Μενού Ροή
Ελκυστικό παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών εκτιμούν επενδυτικοί οίκοι

 Μετά από μία περίοδο υποαπόδοσης της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, το Χ.Α "ζωντανεύει" με το επόμενο στοίχημα την υπέρβαση του υψηλού των 1.500 μονάδων.

   Οι αναλυτές της Eurobank Equities εκτιμούν ότι το επενδυτικό story του ΧΑ είναι άθικτο. Οι θετικές προοπτικές για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς και υποστηρίζονται από:

   -Tο υγιές οικονομικό περιβάλλον (ανάπτυξη >2%, καλύτερη από την υπόλοιπη Ευρώπη). Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ η αύξηση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ προβλέπεται στο 0,7% το 2024, όταν στην Ελλάδα η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 2%. Για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, η ΤτΕ αναφέρει πως το 2024 θα καταγραφεί ανάπτυξη 2,2%, για το 2025 2,5% και για το 2026 2,3%.

   -Tην καλή δημοσιονομική εικόνα, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του οκταμήνου, με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 7,5 δισ., έναντι στόχου για πλεόνασμα 3,3 δισ. ευρώ. Συνεχίζεται η δημοσιονομική πειθαρχία με πρωτογενές πλεόνασμα να κινείται άνω του 2%. Την ίδια ώρα ευνοϊκή είναι και η δυναμική του χρέους .

   -Τις ελκυστικές αποτιμήσεις, με τις ελληνικές μη χρηματοοικονομικές μετοχές να εμφανίζουν, σύμφωνα με την Eurobank Equities EV/EBITDA μικρότερο του 6x (discount περίπου 20% έναντι του ιστορικού μέσου όρου τους και 30% έναντι των ευρωπαϊκών αγορών) και τις τράπεζες να παρουσιάζουν PE 5-6x και P/TBV 0.56-0.88x, δηλαδή discount 17-47% έναντι των τραπεζών της περιφέρειας.

   Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την Optima διαπραγματεύονται με discount 21% έναντι των τραπεζών της ΕΕ, που δεν δικαιολογείται βάσει του εκτιμώμενου μέσου δείκτη αποδοτικότητας (RoaTBV) στο 14,9% το 2024.

   - Τις προοπτικές για αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με εκπροσώπους ισχυρών Funds στη Νέα Υόρκη, εκτός των άλλων, αναφέρθηκε και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα αναβαθμιστεί σε ανεπτυγμένη αγορά», ήταν ο στόχος που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με την πρόσφατη ετήσια ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης S&P DJI για την κατάταξη των χρηματιστηριακών αγορών, το Χρηματιστήριο Αθηνών περιλαμβάνεται στη λίστα παρακολούθησης (watchlist) του 2025, οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση για την επάνοδό του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ένας σημαντικός σταθμός για το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι η αναβάθμιση του στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών.

   Οι τράπεζες

   Η JP Morgan πλέκει το εγκώμιο των ελληνικών τραπεζών. "Κοιτάζοντας τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών σήμερα είναι σχεδόν σαν να μην υπήρξε ποτέ ελληνική οικονομική κρίση" , σημειώνει χαρακτηριστικά η JP Morgan. Τα δάνεια αυξάνονται σε υγιή επίπεδα, η ποιότητα του ενεργητικού έχει συγκλίνει σε μεγάλο βαθμό με την Ευρώπη, τα κεφαλαιακά "μαξιλάρια" έχουν βελτιωθεί και η ΕΚΤ ενέκρινε τη διανομή μερισμάτων για πρώτη φορά από το 2008. Ο αμερικανικός οίκος αναλύει διεξοδικά τις αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις (DTAs) και τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTCs) των ελληνικών τραπεζών και καταλήγει στο σημαντικό συμπέρασμα ότι δεν αποτελεί τροχοπέδη στις μελλοντικές πληρωμές μερισμάτων. Οι τιμές-στόχοι είναι για την Alpha Bank τα 2,3 ευρώ, για τη Eurobank τα 2,8 ευρώ, για την Εθνική τα 9,7 ευρώ και για την Πειραιώς τα 5,9 ευρώ, με σύσταση overweight για όλες τις μετοχές.

   Η Bank of America αλλάζει τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες και επισημαίνει πλέον ότι το προφίλ κινδύνου των ελληνικών τραπεζών συνεχίζει να βελτιώνεται. Οι τιμές στόχοι είναι για την Πειραιώς στα 5,30 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,76 ευρώ για την Alpha Bank στα 1,79 ευρώ και για την Εθνική στα 8,06 ευρώ .

   Στην πρώτη θέση για να ωφεληθούν από τον κύκλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την UBS, η οποία βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου πάνω από 50% για τις μετοχές τους, ενώ προβλέπει υψηλότερες διανομές πέρα από τα συντηρητικά σχέδια των διοικήσεων τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 2,32 ευρώ, για την Eurobank στα 2,74 ευρώ, για την Εθνική στα 11,20 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,80 ευρώ.

   Εξαιρετικό σημείο εισόδου για τους επενδυτές η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών των τραπεζικών μετοχών σύμφωνα με την Alpha Finance.

   Εκτιμά ότι η αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών είναι ιδιαίτερα ελκυστική στα τρέχοντα επίπεδα και προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών κατά 11% περίπου για το 2025-26, και κατ' επέκταση σε υψηλότερες τιμές στόχους κατά 6% κατά μέσο όρο.

   Για την Πειραιώς δίνει τιμή- στόχο τα 5,23 ευρώ, για τη Eurobank τα 2,65 ευρώ και για την Εθνική τα 9,50 ευρώ.

   Οι κίνδυνοι

   Οι αγορές μετοχών εισέρχονται στο τέλος του γ' τριμήνου με ένα πολύ θετικό μομέντουμ. Ο S&P 500 σημείωσε νέο υψηλό όλων των εποχών αφού η Fed επέλεξε ένα δυναμικό ξεκίνημα στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων, καθησυχάζοντας παράλληλα τους επενδυτές ότι η αμερικανική οικονομία φαίνεται να οδεύει προς μια ήπια προσγείωση.

   Ωστόσο, το κλίμα της αγοράς μπορεί να αποδειχθεί εύθραυστο.

   Ανασταλτικά στην πορεία των διεθνών αγορών και κατ΄ επέκταση και της ελληνικής αγοράς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις οι οποίες μπορούν να ανατρέψουν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

   Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να βλάψουν όλο και περισσότερο τις επενδύσεις και να επιβαρύνουν τις τιμές εισαγωγών. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί περισσότερο από ό,τι αναμένεται, καθώς η αγορά εργασίας πλήττεται και οι αποκλίσεις από την αναμενόμενη ομαλή πορεία αποπληθωρισμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

   Η οικονομική αβεβαιότητα και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις θα μπορούσαν, να ασκήσουν πιέσεις και να αυξήσουν την μεταβλητότητα των μετοχών.

   Η Fed υποστήριξε σθεναρά στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει σε ισχυρό έδαφος, με ελάχιστα σημάδια επικείμενης ύφεσης. Ωστόσο, οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν ευαίσθητες στα αδύναμα οικονομικά στοιχεία. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, εντωμεταξύ, έχει τη δυνατότητα να υπονομεύσει το κλίμα της αγοράς το τελευταίο τρίμηνο και μετά.

   Οι εκλογές στις ΗΠΑ μπορούν να αναταράξουν τις αγορές. Το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο.

   H UBS υπογραμμίζει πως είναι πολύ πιθανό τη νύχτα των εκλογών να μην υπάρχει καν ξεκάθαρο αποτέλεσμα οπότε η μεταβλητότητα στις αγορές θα χτυπήσει "κόκκινο", ενώ θετικό θα είναι το τοπίο για την ευρωπαϊκή οικονομία με νίκη της Χάρις, μεγαλύτερες θα είναι οι αβεβαιότητες με νίκη Τραμπ .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας