Μενού Ροή
Γ. Στάσσης: "Στο επίκεντρο η πράσινη ανάπτυξη" - Αύξηση του μερίσματος - Στα 1,8 δισ. ευρώ ο στόχος EBITDA για το 2024

Ο Όμιλος ΔΕΗ  βρίσκεται σε ένα συνεχές ταξίδι μετασχηματισμού, με την πράσινη μετάβαση στο επίκεντρο  δήλωσε ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας Γιώργος Στάσσης μιλώντας σήμερα στη Γενική Συνέλευση της Επιχείρησης.  Σημείωσε πώς αυτό συμβαίνει με «αύξηση επενδύσεων στις ΑΠΕ και σταδιακή απόσυρση λιγνιτών μονάδων αλλά και με δράσεις που έχουν ως επίκεντρο τον πελάτη. Αλλάζουμε τα πάντα εντός της εταιρείας», πρόσθεσε.

Ως αποτέλεσμα του μεγάλου μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, η ΔΕΗ προχωρά στην επαναφορά της διανομής μερίσματος μετά από 10 χρόνια με πρόταση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων για μέρισμα €0,25/μετοχή. «Η ΔΕΗ επιστρέφει  στα μερίσματα μετά από 10 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος και CEO. Η ΓΣ άναψε το πράσινο φως στη διανομή μερίσματος.

Enel Ρουμανίας, Κωτσόβολος και ΑΠΕ

Το 2023 ήταν μία κομβική χρονιά για την εταιρεία, αφού κατέγραψε ισχυρά αποτελέσματα, πρόοδο στο πλάνο διείσδυσης των ΑΠΕ, μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και μία σημαντική εξαγορά για επέκταση στη Ρουμανία. «Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας να γίνουμε παίκτης καθαρής ενέργειας και κρίσιμων υποδομών, ενώ επαναφέρουμε τη διανομή μερίσματος μετά από μία δεκαετία, απόρροια του μεγάλου μετασχηματισμού της ΔΕΗ που ξεκίνησε το 2019. Όλα αυτά διατηρώντας μία πειθαρχημένη χρηματοοικονομική θέση. Η εταιρεία έχει μετασχηματιστεί σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό Όμιλο, ο οποίος εκτείνεται από την παραγωγή, εμπορία και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας έως τις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτροκίνηση.

Το 2023 ήταν μια χρονιά με εξελίξεις για τη ΔΕΗ, με σημαντικότερες την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, τη συμφωνία για την εξαγορά της Κωτσόβολος από την Currys και την αύξηση της ισχύος σε ΑΠΕ κατά 1,1GW μέσω οργανικής ανάπτυξης και συνεργασιών. Το πράσινο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου ανέρχεται σε  4,6 GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, ενώ διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 2,8 GW υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή. 

Αναφορικά με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ μίλησε για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε συνεργασία με την RWE ισχύος 940 MW, την Intrakat έως 2,7 GW αλλά και με τη Metlen για έργα 2 GW εκτός από τη Ρουμανία και σε τρεις νέες χώρες, Ιταλία, Βουλγαρία και Κροατία. 

Στα 1,8 δισ. ευρώ ο στόχος EBITDA για το 2024

Σχετικά με την οικονομική πορεία του ομίλου στο 2024 ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι η ΔΕΗ ξεκίνησε με ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, «κάτι που μας επέτρεψε να αναβαθμίσουμε τον στόχο για επαναλαμβανόμενα EBITDA σε 1,8 δισ. ευρώ παρά τη μεταβλητότητα σε αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαστε προσηλωμένοι στο πλάνο μας, τόσο στο κομμάτι της παραγωγής όσο και της διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε. Και συμπλήρωσε πως «αυτό μας δημιουργεί σταθερότητα και συνεπώς μας επιτρέπει να αναζητούμε ευκαιρίες και να δημιουργούμε αξία για τους μετόχους μας».

Fiber to Home

Ο κ. Στάσσης έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη του δικτύου Fiber to the Home, λέγοντας ότι στο τέλος του 2023 οι οπτικές ίνες είχαν φτάσει σε 140.000 νοικοκυριά, ενώ για το 2025 ο στόχος είναι τα 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Για το 2030 ο στόχος είναι το δίκτυο οπτικών ινών να φτάσει σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Στο πλαίσιο εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της Τακτικής Συνέλευσης των μετόχων το σχέδιο απόσχισης του Τηλεπικοινωνιακού Κλάδου και εισφοράς του στην 100% θυγατρική που θα φέρει τον τίτλο FiberGrid.

Ο Τηλεπικοινωνιακός Κλάδος χονδρικής της ΔΕΗ που μεταβιβάζεται στη θυγατρική FiberGrid περιλαμβάνει το «παλαιό» αστικό δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ, το οποίο έχει κατασκευαστεί από το έτος 2003 και μετά, το υπό ανάπτυξη «νέο» δίκτυο οπτικών ινών και τα σχετικά στοιχεία ενεργητικού (εξοπλισμός, μηχανήματα κλπ) μαζί με αποθέματα, υλικά, ανταλλακτικά, αναλώσιμα, πληροφοριακά συστήματα κλπ καθώς και από βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας