενη διανομή ενός έκτακτου μερίσματος..  Κοιτώντας μπροστά, η συμφωνία ξεκλειδώνει σημαντικό διοικητικό δυναμικό και παρέχει οικονομική ευελιξία για να οδηγηθούμε στην μελλοντική ανάπτυξη. Στο επίκεντρό μας πλέον θα βρίσκεται η δημιουργία ενισχυμένης αξίας από το χαρτοφυλάκιό μας στο Ισραήλ, καθώς και η αξιολόγηση νέων ευκαιριών που ταιριάζουν με την επιχειρησιακή φιλοσοφία της Energean: ανάπτυξη, καταβολή αξιόπιστου μερίσματος, απομείωση δανείων και δέσμευση στον στόχο του Net Zero.  

“Η Carlyle είναι ο κατάλληλος θεματοφύλακας των μεταβιβάζομενων assets και θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό σπίτι για τους συναδέλφους μας, στους οποίους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και των οποίων την πορεία θα παρακολουθούμε. Θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους στην Αίγυπτο, την Ιταλία και την Κροατία για την σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους όλα αυτά τα χρόνια».  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας