Μενού Ροή
Η ισχυρή σχέση της AVAX με τον Ιρακινό όμιλο MGH και η στρατηγική στόχευση στα ενεργειακά έργα

Σε στρατηγική στόχευση με στόχο να εκμεταλλευτεί αφενός το ισχυρό momentum που υπάρχει διεθνώς για ενεργειακά έργα πάσης φύσεως και αφετέρου να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει από τα projects που ήδη έχει παραδώσει εξελίσσεται ο τομέας των διεθνών ενεργειακών έργων για τον όμιλο AVAX.

Ο όμιλος έχει αναλάβει μια σειρά από σύνθετα και απαιτητικά ενεργειακά έργα στο εξωτερικό, έργα που απαιτούν ξεχωριστή εξειδίκευση και δεν είναι του τρέχοντος… συρμού των (φασόν) φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, κάτι που του προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία και μεγάλο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του μεγάλου – ιρακινών συμφερόντων αλλά με έδρα την Ιορδανία - ομίλου Mass Group Holding (MGH) o οποίος δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς τομείς με ναυαρχίδα την ενέργειας, δευτερευόντως την παραγωγή σιδήρου και χάλυβα και τη τσιμεντοβιομηχανία.

Όπως τόνισε στο EnergyMag.gr στην προ μηνών συνάντηση με δημοσιογράφους η διοίκηση της AVAX, ο ιρακινός όμιλος είναι ο καλύτερος πελάτης της ελληνικής εταιρείας, καθώς της έχει αναθέσει κορυφαία ενεργειακά έργα τα οποία είτε έχει διεκπεραιώσει, είτε είναι σε εξέλιξη. Συνολικά, οι συμβάσεις που έχει αναθέσει ο όμιλος Mass Group Holding στην AVAX ανέρχονται κοντά στα 1,6 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε πως η AVAX έχει ολοκληρώσει και παραδώσει το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που υλοποίησε ποτέ ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό. Ο λόγος για τον Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Bismayah του Ιράκ, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2022, με συνολική ισχύς 4.650 MW, από τα οποία τα 3.150 MW (Φάση 2: 1.500 MW και Φάση 3: 1.650 MW) εγκαταστάθηκαν από την AVAX.

To νέο έργο στο Ιράκ

Στις 2 Ιουλίου 2024 η ελληνική εισηγμένη και ο όμιλος Mass Group Holding υπέγραψαν νέα σύμβαση για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας ανοικτού κύκλου ισχύος 282ΜW στο Ιράκ. Επρόκειτο για έργο συνολικού προϋπολογισμού 82 εκατ. δολαρίων, ενώ η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί στην περιοχή Bismayah της Βαγδάτης και η κατασκευή που θα διαρκέσει δώδεκα μήνες, έχει ήδη ξεκινήσει.

Η μονάδα θα λειτουργεί με φυσικό αέριο και θα αποτελείται από έναν αεριοστρόβιλο 9F.04 της General Electric και θα σχεδιαστεί με δυνατότητα μελλοντικής μετατροπής από ανοικτό σε συνδυασμένο κύκλο και περαιτέρω αύξησης τόσο του παραγόμενου φορτίου όσο και του σχετικού βαθμού απόδοσης.

Πρόκειται για την 3η ενεργειακή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που ανατίθεται στην AVAX στον ενεργειακό σταθμό της Bismayah και θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2025. Όπως ανακοίνωσε προ διμήνου η ελληνική εταιρεία, σε συνέχεια των δύο προηγούμενων έργων της Φάσης 2 και 3 του Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Bismayah του Ιράκ, καθώς και του εν εξελίξει έργου του Mintia Power Plant στη Ρουμανία, η ανάθεση της νέας μονάδας επισφραγίζει την ηγετική παρουσία της AVAX σε μεγάλα ενεργειακά έργα διεθνούς βεληνεκούς και ανανεώνει ακόμα μια φορά την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των ομίλων MGH και AVAX.

Η κολοσσιαία σύμβαση στη Ρουμανία

Στη Ρουμανία, η AVAX από πέρυσι έχει ξεκινήσει και υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα σε όλη την Ευρώπη. Η ανάθεση έγινε ξανά από τον όμιλο Mass Group Holding και αφορά τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 1.750 ΜW, συνολικού προϋπολογισμού 673,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη μονάδα Mintia Combined Cycle Power Plant που δημιουργείται στην περιοχή Deva της Ρουμανίας, ενώ η κατασκευή θα διαρκέσει 38 μήνες δημιουργώντας περίπου 700 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που έχει ανατεθεί μέχρι σήμερα σε ελληνική εταιρεία και θα παραδοθεί «με το κλειδί» στο χέρι το καλοκαίρι του 2026.

Η μονάδα θα λειτουργεί με φυσικό αέριο και θα αποτελείται από δύο αεριοστροβίλους SGT5-9000HL, έναν ατμοστρόβιλο SST5-5000 και τρεις γεννήτριες SGen5-3000W της εταιρείας SIEMENS. Με την ολοκλήρωση του νέου έργου, η AVAX θα έχει παραδώσει στην MGH μονάδες συνολικής ισχύος 4,9 GW.

Μετά τη νέα αυτή σύμβαση, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου (σε υπογεγραμμένες και προς υπογραφή συμβάσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εκτέλεση εντός του 2023) προσεγγίζει πλέον τα 3 δισ. ευρώ.

Η σύμβαση 42,9 εκατ. ευρώ με τη ΔΕΗ για φωτοβολταϊκό σταθμό στη Μεγαλόπολη

Πλην των μεγάλων ενεργειακών έργων στο εξωτερικό που ασφαλώς είναι προτεραιότητα, η AVAX «χτυπάει» και όλους τους διαγωνισμούς σε εγχώριο επίπεδο. Στα τέλη Ιουνίου 2024 η εταιρεία υπέγραψε με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες σύμβαση για την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 125MW στη Μεγαλόπολη.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 42,9 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στις θέσεις Καταρραχιά και Τριπόταμο του δήμου Μεγαλόπολης. Το νέο έργο περιλαμβάνει σύνδεση σε υφιστάμενο υπαίθριου τύπου υποσταθμό (Υ/Σ) 33/150kV και επέκταση αυτού με μία νέα πύλη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας