Μενού Ροή
Vattenfall
Η σουηδική Vattenfall σχεδιάζει κοινές επενδύσεις με άλλες εταιρείες στην καθαρή ενέργεια
Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Σουηδίας η Vattenfall και μια ομάδα μεγάλων βιομηχανικών εταιρειών θα διερευνήσουν από κοινού επενδύσεις σε νέα παραγωγή ενέργειας που δεν θα βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω προσπαθειών απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, δήλωσαν οι εταιρείες την Τρίτη.
 
«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι υπάρχει μια απότομη αύξηση της ζήτησης προκειμένου να ηλεκτριστούν άμεσα ή έμμεσα οι βιομηχανίες ως μέρος της πράσινης μετάβασης», δήλωσε στο Reuters η διευθύνουσα σύμβουλος της Vattenfall, Άννα Μποργκ.
 
Μαζί με την Industrikraft - ένας όμιλος που αποτελείται από τις Alfa Laval, Boliden, SKF, Stora Enso και τον Όμιλο Volvo - η Vattenfall εξετάζει πώς, πότε και τι θα μπορούσαν να επενδύσουν μαζί και σε τι μέγεθος θα είναι η επένδυσε, πρόσθεσε.
 
Η ετήσια ζήτηση ενέργειας στη Σουηδία αναμένεται να διπλασιαστεί από 140-150 τεραβατώρες (TWh) μέχρι το 2045 περίπου, καθώς η Σουηδία οδεύει στην επόμενη φάση της βιομηχανικής ανάπτυξης, απαιτώντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες σε επενδύσεις, είπε η Μποργκ.
 
«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων στη βιομηχανία και στην παραγωγή ενέργειας να είναι κάπως ευθυγραμμισμένο γιατί αυτό θα χρειαστεί για να είναι όλοι ανταγωνιστικοί και κερδοφόροι», πρόσθεσε η διευθύνων σύμβουλος της Vattenfall.
 
Η παραγωγή χωρίς ορυκτά καύσιμα περιλαμβάνει πυρηνική, αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθεμία από τις οποίες αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις όσον αφορά το κόστος ή τη σύνδεση στο δίκτυο, πρόσθεσε η Μποργκ.
 
Η Σουηδία σχεδιάζει έως και 12 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες έως το 2045, η κατασκευή των οποίων θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 400 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (39 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με μια επιτροπή, με την κυβέρνηση να προσφέρεται να μοιραστεί μερικούς από τους επενδυτικούς κινδύνους.
 
Εν τω μεταξύ, η υπεράκτια ανάπτυξη αιολικής ενέργειας εμποδίζεται από την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις απαραίτητες συνδέσεις στο δίκτυο, είπε η Borg.
 
Η Industrikraft είναι μια πρωτοβουλία που ιδρύθηκε για να βοηθήσει στην εξασφάλιση του σουηδικού μακροπρόθεσμου ενεργειακού εφοδιασμού, με αρκετές ακόμη εταιρείες να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του ομίλου.
 
 
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας