Μενού Ροή
Χρηματιστήριο Αθηνών: Oι ελπίδες στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά θα έχουν επίδραση στην Αθήνα

“Μέσα ή έξω από το κουτί”, όπως και αν το σκεφτεί ο εγχώριος επενδυτής η πιθανή απόδοση στο τέλος του 2023 θα είναι μάλλον θετική, αρκεί να μην κυνηγάει την ουρά του και να μην ξοδεύει την ισχύ του, δηλαδή μέρος των προς επένδυση κεφαλαίων, σε ανόητα μπες βγες.

Στα διεθνή

·        Με άνοδο από επιστροφή μιας γενικευμένης διάθεσης για ρίσκο στις ασιατικές αγορές που την κληροδότησε η άνοδος στην WallStreet.

·        Οι μετοχές κινούνται ανοδικά από τις ελπίδες για συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ.

·        Ο Τζο Μπάιντεν, πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία και ο Κέβιν Μακάρθι χαρακτήρισε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα «εφικτή».

·        Η Air China ξεκινά επειγόντως κυνήγι για ανεύρεση πιλότων

·        Ο Jamie Dimon της JPMorgan είπε ότι οι ΗΠΑ «μάλλον» δεν θα χρεοκοπήσουν. Το χρηματικό ποσό που διαθέτουν οι ΗΠΑ για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους συρρικνώθηκε.

·        Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ έκαναν ράλι μετά το άλμα στις καταθέσεις της Western Alliance που μείωσε τις ανησυχίες για τον κλάδο.

·        Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι διαπραγματευτές θα καταλήξουν σε συμφωνία για να αποφευχθεί μια καταστροφική χρεοκοπία, ακόμη και όταν ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι επέκρινε την απόφασή του να ταξιδέψει στην Ιαπωνία για τη σύνοδο των ηγετών της G-7.

·        Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αυστηρότερων ελέγχων στις εξαγωγές και περιορισμούς των επενδύσεων από βρετανικές εταιρείες στην Κίνα, επιμένοντας ότι είναι «πολύ ευθυγραμμισμένος» με τον Πρόεδρο Μπάιντεν όσον αφορά την πολιτική έναντι του Πεκίνου.

·        Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις σε άλλες χώρες της G-7 για να ελέγξουν τις εξωτερικές επενδύσεις στην Κίνα σε ευαίσθητους τομείς. Ο Σουνάκ, ο οποίος προεδρεύει της συνόδου των ηγετών της G-7 για την οικονομική ασφάλεια στη σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέρος αυτής της συζήτησης και είναι ανοιχτό στην ιδέα. Ωστόσο, παρά το λόμπι των ΗΠΑ, τα ευρωπαϊκά έθνη προτίμησαν ιδιωτικά μια προσέγγιση πιο διαφοροποιημένη.

Στην Αθήνα

Επιστροφή της σταθερά εναλλασσόμενης διάθεσης για αγορές ή ρευστοποιήσεις  εμφανίστηκαν σκαμπανεβάσματα στη ζήτηση για τα περισσότερα ελληνικά blue chip με ενός τύπου αναγνώριση στην καθοδική ατμόσφαιρά που επικρατούσε στις αγορές του ευρώ. Απέναντι από μια άνοδο με βήμα +1,32%, που συνοδεύτηκε από τζίρο κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, ήρθε το -0,18% με τζίρο κοντά στα 80 εκατ. Με λογικά κριτήρια θα λέγαμε πως συνεχίζει η Αθήνα να διδάσκει τεχνικές αναίμακτης συσσώρευσης και το σημαντικότερο, αντλήθηκαν κοντά στα 2,2 δις ευρώ, χωρίς στην ουσία να ιδρώσει καμία μετοχή  στο ταμπλό εξ αυτού.

Εμφανίστηκαν  14 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 72,971 εκατ. ευρώ) που χαρακτηρίστηκαν από ρευστοποιήσεις. Στο κλείσιμο βρέθηκαν με κέρδη  2  μετοχές με ανώτερα από +1,2% κέρδη και ήταν οι: ΜΟΗ +2,08%, ΕΛΠΕ +1,22%. Στον αντίποδα βρέθηκαν με πτωτική μεταβολή πάνω από -1,9% οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,93%, ΕΛΧΑ -2,24% ΟΤΟΕΛ -3,41% για να ακολουθήσει η ΣΑΡ -4,00%. Ενώ στις αμετάβλητες δεν υπήρξε παρουσία.

Δεν υπάρχει περίπτωση σε μια χώρα “καταδικασμένη” να πρωταγωνιστεί στις τουριστικές υπηρεσίες να μην καταφέρνει η μετοχή του μεγαλύτερου αεροδρομίου της να αποζημιώνει εκείνους που έδειξαν εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του.

Το πώς οι ξένοι θεσμικοί βλέπουν τις προοπτικές της κερδοφορίας των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία μπορεί να το αντιληφθεί ο καθένας με απλές συγκρίσεις. Τιμή της ΑΡΑΙΓ στις 30/12/22  5,29 ευρώ χθες 8,05 ευρώ  κέρδος πάνω από 52% με τον ΓΔ στο 22%. ΟΤΟΕΛ στις 30/12/22  10,4 ευρώ χθες 14 ευρώ απόδοση 34,6%. Δεν υπάρχουν άλλες μετοχές που εξαρτώνται από τις καλοκαιρινές δράσεις; Ακόμα και εταιρίες που επισκευάζουν  ή παρέχουν τις υπηρεσίες επιδιόρθωσης την μηχανημάτων πληρωμής με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες βλέπουν διόγκωση εισπράξεων και κερδών.

Μετά από την συσσώρευση διαρκείας με σχεδόν αποκλειστική ευθύνη των ξένων θεσμικών οι τοποθετήσεις των εγχώριων αναλυτών αντιστοιχούν σε σφαιρικές προσεγγίσεις. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης επισημαίνει:  “Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι το Χρηματιστήριό μας, ως γνωστόν, είναι ‘ρηχό’. “Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα, με την Αγορά να συντηρείται πάνω από τις 1100 μονάδες και χωρίς ιδιαίτερο volatility, κάνει σημαντικό όγκο συναλλαγών. Οι περισσότεροι φοβούνται το πολιτικό ρίσκο και το αποτέλεσμα των εκλογών, έχοντας σημαντική ρευστότητα εκτός. Το πιο σημαντικό είναι ότι σε κάθε περίπτωση η επενδυτική βαθμίδα, με όσα θετικά φέρει μαζί της, είναι δεδομένη.

Η Αγορά όπως ξέρουμε προεξοφλεί είτε τα αρνητικά, είτε τα θετικά. Άλλωστε ακόμα και τεχνικά να το δούμε, έχουμε μια σημαντική πολύχρονη ανοδική διάσπαση που ακόμα δεν έχει δείξει την δύναμή της. Να θυμόμαστε ότι οι Αγορές εκπλήσσουν και συνήθως δεν κάνουν αυτό που περιμένει το ευρύ Επενδυτικό Κοινό. Τρεις συνεδριάσεις πριν τις εκλογές, η Αγορά είναι μια ανάσα από νέα υψηλά 9ετιας, με τον τρόπο που κινείται να έχει καθαρά χαρακτηριστικά “bull market”.

Στις Αγορές δεν ευδοκιμούν τα γιατί. Επειδή απαντώνται ετεροχρονισμένα και αφού συμβούν. Οπότε ας ακολουθήσει ο κάθε επενδυτής το σχέδιο που έχει στο μυαλό του, ακόμα και αν βραχυπρόθεσμα έχει λάθος σκεπτικό. Οι Οίκοι από την άλλη, φαίνεται να “αγαπάνε” Ελλάδα, μιας και κάθε μέρα νέες θετικές δημοσιεύσεις και προτροπές έρχονται να προστεθούν. Θέλουν την ‘βενζίνη’ τους και οι Θεσμικοί”.

Πηγή: naftemporiki.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας