To μεγάλο deal εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακή από το αραβικών συμφερόντων επενδυτικό σχήμα Masdar που ήρθε να επιβεβαιώσει την ελκυστικότητα των ελληνικών assets, τα πολύ καλά αποτελέσματα 1ου εξαμήνου συνοδεία άριστης μερισματικής πολιτικής, η δρομολόγηση της μεγάλης επένδυσης της Cenergy Holdings στις ΗΠΑ, η ευρύτερη κινητικότητα στη ΔΕΗ, τα πολλαπλά ενεργειακά έργα της AVAX, αλλά και οι έντονες πιέσεις ώστε να τροχοδρομηθεί ξανά το projects του αγωγού διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ του ΑΔΜΗΕ, είναι ειδήσεις και εξελίξεις που έχουν έναν κοινό παρανομαστή: Όλες αναφέρονται και όλες εμφορούνται από τον ευρύτερο ενεργειακό τομέα.
Τον κλάδο που συνεχίζει να βρίσκεται (διεθνώς) στην πρωτοκαθεδρία των επιχειρηματικών, οικονομικών, πολιτικών και γεωστρατηγικών εξελίξεων, επηρεάζοντας το ενεργειακό μέλλον ολόκληρων χωρών και οικονομιών αλλά και το μέλλον ολόκληρων κυβερνήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, στις πρώτες εννέα συνεδριάσεις που έχουν γίνει έως τώρα το μήνα Ιούλιο, οι μετοχές του κλάδου είναι κυρίαρχες, με αποδόσεις έως και 10,39%, ξεπερνώντας ακόμη και τις τράπεζες.
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, να τονίσουμε πως ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,97% το μήνα Ιούλιο, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 3,29%, ο Mid Cap καταγράφει άνοδο 2,79%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο +4,35%. Η άνοδος του Γενικού Δείκτη εν πολλοίς οφείλεται στην κούρσα των ενεργειακών μετοχών. Παράλληλα, σημαντικές είναι οι αναβαθμίσεις για πολλές μετοχές του ενεργειακού τομέα τις τελευταίες ημέρες.
ΓΕΚ Τέρνα: Η μετοχή ασχέτως αν διόρθωσε σε ποσοστό 0,57% χθες, βρίσκεται μια ανάσα από τα υψηλά 24,5 ετών, ήτοι στα επίπεδα που είχε το Φεβρουάριο του 2000, ενώ τον Ιούλιο ενισχύεται κατά 5,80%. Η πώληση της Τέρνα Ενεργειακή αλλάζει τα δεδομένα στο μητρικό όμιλο ενισχύοντάς τον με ζωτική ρευστότητα ώστε να υποστηρίξει το επενδυτικό του πρόγραμμα, ενώ θα τον βοηθήσει παράλληλα να μειώσει αξιοσημείωτα το δανεισμό του. Δεν είναι τυχαίο ότι η Axia έδωσε προ ημερών τιμή – στόχο τα 27,40 ευρώ για τη μετοχή, από 24,80 ευρώ πριν, δίνοντας ανοδικό περιθώριο άνω του 60% από τα τρέχοντα επίπεδα. Ουδέποτε έχει δοθεί ξανά τέτοια τιμή – στόχος για τη συγκεκριμένη μετοχή. Στο +33% φέτος.
Metlen: Η μετοχή ενισχύεται κατά 5% τον Ιούλιο, ασχέτως με τη διόρθωση κατά 0,76% χθες, που έφερε τον τίτλο στα 36,60 ευρώ. Ο αμερικανικός οίκος Citigroup στο βασικό του σενάριο δίνει τιμή – στόχο τα 46 ευρώ, ήτοι 25% πιο πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ στο bull σενάριο η τιμή της θα εκτοξευθεί στα 61,4% ευρώ, με περιθώριο ανόδου 67%.
ΔΕΗ: Η μετοχή της Επιχείρησης ενισχύεται κατά 6,05% τον Ιούλιο, καθώς ξεκίνησε το μήνα από τα 11,24 ευρώ ενώ χθες, έχοντας νέα άνοδο 2,23%, έκλεισε στα 11,92 ευρώ, που σημαίνει ότι κερδίζει πάνω από μισό ευρώ αυτές τις ημέρες. Η Επιχείρηση βρίσκεται σε δημιουργικό αναβρασμό σε μόνιμη βάση, με το management να είναι εξαιρετικά δραστήριο, σχεδιάζοντας νέες κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα.
Ελλάκτωρ: Παρά τη χθεσινή ισχυρή διόρθωση κατά 2,45%, κρατάει κέρδη 4,86% τον Ιούλιο.
Τιτάν: Κρατάει άνοδο 4,96% τον Ιούλιο, ενώ χθες, μετά και το +2,33%, επανήλθε με φόρα πάνω από τα 30 ευρώ, κλείνοντας στα 30,70 ευρώ. Έχει ιστορικό υψηλό από τότε που μπήκε στο Euronext στα 32,20 ευρώ από τις 24 Μαΐου 2024, ενώ από την αρχή του 2024 βρίσκεται στο +43,12%, αποτελώντας το κορυφαίο «χαρτί» του Large Cap. Ετοιμάζεται το 2025 να εισάγει την αμερικανική θυγατρική σε αγορά των ΗΠΑ, ενώ πέρυσι θυμίζουμε ότι ενισχύθηκε άνω του 77%. Πρόσφατα, η Εθνική χρηματιστηριακή ανέβασε την τιμή – στόχο στα 45 ευρώ από 36 πριν, δίνοντας πολύ μεγάλο περιθώριο περαιτέρω ανόδου.
Viohalco: Μετά τις απώλειιες 11% τον Ιούνιο, ο τίτλος ενισχύεται το πρώτο 9ήμερο του Ιουλίου σε ποσοστό 7,91%, παρά τη διόρθωση άνω του 2% του τελευταίου διημέρου. Στο +17% φέτος, ενώ λαμβάνει «λάμψη» και από την εξαιρετική πορεία της θυγατρικής Cenergy Holdings, που αποτελεί τον ενεργειακό της βραχίονα.
Cenergy Holdings: Ο τίτλος μετά το +6,60% του Ιουνίου κερδίζει εκ νέου +2,71% τον Ιούλιο, ανεβάζοντας τα κέρδη έως τώρα του 2024 στο +37,57%. Την περασμένη Παρασκευή 5/7 έκλεισε στα 9,96 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά, ενώ την ίδια ημέρα ενδοσυνεδριακά είδε και τα 10 ευρώ. Πλέον αποτιμάται στα 1,87 δισ. ευρώ, έχοντας αφήσει αρκετά πίσω τη μητρική Viohalco που αποτιμάται μόλις στα 1,59 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε πως πέρυσι τέτοια εποχή ήταν στα 6,10 ευρώ, πρόπερσι ήταν στα 2,65 ευρώ, ενώ τον Ιούλιο του 2020 ήταν μόλις στα 0,89 ευρώ. Πέρυσι ήταν το κορυφαίο «χαρτί» του FTSE 25 με ράλι +137%.
ElvalHalcor: Έχασε 7,50% τον Ιούνιο, έχοντας γυρίσει στο εξάμηνο αρνητικά χάνοντας 4,60% το 2024, όμως τον Ιούλιο γράφει αντίδραση σε ποσοστό 6,92%, γυρνώντας εκ νέου θετικά το έτος (+1,95%). Εδώ ζητούμενο είναι η διάρκεια, την οποία δεν έχει.
ΑΔΜΗΕ: Υπάρχουν πιέσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο για να μπει ξανά σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με τη μετοχή να δείχνει αφύπνιση καταγράφοντας άνοδο 5,75% στις συνεδριάσεις του Ιουλίου. Μάλιστα χθες έκλεισε με σημαντική άνοδο 2,45% στα 2,30 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από το Μάρτιο, ήτοι περίπου τέσσερις μήνες πίσω. Χθες έκανε τον ισχυρότερο όγκο του τελευταίου διαστήματος με 572 χιλ. τεμάχια, ενώ διακίνησε τον κορυφαίο τζίρο του Mid Cap με 1,29 εκατ. ευρώ, κάτι που πιστοποιεί κινήσεις ισχυρών παικτών.
AVAX: Με άνοδο 8,69% το μήνα Ιούλιο, παίρνει πίσω τις απώλειες (-8,50%) του Ιουνίου, περιορίζοντας παράλληλα τη ζημιά από την αρχή του 2024 στο -20,65%, ενώ στη λήξη του εξαμήνου έχανε 27%. Ο όμιλος αναλαμβάνει σημαντικά ενεργειακά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως το πρόσφατο μεγάλο έργο στο Ιράκ για την κατασκευή και λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας ανοικτού κύκλου ισχύος 282ΜW, προϋπολογισμού 82 εκατ. δολαρίων. Πέρυσι η μετοχή είχε καταγράψει εντυπωσιακό ράλι +144,74%.
Revoil: Η μετοχή έχει ανεβάσει στροφές το τελευταίο διάστημα, καθώς και από τον προηγούμενο μήνα, από τις 20 Ιουνίου είχε αφυπνιστεί ξεκινώντας από το χαμηλό των 1,56 ευρώ, ενώ έκτοτε και έως χθες ενισχύεται κατά 25%, εν μέσω μετοχικής κινητικότητας και σεναρίων περί εισόδου νέου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο. Το μήνα Ιούλιο κερδίζει 10,39% αποτελώντας την κορυφαία μετοχή στον κλάδο.
Ελινόιλ: Με άνοδο 9,13% τον Ιούλιο ο τίτλος επίσης ξεχωρίζει, λαμβάνοντας ώθηση από την κινητικότητα στο management που ενισχύει τη διεθνή της παρουσία, ενώ παράλληλα επενδύει στο δίκτυο εμπορίας στο εσωτερικό, προωθώντας συνάμα το πλάνο για “‘άνοιγμα” στις νέες μορφές καυσίμων, όπως το CNG - συμπιεσμένο φυσικό αέριο - ή το υδρογόνο και την ηλεκτροκίνηση.