Μενού Ροή
Akkuyu
Η Τουρκία στο club της πυρηνικής ενέργειας με 20 GW -Ξεκινά η μονάδα στο Ακούγιου, επί θύραις άλλες δύο (η μία στη Δυτική Θράκη) και στο βάθος SMR

Χρονιά-ορόσημο για το πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας αναμένεται να αναδειχθεί το 2025 για την Τουρκία καθώς ξεκινά η λειτουργία του εργοστασίου στο Ακούγιου (απέναντι από την Κύπρο), συνολικής ισχύος 4,8 GW, ενώ θα ληφθούν οι αποφάσεις για άλλες δύο μονάδες πυρηνικής ενέργειας, στη Δυτική Θράκη και τη Σινώπη, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Συνολικά, η Τουρκία έχει θέσει στόχο τα 20 GW πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 με ενδιάμεσο σταθμό τα 7,2 GW το 2035. Στις τρεις προαναφερθείσες μονάδες σκοπεύει να προσθέσει άλλα 5 GW από μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR), που θα εγκαταστήσει σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Μόνο από τη μονάδα στο Ακούγιου, όταν λειτουργήσουν και οι τέσσερις αντιδραστήρες της το 2028, η Τουρκία θα καλύπτει το 10% των ετήσιων αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, μειώνοντας τις ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου κατά 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και τις εκπομπές αερίων ρύπων κατά 35 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση.

Φέτος θα λειτουργήσει ο πρώτος εκ των τεσσάρων αντιδραστήρων στη μονάδα που κατασκευάζει η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, με την οποία καθώς και εταιρείες από τη Νότιο Κορέα βρίσκεται σε συζητήσεις η τουρκική κυβέρνηση για τις μονάδες στη Δυτική Θράκη και τη Σινώπη.

«Είμαστε μια χώρα με αναπτυσσόμενη οικονομία, εξαγωγές και βιομηχανία. Ως εκ τούτου, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως συμβαίνει τα τελευταία 20 χρόνια. Για να καλύψουμε αυτή την αυξανόμενη ζήτηση με αδιάλειπτο, φιλικό προς το περιβάλλον και χαμηλών εκπομπών τρόπο, έχουμε καταστήσει την πυρηνική ενέργεια ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της ενεργειακής μας πολιτικής», δηλώνει σχετικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Alparslan Bayraktar.

«Η Τουρκική Δημοκρατία πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως τις τοπικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειάς της - ηλιακή, αιολική και γεωθερμική. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιούμε την ενέργειά μας αποτελεσματικά. Για να καλύψουμε την αυξανόμενη ζήτηση, να επιτύχουμε τον στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2053 και να μετατρέψουμε την οικονομία της Τουρκίας σε μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα, πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουμε την πυρηνική ενέργεια», σημειώνει θέτοντας ως επόμενο στόχο, μετά τη λειτουργία του Ακούγιου, τη λήψη της τελικής απόφασης για τις άλλες δύο μονάδες και την υλοποίησή της κατά τον πλέον βέλτιστο τρόπο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας