Μενού Ροή
Intrakat – Άκτωρ: Μεγάλη πρόκληση για τον όμιλο τα σύνθετα και απαιτητικά αντιπλημμυρικά έργα και η διαχείριση υδάτων

Μετά τα απαιτητικά έργα για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport, τα οποία διεκπεραίωσε με απόλυτη επιτυχία, έργα που της άλλαξαν επίπεδο, μετά τα μεγάλα οδικά έργα και τα έργα υποδομών, τις γέφυρες και τις άλλες πολύπλοκες κατασκευές, η Intrakat τα τελευταία χρόνια εξειδικεύεται και στα αντιπλημμυρικά έργα και στα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Πρόκειται για ζωτικής σημασίας έργα λόγω της κλιματικής αλλαγής η οποία φέρνει πλημμυρικά και τροπικά φαινόμενα ακόμη και σε περιοχές, όπως η Ευρώπη και η Ελλάδα με ήπια κλίματα. Έργα που αποτελούν τον ορισμό της βιωσιμότητας και της χρηστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, που στο εξής θα είναι το πρωτεύων ζήτημα για ολόκληρες ηπείρους, χώρες, κοινωνίες και οικονομίες.

Projects που απαιτούν μεγάλη εξειδίκευση, ενώ ακόμη και η ίδια η εταιρεία δίνει και θα δίνει εξετάσεις, καθώς στην Ελλάδα αυτός ο τομέας έργων είναι σε… νηπιακό επίπεδο, διότι ουδέποτε έγιναν ολοκληρωμένα, αποτελεσματικά και πλήρως λειτουργικά αντιπλημμυρικά έργα μεγάλης έκτασης.

Άλλωστε, τα αντιπλημμυρικά έργα είναι έργα μεγάλων προκλήσεων καθώς οι κατασκευές, οι υποδομές και οι υποστυλώσεις γίνονται κατά μήκος των ρεμάτων, σε εντελώς «αφιλόξενα» εδάφη, καθιστώντας τέτοια projects εξαιρετικά δύσκολα. Και φυσικά, είναι έργα που ξεφεύγουν από το αμιγώς τεχνικό κομμάτι και το κομμάτι των μηχανικών και των αρχιτεκτόνων, καθώς επηρεάζουν το περιβάλλον και μπορούν να οριοθετήσουν την πορεία ολόκληρων περιοχών, άρα σε κάθε περίπτωση απαιτείται η διαρκής συνδρομή περιβαλλοντολόγων, γεωπόνων κ.λπ.

Η Intrakat τα τελευταία χρόνια έχει διεκδικήσει και κερδίσει τα δύο μεγαλύτερα έως τώρα αντιπλημμυρικά έργα στο Νομό Αττικής, αποκτώντας ήδη ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της. Πρώτα κλείδωσε το σημαντικότατο αντιπλημμυρικό έργο του Ρέματος Εσχατιάς στο τμήμα από την οδό Ευπυρίδων μέχρι τη Λεωφόρο Πάρνηθας, το οποίο είναι προγραμματισμένο να παραδοθεί στα τέλη του 2024 αλλά μάλλον θα καθυστερήσει. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Κατόπιν η εταιρεία εξασφάλισε και το έτερο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στο Νομό Αττικής, που είναι η «Διευθέτηση Οριοθέτησης Ρέματος Ραφήνας», το οποίο θα θωρακίσει τη Ραφήνα και τις παρακείμενες περιοχές από τον κίνδυνο μελλοντικών αιφνίδιων πλημμυρών. Η σύμβαση ανέρχεται στα 60,7 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ ενώ με το φόρο το κόστος ανεβαίνει στα 85,69 εκατ. ευρώ.

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Δυτική Στερεά

Την περασμένη Πέμπτη 18 Ιουλίου η Intrakat ανέλαβε ένα ακόμα εξαιρετικά σύνθετο και μεγάλων απαιτήσεων υδραυλικό έργο, που υπόσχεται να εκσυγχρονίσει τη διαδικασία διαχείρισης του νερού σε ένα από τα σπουδαιότερα υδατικά διαμερίσματα της χώρας και να συμβάλει στην αναζωογόνηση και την βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για τη σύμβαση «Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας - Αμφιλοχίας και Βάλτου Α’ φάση Ν. Αιτωλοακαρνανίας», προϋπολογισμού 64,5 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο αυτό εγγειοβελτιωτικό έργο περιλαμβάνει αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα, έργα αποχέτευσης - αποστράγγισης και μεταφοράς και διανομής νερού για άρδευση, καθώς και πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση των αναγκών της περιοχής, μελλοντικά.

Η σύμβαση αποτελείται από δύο σημαντικά εγγειοβελτιωτικά υποέργα: Των παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας και Αμφιλοχίας και των περιοχών της επαρχίας Βάλτου, δηλαδή μίας γεωγραφικής ζώνης με σπάνιο, υδάτινο πλούτο. Η ευρύτερη περιοχή του έργου βρίσκεται δυτικά του Αχελώου και περιλαμβάνει τις περιοχές Αµβρακίας - Αµφιλοχίας, Κατούνας - Κονοπίνας και Βάλτου και βρίσκεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αμφιλοχίας και Ξηρόμερου.

Έργο πολύ μεγάλων προκλήσεων

Συνολικά, στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστούν μία λιμνοδεξαμενη ωφέλιμου όγκου 17.000 κυβικών μέτρων, εννέα δεξαμενές, τρία αντλιοστάσια, 46 τάφροι, 121 χλμ. αγωγών για μεταφορά και διανομή νερού σε 11 ζώνες άρδευσης, και πολλά ακόμη συνοδά έργα, όπως αντιπλημμυρικά - αποχετευτικά δίκτυα, οχετοί, διευθετήσεις ρεμάτων, αγροτικά δίκτυα κ.λπ.

Τα έργα θα εκτείνονται σε μία ιδιαίτερα μεγάλη περιοχή που προσεγγίζει τα 38.000 στρέμματα και με την ολοκλήρωσή τους θα αρδεύονται με σύγχρονο τρόπο πάνω από 33.000 στρέμματα γης στην Αμβρακία και την περιοχή της επαρχίας Βάλτου, διευκολύνοντας έτσι την αξιοποίηση της γεωργικής περιοχής, στην οποία περιλαμβάνονται σημαντικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με ελαιώνες, οπωρώνες κ.α. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνολικές ανάγκες σε νερό για την άρδευση των συγκεκριμένων έργων ανέρχονται σε πάνω από εννέα εκατ. κυβικά μέτρα νερού.

Αν το έργο εκτελεστεί σωστά, θα καταστήσει εφικτή τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο έως τις παραλίµνιες περιοχές Αµβρακίας - Αµφιλοχία, θα ενισχύσει την παραγωγική δραστηριότητα, θα εξορθολογήσει τη διαχείριση των υδάτων και θα βελτιώσει τις ζωές των αγροτών της περιοχής. Παράλληλα, αν εκτελεστεί σωστά, το έργο υπόσχεται την αναβάθμιση των εκτεταμένων και παλαιών αρδευτικών δικτύων της περιοχής, τα οποία είχαν κατασκευαστεί κατά τις δεκαετίες 1960 – 1970 και έχουν πλέον εξαντλήσει το όριο ζωής τους, με αποτέλεσμα να λειτουργούν οριακά και με πολύ μεγάλες απώλειες νερού, θέμα που άλλωστε απασχολεί σχεδόν το σύνολο των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της χώρας.

Τέλος, είναι ένα έργο με ιιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς όχι μόνο στοχεύει να συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση του νερού σε ένα από τα σημαντικότερα υδατικά διαμερίσματα της χώρας, αλλά θα υλοποιηθεί με ιδιαίτερο σεβασμό στο περιβάλλον, καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει το Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού, περιοχές Natura 2000 της Λίμνης Αμβρακίας, δασικές εκτάσεις κ.λπ.

H ΑΚΤΩΡ ανέλαβε την κατασκευή του Φράγματος Τσικνιά

Χθες η Άκτωρ, η πιο εξειδικευμένη και με το πιο «πλούσιο» παλμαρέ απαιτητικών έργων στη χώρα όπως γέφυρες, οδικές αρτηρίες, Αττική Οδό κ.α. και μέλος πλέον του ομίλου Intrakat, υπέγραψε σύμβαση με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την ανάληψη του μεγάλου έργου «Κατασκευή Φράγματος Τσικνιά Ν. Λέσβου, Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και Δικτύων», προϋπολογισμού ύψους 98 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για έργο που υπόσχεται να αναζωογονήσει τη διαχείριση των υδάτων στο νησί, προσφέροντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες του μεγαλύτερη περιβαλλοντική βιωσιμότητα και ασφάλεια εφοδιασμού σε καθαρό νερό για τον 21ο αιώνα.

Με την ολοκλήρωση του νέου αυτού έργου θα εξασφαλιστούν η ποσοτική και η ποιοτική προμήθεια νερού ύδρευσης στους οικισμούς Καλλονής, Αγίας Παρασκευής και στην πόλη της Μυτιλήνης, λύνοντας χρονίζοντα προβλήματα, όπως οι μεγάλες απώλειες νερού στο υδροδοτικό σύστημα και η υποβάθμιση της ποιότητάς του, η εξάντληση των υφιστάμενων πηγών υδροδότησης, η οποία επιβαρύνεται από την υφαλμύρυνση και την περιεκτικότητα συστατικών ακατάλληλων για την ανθρώπινη υγεία -, αλλά και η υποβάθμιση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από την υπεράντληση που γίνεται, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες υδροδότησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της τουριστικής κίνησης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας