Μενού Ροή
mybusinessupport
Άνοιξε η πλατφόρμα “mybusinessupport” για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και του Έβρου

Από την Τρίτη, 13 Αυγούστου 2024, άνοιξε, με την υποστήριξη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η πλατφόρμα “mybusinesssupport” για την β΄ φάση για την υποβολή αιτήσεων για την ενίσχυση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις έντονες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, οι οποίες υπέστησαν οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια των ανωτέρω φαινομένων. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης θα παραμείνει ανοιχτή ως την 23η Αυγούστου 2024.

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε πως «οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στα πέντε ειδικά σχήματα της Θεσσαλίας για τις έμμεσες απώλειες που υπέστησαν λόγω την επιπτώσεων των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων του Σεπτεμβρίου του 2023, καλούνται μέχρι τις 23 Αυγούστου 2024 να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα ‘mybusinesssupport’ για παροχή ενίσχυσης λόγω των ανωτέρω απωλειών. Η ενίσχυση – η οποία δεν είναι επιστρεπτέα – εδράζεται στη σύγκριση της οικονομικής δραστηριότητας την περίοδο των πλημμυρικών φαινομένων, με την οικονομική δραστηριότητα που είχαν οι εν λόγω επιχειρήσεις κατά τα προηγούμενα έτη, με κατώτατο όριο μείωσης του κύκλου εργασιών το 5%. Δηλαδή, όποια από τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στην περίμετρο των δικαιούχων έχει μείωση του κύκλου εργασιών μεγαλύτερη του 5% λαμβάνει επιχορήγηση, η οποία μπορεί να φτάσει τις 300.000 ευρώ ανά περίπτωση, με κατώτατη ενίσχυση τις 3.000 ευρώ ανά περίπτωση. Συνολικά, ο αρχικός προϋπολογισμός για το εν λόγω πρόγραμμα υπολογίζεται κοντά στα 17 εκατ. ευρώ. Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων από τους δικαιούχους. Η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Θεσσαλίας συνεχίζεται, σε συνεργασία με όλους, και με συνέπεια στις δεσμεύσεις μας, ώστε η αρωγή του κράτους να φθάνει σε όσους τη δικαιούνται και όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Ειδικότερα, το σχήμα ενίσχυσης για τη Θεσσαλία περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά υπό-σχήματα, ως εξής: (α) επιχειρήσεις – πλην αγροτικών εκμεταλλεύσεων – που είχαν έδρα ή υποκατάστημα στον Δήμο Παλαμά και στον Δήμο Φαρκαδόνας, (β) επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, (γ) επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταφοράς επιβατών σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, (δ) επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων, και (ε) επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας.

Διευκρινίζεται ότι είχε προηγηθεί η α’ φάση της διαδικασίας η οποία αφορούσε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την λήψη της ενίσχυσης από τις επιχειρήσεις. Η β’ φάση, η οποία άνοιξε την Τρίτη, 13 Αυγούστου 2024, αφορά την υποβολή της τελικής αίτησης ενίσχυσης και περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις υπαγωγής σε κάθε καθεστώς ενίσχυσης, το ύψος, τη μεθοδολογία προσδιορισμού και την ένταση της ενίσχυσης, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία υποβολής αίτησης και χορήγησης της ενίσχυσης.

Ειδικότερα, όσον αφορά το σχήμα ενίσχυσης για τη Θεσσαλία, η ενίσχυση αφορά επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών του δ τριμήνου του 2023 κατά 5% τουλάχιστον σε σχέση με το μέγιστο κύκλο εργασιών του δ τριμήνου της τελευταίας πενταετίας, καθώς και επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και παρουσιάζουν μείωση του αθροίσματος του κύκλου εργασιών των μηνών Σεπτεμβρίου ως και Δεκεμβρίου του 2023 κατά 5% τουλάχιστον σε σχέση με το μέγιστο άθροισμα του κύκλου εργασιών των αντίστοιχων μηνών της τελευταίας πενταετίας.

Η ενίσχυση ανέρχεται σε ποσό ίσο με μέρος της ως άνω μείωσης του κύκλου εργασιών, με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης το ποσό των 3.000 ευρώ και τηρώντας σε κάθε περίπτωση τα ανώτατα όρια που τίθενται ανά τριετία για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας από τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ΕΡΤ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας