Στην κορυφή των απωλειών βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα και ειδικά το «μαύρο» διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής 3-4 Απριλίου οι μετοχές του ευρύτερου τομέα της ενέργειας, των μετάλλων, της βιομηχανίας και των υποδομών, καταγράφοντας πτώση σχεδόν αντίστοιχη με τις τράπεζες, που είναι ο κλάδος που πρώτος αντανακλά πάντα τις μεγάλες αλλαγές στην οικονομία, στην κατανάλωση και στην ψυχολογία της κοινωνίας.
Σύσσωμος ο κλάδος της ενέργειας βυθίστηκε (ειδικά) την Παρασκευή, όπου καμιά μετοχή του Large Cap αλλά και του Mid Cap δεν έκλεισε θετικά, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας, ο κλάδος καταποντίστηκε με απώλειες που πλησίασαν το 13%.
Με την παγκόσμια οικονομική, πολιτική και διπλωματική σκηνή να παρακολουθεί αποσβολωμένη τις πρωτοφανείς αποφάσεις που πυροδοτούν έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, αλλάζοντας νόρμες και σταθερές που η ανθρωπότητα είχε κατακτήσει εδώ και αρκετές δεκαετίες, τα χρηματιστήρια βρέθηκαν στο καναβάτσο την περασμένη εβδομάδα. Κορυφαίοι δείκτες – σηματωροί, απώλεσαν έως και 10% ή και περισσότερο της αξίας τους μέσα σε ελάχιστες ημέρες.
Και μόνο ότι οι απώλειες την περασμένη εβδομάδα σε δείκτες όπως Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq συγκρίνονται μόνο με τον «πανικό» που επικράτησε το Μάρτιο του 2020, όταν η επέλαση του Covid-19 άλλαζε τα πάντα στη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας, δείχνει πολλά.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones μετά την πτώση 3,98% της Πέμπτης, όπου έχασε 1.679 μονάδες, την Παρασκευή υποχώρησε εκ νέου κατά 5,50%, χάνοντας 2.231,07 μονάδες, συμπληρώνοντας ένα εφιαλτικό διήμερο. Ο S&P 500, ο αποκαλούμενος και «δείκτης των δεικτών» λόγω του ιδιαίτερα ειδικού βάρους του, την Πέμπτη υποχώρησε κατά 4,84%, ενώ την Παρασκευή βυθίστηκε κατά 5,97%, πέφτοντας στις 5.074,08 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq την Πέμπτη έχασε 1.050,44 μονάδες ή ποσοστό 5,97% στη μεγαλύτερη πτώση από το Μάρτιο του 2020, όταν οι αγορές δέχτηκαν το σοκ της εμφάνισης του Covid-19, ενώ την Παρασκευή υποχώρησε κατά 962,82 μονάδες ή ποσοστό 5,82%!
Η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα, απάντησε με επιβολή δασμών 34% στα αμερικανικά προϊόντα, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο, ενώ στο παιχνίδι θα μπουν σταδιακά ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη, περιχαρακώνοντας τον κόσμο και δικαιώνοντας όσους – εδώ και δεκαετίες – ισχυρίζονται ότι ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα είναι οικονομικός.
Ήδη κορυφαίοι αναλυτές του κόσμου κάνουν λόγο για παγκόσμια ύφεση, καθώς σε δεκάδες χώρες θα αλλάξει όλο το οικονομικό status quo, που σημαίνει λιγότερη κατανάλωση, λιγότερες δουλειές, χαμηλότερες τιμές, λιγότερα ταξίδια, με τον πλανήτη να κατεβάζει ταχύτητα.
Δεδομένου ότι ολόκληρες οικονομίες είχαν στηθεί πάνω στην υπερ-κατανάλωση της δύσης, θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα, καθώς ολόκληρες περιοχές, ολόκληρες πόλεις και μεγάλες κοινοπολιτείες (κυρίως στην Ασία), είχαν μετατραπεί σε «εργοστάσια» παραγωγής προϊόντων κατανάλωσης, κάτι που τώρα διαταράσσεται επικίνδυνα.
Εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν «χτιστεί«» πάνω στο ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των λαών και των χωρών, πολλές εξ αυτών δουλεύουν με συγκεκριμένες αγορές με αιχμή την Αμερική που είναι ο ισχυρότερος καταναλωτής στον κόσμο, οπότε θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα.
Τεράστιες συναλλαγές την Παρασκευή στο Χ.Α.
Την Παρασκευή καταγράφηκε «άγριο» ξεφόρτωμα και στο ελληνικό χρηματιστήριο, μολονότι την Πέμπτη είχε δείξει άμυνες και αναχώματα, όμως όταν κορυφαίες αγορές του κόσμου βυθίζονται, περιφερειακά χρηματιστήρια όπως το ελληνικό, είναι αδύνατον να πάνε κόντρα. Το κυριότερο στο ξεφόρτωμα της Παρασκευής είναι ότι έγινε με συναλλαγές 415,83 εκατ. ευρώ, που δείχνει ότι σηκώθηκαν τεράστια κεφάλαια από το σύστημα. Μάλιστα από αυτά, μόλις τα 21,6 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, που σημαίνει ότι σχεδόν 400 εκατ. έγιναν καθαρά στο… ελεύθερο ταμπλό!
Ο Γενικός Δείκτης μετά την απώλεια των 1.700 μονάδων την Πέμπτη, την Παρασκευή έχασε και το ορόσημο των 1.600 μονάδων, κλείνοντας στις 1.597,55 μονάδες με απώλειες 4,83%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να χάνει έως και 5,97%. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο για το 2025, αλλά από τις αρχές Αυγούστου 2024, όταν στις 5/8 είχε χάσει 6,27% και συνολικά σε δύο ημέρες άνω του 9%.
H εικόνα των ενεργειακών
Viohalco: Με απώλειες 5,62% την Παρασκευή και συνολικά -12,82% το πενθήμερο χωρίς μάλιστα ανοδικό κλείσιμο, βρέθηκε στην κορυφή της πτώσης του ευρύτερου κλάδου. Μολονότι νέοι δασμοί στα μέταλλα δεν μπήκαν, καθώς ισχύουν αυτοί που είχαν ήδη τεθεί, η αγορά βλέπει «χτύπημα» σε όλη την αλυσίδα της βιομηχανίας, με τη συγκεκριμένη να είναι στην αιχμή.
Motor Oil: Πολύ… βίαιες οι πιέσεις στην… συντηρητική κατά τα λοιπά μετοχή, που την Παρασκευή έχασε 6,37% και την Πέμπτη -3,96%, βγάζοντας συνολικά την εβδομάδα με πτώση 12,59%. Ανακοίνωσε μειωμένα αποτελέσματα για τη χρήση του 2024, κάτι που επιδείνωσε την εικόνα της μετοχής, ενώ η βουτιά στις τιμές του πετρελαίου, λόγω των δασμών Τραμπ, θα επηρεάσουν την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και την απόφαση του ΟΠΕΚ για αύξηση παραγωγής.
AVAX: Έχασε 6,80% την Παρασκευή και -1,92% την Πέμπτη, ενώ συνολικά σε επίπεδο εβδομάδας υποχώρησε κατά 12,57%, απώλειες που ήταν εκ των μεγαλύτερων σε όλη την αγορά. Βεβαίως είχε «απόθεμα» κερδών, καθώς παρά την πτώση, εξακολουθεί να ενισχύεται άνω του 25% φέτος.
Cenregy Holdings: Υποχώρησε κατά 6,11% την Παρασκευή (ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε έως 9,33%), ενώ συνολικά το πενθήμερο έχασε 11,80%, σε μια από τις χειρότερες χρηματιστηριακές εβδομάδες της ιστορίας της.
Ελλάκτωρ: Έχασε 6,07% την Παρασκευή κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας και -3,20% την Πέμπτη, βγάζοντας το πενθήμερο με συνολική πτώση 11,44%. Πλέον, έπεσε στα 1,3620 ευρώ, που είναι νέο χαμηλό 52 εβδομάδων. Ο όμιλος, ξεπουλά όλα τα παραγωγικά assets, τα… κερνάει στους μετόχους, όμως το ερώτημα είναι ποια θα είναι η επόμενη ημέρα επιχειρηματικά…
ElvalHalcor: Με πτώση 5,57% την Παρασκευή (ενώ έφτασε να υποχωρεί -8,28%) και -4,18% την Πέμπτη, έβγαλε το πενθήμερο με απώλειες 11,36%, καθώς οι επενδυτές έκαναν περαιτέρω συνειρμούς για τους δασμούς και όλη την αλυσίδα δραστηριοποίησης. Πουλάει εξειδικευμένες κατασκευές αλουμινίου σε αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης, όπως και σε βιομηχανίες τροφίμων, που έχουν μεγάλες εξαγωγές στις ΗΠΑ. Άρα, πλήγμα, υπάρχει μέσω της αλυσίδας δραστηριοποίησης.
Aktor Group: Έχασε 6,18% την Παρασκευή και 2,71% την Πέμπτη, ενώ συνολικά το πενθήμερο υποχώρησε κατά 11,13%, πέφτοντας στα 4,71 ευρώ. Στα 960,8 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.
Metlen: Έκλεισε με απώλειες 9,07% το περασμένο πενθήμερο, πρωτίστως λόγω των απωλειών 5,58% που είχε στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Την Παρασκευή υποχώρησε κατά 3,46%, ενώ στο χαμηλό ημέρας έφτασε να χάει 6,62%, κάτι που δείχνει ότι έγινε σημαντικό μάζεμα. Μάλιστα διακίνησε όγκο 785 χιλ. τεμαχίων μέσω 6.451 πράξεων και τζίρου 30,73 εκατ. ευρώ.
ΓΕΚ Τέρνα: Ο συντηρητικός κατά τα λοιπά τίτλος, υποχώρησε κατά 5,48% την Παρασκευή (έφτασε να χάνει 7,44%), ενώ το πενθήμερο έχασε 7,85%, πέφτοντας στα 18,30 ευρώ.
Helleniq Energy: Με απώλειες 3,61% την Παρασκευή και -1,68% την Πέμπτη, έβγαλε το πενθήμερο στο -6,85%.
ΔΕΗ: Από τις μετοχές που έβγαλαν άμυνες, παρά το -5,26% του πενθημέρου. Την Παρασκευή υποχώρησε μόλις κατά 2,06% μολονότι στο χαμηλό ημέρας έφτασε να χάνει 6,03%, που σημαίνει ότι υπήρξε σημαντικό μάζεμα. Μάλιστα, διακίνησε τζίρο 19,6 εκατ. ευρώ, που ήταν ο μεγαλύτερος στην αγορά μετά τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τη Metlen.
ΑΔΜΗΕ: Αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, καθώς τη Δευτέρα (31/3) είχε πτώση 2,35%, την Τρίτη έκανε ράλι +4,30%, την Τετάρτη κέρδισε 2,47% φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 3,11 ευρώ, την Πέμπτη υποχώρησε κατά 0,32%, ενώ την Παρασκευή καταποντίστηκε κατά 7,42%. Τελικώς έβγαλε το πενθήμερο με πτώση 7,42% με κλείσιμο στα 2,87 ευρώ.