Μενού Ροή
Nathalie Marinakis
Συνέντευξη N. Marinakis: «Η Sunlight θα οδηγήσει τις εξελίξεις στην παραγωγή μπαταριών σε διεθνή κλίμακα»

Σε μια συγκυρία κοσμογονικών εξελίξεων και ανάγκης νέων «δρόμων» σε όλο το φάσμα της ενέργειας και της αποθήκευσής της, η εταιρεία Sunlight – έχοντας και τη συσσωρευμένη γνώση από την τριών δεκαετιών εμπειρία της - βρίσκεται στην πλέον δημιουργική και αναπτυξιακή φάση από την ίδρυσή της.

Με αλλεπάλληλες στρατηγικές εξαγορές σε χώρες του εξωτερικού και τοποθετώντας στελέχη διεθνούς εμβέλειας σε όλη την «αλυσίδα» της διοίκησης, της έρευνας και της παραγωγής, έχει αλλάξει πολλές «πίστες» τα τελευταία χρόνια, έχοντας καταστεί ένας από τους μεγάλους παίκτες διεθνώς.

Ένα από αυτά τα εξέχοντα στελέχη είναι η Dr. Nathalie Marinakis, η οποία είναι Head of Labs at Sunlight Group Energy Storage Systems και μιλά στο EnergyMag.gr για τη νέα συνεργασία της Sunlight με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), εξηγεί τους στόχους αυτής της σύμπλευσης, μιλά για τις μπαταρίες λιθίου, τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά τους και το πως θα φτάσουν να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην προώθηση ενός πράσινου και βιώσιμου μέλλοντος

Κυρία Μαρινάκη, μιλήστε μας λίγο για τη συνεργασία της Sunlight με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Ποιοι είναι οι στόχοι, σε πρακτικό επίπεδο; Ποια τα χρονοδιαγράμματα;

Πράγματι, με στόχο να πρωτοστατούμε στην αποθήκευση ενέργειας και την τεχνολογία μπαταριών, πρόσφατα προχωρήσαμε σε μια στρατηγική συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Άλλωστε στη Sunlight, εδώ και αρκετά χρόνια, δημιουργούμε ισχυρούς δεσμούς με ακαδημαϊκά ιδρύματα για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της καινοτομίας στον κλάδο μας.

Στο επίκεντρο της συνεργασίας βρίσκεται η νέα πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου, σε μεγάλη κλίμακα (200 MWh/year) για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (ESS) και εφαρμογές βιομηχανικής κινητικότητας που λειτουργεί στο Όλβιο Ξάνθης. 

Μέσω της σύμπραξής μας με το ΕΚΕΤΑ στοχεύουμε να:

1. Βελτιστοποιήσουμε τις διαδικασίες παραγωγής

2. Διασφαλίσουμε την υψηλή ποιότητα των μπαταριών βελτιώνοντας την απόδοση, την ασφάλεια και τη διάρκεια ζωής των προϊόντων

3. Αναπτύξουμε καινοτόμες «πράσινες» μπαταρίες με στόχο την περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τη βελτίωση της βιωσιμότητας των προϊόντων μας. Ξεκινώντας αυτό το «ταξίδι» με το ΕΚΕΤΑ, μαζί με μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών στην επιστήμη των υλικών, τη χημεία και τη μηχανική, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε υπερσύγχρονες τεχνικές ανάλυσης, εξοπλισμό και εναλλακτικά υλικά για την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών στις μπαταρίες για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας και την προώθηση ολοένα και πιο αποδοτικών και βιώσιμων ενεργειακών λύσεων.

Πόσο κοντά είμαστε στο να βρούμε λύσεις, βιώσιμες, λειτουργικές και αποδοτικές – σε μεγάλη κλίμακα - στην αποθήκευση ενέργειας μέσω των μπαταριών λιθίου;

Οι βιώσιμες, λειτουργικές και αποδοτικές λύσεις αποθήκευσης ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα μέσω μπαταριών ιόντων λιθίου είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα. Κι αυτό επειδή ως πολυσύνθετα προϊόντα απαιτούν βαθιά γνώση και συνεχείς δοκιμές, χρόνο και προσοχή στη λεπτομέρεια ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες μετρήσεις και έλεγχοι ποιότητας π.χ., προσομοίωση σε διάφορες συνθήκες λειτουργίας για εγγυημένη ασφάλεια του τελικού προϊόντος.

Η Sunlight βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας σε διεθνές επίπεδο. Με όραμα, πολυετή τεχνογνωσία και εμπειρία στον τομέα και άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό επενδύουμε σε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και υλοποιούμε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο παραγωγής μπαταριών σε μεγάλη κλίμακα.

Πολλά λέγονται για τις μπαταρίες λιθίου, αναφορικά με το κατά πόσο – τελικά – είναι φιλικές προς το περιβάλλον, το αν ανακυκλώνονται, το βαθμό που ανακυκλώνονται, ενώ υπάρχουν και κάποια ερωτηματικά για τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την κατασκευή τους. Διαφωτίστε μας λίγο, τι ισχύει, τι δεν ισχύει…

Αρχικά αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη μπαταριών ιόντων λιθίου. Στη Sunlight, εφαρμόζοντας το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την ανακύκλωση μπαταριών με τη λειτουργία εργοστασίου ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στην Κομοτηνή ενώ ειδική ομάδα τεχνικών επικεντρώνεται στην ανακύκλωση μπαταριών ιόντων λιθίου.

Επιπλέον, η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι μία από της πιο φιλικές προς το περιβάλλον που υπάρχουν σήμερα στην αγορά καθώς δεν περιέχει βαρέα η σπάνια μέταλλα. Η προσεκτική επιλογή υλικών αντανακλά τη δέσμευσή μας να ελαχιστοποιήσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ακόμα ότι η βιωσιμότητα των μπαταριών λιθίου δεν εξαρτάται μόνο από τις προσπάθειες των επιχειρήσεων αλλά και από τις ευρύτερες πρακτικές σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας - από την εξόρυξη των πρώτων υλών έως τη μετατροπή και την τελική ανακύκλωσή τους. Με τη στενή συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, φορέων και επιχειρήσεων μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι μπαταρίες λιθίου θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην προώθηση ενός πράσινου και βιώσιμου μέλλοντος.

Πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη του R&D στον κλάδο της βιομηχανίας; Ποια τα οφέλη αυτής της επένδυσης για τη Sunlight;

Ο κλάδος των μπαταριών είναι ιδιαίτερα δυναμικός με συνεχείς εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες και τις τάσεις της αγοράς. To R&D είναι το «κλειδί» για να παραμένουμε στην κορυφή αυτών των εξελίξεων και να προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας με στόχο να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς και να διαφοροποιούμαστε από τον ανταγωνισμό.

Επενδύοντας στο R&D, η Sunlight ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στην αγορά, διασφαλίζει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Μέσω του R&D μπορούμε να βελτιώνουμε τα προϊόντα μας και να αναπτύσσουμε νέα, να βελτιστοποιούμε τις υπάρχουσες διαδικασίες και να αυξάνουμε την αποδοτικότητα της παραγωγής, συμβάλλοντας παράλληλα και στη μακροπρόθεσμη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Η επένδυση επομένως στο R&D αποφέρει πολλαπλά οφέλη, στη Sunlight, στους πελάτες μας, στην αγορά και φυσικά στην κοινωνία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας