Μενού Ροή
Πανικός στις αγορές της Ασίας – Σαρωτικές απώλειες

Η πτώση των χρηματιστηρίων συνεχίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς – τουλάχιστον προς το παρόν – ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει αμετακίνητος στο κύμα δασμών που έχει εξαγγείλει διεθνώς. Επιπλέον, εντείνει την επιθετική ρητορική του γύρω από το ζήτημα.

Σε αυτό το κλίμα, το selloff συνεχίζεται στις αγορές Ασίας - Ειρηνικού, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei 225 να καταγράφει πτώση 9%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης TOPIX υποχωρεί έως και 17%.

Οι αγορές του Χονγκ Κονγκ ηγήθηκαν των απωλειών στην περιοχή, με τον δείκτη Hang Seng να υποχωρεί κατά 10,37%.

Στη Νότια Κορέα, ο Kospi σημειώνει απώλειες της τάξεως του 8%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχει υποχωρήσει κατά 6,4%.

Την ίδια στιγμή, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των βασικών αμερικανικών δεικτών δείχνουν προς νέα πτωτική πορεία της Wall Street, μετά τη βαριά διήμερη πτώση που σημειώθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης αναφοράς ASX 200 υποχώρησε έως και 6,3% στις πρωινές συναλλαγές, ενώ ο NZX 50 της Νέας Ζηλανδίας έχασε περισσότερο 3,5%.

Οι αμερικανικές μετοχές πρόκειται να ανοίξουν καταγράφοντας βουτιά και πάλι σήμερα Δευτέρα, με τον S&P 500 να οδηγείται στον γκρεμό της bear market – με μια πτώση 20%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones σημείωσαν πτώση 900 μονάδες, ή σε ποσοστό 2,5% το απόγευμα της Κυριακής, τα futures του S&P 500 υποχωρούν 2,9% και τα futures του τεχνολογικού Nasdaq βυθίζονται κατά 3,9%

Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, οι επενδυτές δεν έλαβαν τα θετικά νέα που ανέμεναν. Είχαν ελπίσει πως η κυβέρνηση Τραμπ θα κατάφερνε να καταλήξει σε επιτυχημένες διαπραγματεύσεις με διάφορες χώρες, οδηγώντας ενδεχομένως σε μείωση των δασμών. Ακόμη και η προσδοκία ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα εξέταζε το ενδεχόμενο αναβολής της έναρξης εφαρμογής των μέτρων –που έχει οριστεί για τις 9 Απριλίου– δεν επιβεβαιώθηκε.

Αντιθέτως, από το περασμένο Σάββατο τέθηκε σε ισχύ ο καθολικός δασμός ύψους 10% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τραμπ: «Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου»

Ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και άλλα μέλη της κυβέρνησης προχώρησαν σε νέες "εμπρηστικές" δηλώσεις. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους, την ώρα που ηλεκτρονικές συναλλαγές προοιωνίζονται νέα θεαματική πτώση της Γουόλ Στριτ σήμερα, ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως η χώρα του είναι «πολύ πιο δυνατή» μετά την αναγγελία των μέτρων του, ενώ διαβεβαίωσε πως η πτώση των χρηματιστηρίων δεν ήταν κάτι που είχε σκοπό. «Όμως θέλω να λυθεί το ζήτημα του (εμπορικού) ελλείμματος που έχουμε με την Κίνα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλες χώρες», επέμεινε. «Δεν θέλω την πτώση» κανενός χρηματιστηρίου, «όμως μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», συμπλήρωσε, κατά τα φαινόμενα αναφερόμενος στην εξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από τις εισαγωγές. «Ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος είναι οι τελωνειακοί δασμοί», επανέλαβε.
 

Ο Τραμπ δήλωσε το βράδυ της Κυριακής σε δημοσιογράφους ότι αν δεν λυθεί το θέμα με το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία. "Ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος είναι οι δασμοί, επανέλαβε. Ο Τραμπ αποκάλυψε πως το σαββατοκύριακο συζήτησε "με πολλούς Ευρωπαίους, Ασιάτες, όλο τον κόσμο. Θέλουν όλοι απεγνωσμένα να κλείσουμε συμφωνία." Ερωτηθείς για την πιθανότητα να διαπραγματευτεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου —με άλλα λόγια αδασμολόγητου— ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, όπως υπέδειξε ο σύμβουλος και σύμμαχός του Ίλον Μασκ, ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε πως κατά την άποψή του "η Ευρώπη έκανε περιουσία στην πλάτη μας και μας μεταχειρίστηκε πολύ άσχημα. Θέλουν να συζητήσουμε αλλά δεν θα γίνει συζήτηση καθώς δεν μας δίνουν πολλά χρήματα σε ετήσια βάση αγοράζοντας αμερικανικά προϊόντα."

Επίσης, προέτρεψε τον κόσμο να "αντέξει" τονίζοντας πως πρόκειται για "οικονομική επανάσταση".

Σε ανάρτησή του μάλιστα στο Truth Social ανέφερε: "έχουμε τεράστια οικονομικά ελλείμματα με την Κίνα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με πολλούς άλλους. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι με τους ΔΑΣΜΟΥΣ, οι οποίοι φέρνουν δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ. Είναι ήδη σε ισχύ και είναι υπέροχο να το βλέπεις. Το έλλειμμα με αυτές τις χώρες ενισχύθηκε κατά την "προεδρία" του κοιμισμένου Τζο Μπάιντεν. Θα το ανατρέψουμε αυτό και θα το ανατρέψουμε ΓΡΗΓΟΡΑ. Κάποια μέρα ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι οι δασμοί είναι κάτι όμορφο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής."

 

Απώλειες και για το bitcoin

Με τα αμερικανικά χρηματιστήρια να παρουσιάζουν τη χειρότερη εικόνα από το 2020, η τιμή του bitcoin σημειώνει απώλειες 6% στα 77.852,46 δολ., έχοντας χάσει 28% από τα υψηλά του Ιανουαρίου. Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα διαπραγματευόταν πάνω από τις 80.000 δολ. για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας