Στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι περισσότερες μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου τόσο το μήνα Μάιο όσο κυρίως το πρώτο πεντάμηνο του 2023, με τις μετοχές να καταγράφουν κέρδη έως 21,82% τον περασμένο μήνα και έως 88,40% έως τώρα συνολικά το έτος. Ο κλάδος βρίσκεται σε μόνιμη βάση στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, πρωταγωνιστώντας σε εξαγορές, συνεργασίες, συγχωνεύσεις, αλλά και ανάληψης σημαντικών projects.
Ο πίνακας περιέχει μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται αμιγώς στην ενέργεια, αλλά και μετοχές εταιρειών που ανήκουν στον ευρύτερο κλάδο των υποδομών ή σχετίζονται με την ενέργεια, καθώς και μετοχές εταιρειών που αποτελούν πολύ μεγάλες, ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, η εικόνα των μετοχών δεν είναι ομοιόμορφη, αρκετές μετοχές υπερίσχυσαν του Γενικού Δείκτη σε επίπεδο πενταμήνου, ενώ άλλες υστέρησαν. Σε επίπεδο Μαΐου, η πλειονότητα των μετοχών υστέρησε έναντι της επίδοσης του Γενικού Δείκτη.
Θυμίζουμε πως ο Μάιος ήταν ο κορυφαίος μήνας του 2023 και ένας από τους κορυφαίους των τελευταίων ετών, με το Γ.Δ. να κλείνει με άνοδο 12,31%, τον FTSE 25 στο +12,08%, τον Mid Cap +12,75% και τον τραπεζικό στο +20,56%. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το πρώτο πεντάμηνο, όπου ο Γ.Δ. του Χ.Α. ενισχύθηκε σε ποσοστό 31,07%, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 κέρδισε 30,86%, ο Mid Cap είχε άνοδο 29,38%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνίστησε με άνοδο 49,69%.
Οι αποδόσεις αναλυτικά
Cenergy Holdings: Με άνοδο 21,20% το Μάιο και 88,40% το πεντάμηνο, κλείνει σε διαρκή νέα ιστορικά υψηλά εντυπωσιάζοντας όλη την αγορά, καθώς προέρχεται από έναν όμιλο, αυτόν της Viohalco που δεν συνηθίζει τις πολύ μεγάλες εξαλλοσύνες στο ταμπλό. Διαθέτει ανεκτέλεστο 2,27 δισ. ευρώ, με το 80% αυτού σε μεγάλα και άκρως απαιτητικά έργα του εξωτερικού, ενώ από τις 19 Ιουνίου θα είναι μέλος της ελίτ και του FTSE 25 μιας και παίρνει τη θέση του ΟΛΠ.
ΔΕΗ: Με ράλι +26,70% τον περασμένο μήνα και +51,10% το πεντάμηνο, η μετοχή της Επιχείρησης αποκαθιστά σταδιακά την τάξη, έχοντας επανέλθει πάνω από την τιμή που έκανε την ΑΜΚ, ενώ πολιορκεί πλέον και τα 10 ευρώ. Έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει την Enel Romania, υλοποιώντας τη μεγαλύτερη διεθνή εξαγορά ελληνικής εταιρείας την τελευταία 15ετία.
AVAX: Ξεχώρισε το Μάιο με απόδοση 27,40%, λαμβάνοντας ώθηση από τα αποτελέσματα του 2022 που έδειξαν επιστροφή στα κέρδη ενώ διανέμει μέρισμα μετά από έντεκα άγονα χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την ανάληψη τεράστιου ενεργειακού έργου αξίας 673,5 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία, ένα από τα μεγαλύτερα που αναλαμβάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό, από καταβολής. Κερδίζει 49,70% το πεντάμηνο.
Μυτιληναίος: Αποτελεί εύλογα και δικαιολογημένα τον πρωταγωνιστή όχι μόνο των ημερών, αλλά των τελευταίων ετών. Πολλαπλασιάζει ραγδαία το εκτόπισμά του σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε βαθμό που για τέτοια μεγέθη να αποτελεί ένα case study σε διεθνές επίπεδο. Ιστορικά υψηλά μεγέθη κάθε χρόνο, το ίδιο έκανε και το πρώτο φετινό τρίμηνο, ενώ η εξαγορά που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στον Καναδά, αξίας πάνω από 1,1 δισ. ευρώ, είναι ένα από τα 3-4 μεγαλύτερα deals που έχει κάνει ελληνικών συμφερόντων όμιλος διεθνώς, στην ιστορία του ελληνικού επιχειρείν. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 12,10 το Μάιο ενώ κερδίζει 45,20% το πεντάμηνο, ενώ την περασμένη Πέμπτη έπιασε ενδοσυνεδριακά τα 29,80 ευρώ που είναι ιστορικά υψηλά.
Viohalco: Μετά το +17,70% που έκανε τον Απρίλιο, που την έφερε στην πρώτη θέση σε όλο τον Large Cap, το Μάιο κέρδισε επιπλέον 16,80%, ανεβάζοντας την απόδοση το πεντάμηνο στο +44,80%. Ο όμιλος και οι θυγατρικές του παρουσίασαν ρεκόρ μεγεθών το 2022, ενώ σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις, αν «ζυγιστούν» οι συμμετοχές της (84,78% στην ElvalHalcor, 79,78% στη Cenergy Holdings, στη Σιδενόρ κ.α.) τότε η αποτίμηση αξίζει για υψηλότερα.
Την περασμένη Πέμπτη έφτασε έως τα 5,84 ευρώ που είναι ιστορικό ρεκόρ από το 2013 όταν έκανε τη διπλή εισαγωγή σε Βρυξέλλες και Αθήνα.
Τιτάνας: Με άνοδο 10,80% το Μάιο και 37,60% το πεντάμηνο, ανακοίνωσε το 2022 τα κορυφαία αποτελέσματα της τελευταίας 15ετίας, ενώ το πρώτο φετινό τρίμηνο προϊδέασε για μια ακόμη χρήση – ρεκόρ.
Ελλάκτωρ: Μετά την πτώση 2,40% τον Απρίλιο, το Μάιο κέρδισε 15,90%, ανεβάζοντας τα κέρδη εφέτος στο +30,90%, ενώ θυμίζουμε ότι πέρυσι έδωσε άνοδο 34,72%. Σε μεταβατικό στάδιο ο όμιλος, παλεύει να βρει τη νέα του ταυτότητα, μετά την πώληση της Άνεμος και της Άκτωρ.
Intrakat: Αν και προς το παρόν δεν έχει δικαιώσει – χρηματιστηριακά – το μεγάλο… ντόρο που κάνει σε επιχειρηματικό επίπεδο, εν μέσω εξαγορών, ανάληψης έργων και πολλών… εξαγγελιών, εντούτοις, η μετοχή βρίσκεται σε φάση βελτίωσης της εικόνας της στο ταμπλό. Τον Απρίλιο ενισχύθηκε κατά 1,60%, το Μάιο κέρδισε 14,90%, οπότε το πεντάμηνο βρίσκεται στο +27,10%. Υστερεί πάντως έναντι του Γενικού Δείκτη αλλά και του Mid Cap.
ΓΕΚ Τέρνα: Μετά το +13,80% του Απριλίου και το +9,20% του Μαΐου, έφτασε στις 30/5 στα 14 ευρώ που είναι νέα υψηλά 16 ετών, αν όχι ιστορικά. Κερδίζει 24,20% το πεντάμηνο, ενώ έχει το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο σε όλη την εγχώρια αγορά κατασκευών, υποδομών και ενέργειας.
Ελινόιλ: Αξίζει καλύτερης απεικόνισης στο ταμπλό η συγκεκριμένη μετοχή όμως συνεχίζει να πάσχει από πολύ μικρή εμπορευσιμότητα, που λειτουργεί ως τροχοπέδη. Στο +1,80% το Μάιο, +22,8% το πεντάμηνο.
ΑΔΜΗΕ: Συνεχίζει την αδιάφορη έως κακή εικόνα του στο ταμπλό, αν και το Μάιο σημείωσε άνοδο 9,10%, κάτι που ανέβασε τα κέρδη το πεντάμηνο στο +12,90%, όμως ο Γ.Δ. ενισχύεται άνω του 31% και ο Mid Cap κοντά στο 30%. Θυμίζουμε πως και το 2022 ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ υποχώρησε κοντά στο 30%.
ElvalHalcor: Συνεχίζει να έχει κάκιστη συμπεριφορά, αναλογικά με τα μεγέθη και το εκτόπισμά της. Στο +4,10% τον περασμένο μήνα, στο +11,70% το 2023, τα μεγέθη πρώτου τριμήνου, δεν άρεσαν. Πλήρης απογοήτευση για τη μετοχή της κορυφαίας μεταλλευτικής εταιρείας της χώρας, η οποία αντιπροσωπεύει το 4% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδος! Διαπραγματεύεται και αρκετά κάτω από την τιμή που έγινε το placement πριν 26 μήνες, τον Απρίλιο του 2021 όταν ο όμιλος Viohalco έδωσε 25 εκατ. μετοχές, ήτοι το 6,66% του μετοχικού κεφαλαίου της ElvalHalcor στα 2 ευρώ ανά μετοχή. Τότε αυξήθηκε η διασπορά και άνοιξε ο δρόμος για την εισαγωγή της τελευταίας στον FTSE 25. Αρνητικό όμως ότι ο όμιλος Viohalco εξακολουθεί να κρατάει ποσοστό κοντά στο 85%, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά στο να μπουν ισχυροί θεσμικοί στην ElvalHalcor, παρά την αναμφισβήτητη ποιότητά της.
Motor Oil: Αποτελεί την πρωταγωνίστρια των «πράσινων» εξαγορών και τον όμιλο που «τρέχει» ραγδαία προς τη νέα εποχή μετασχηματισμού, έχοντας έως το 2030 μεγάλους στόχους, με επενδυτικό πρόγραμμα τεσσάρων δισ. ευρώ. Το 2022 είχε κλείσει στην κορυφή των κερδών με απόδοση +59%, φέτος όμως παρουσιάζει κόπωση, αν και προ διμήνου βρέθηκε στα ιστορικά υψηλά των 25,82 ευρώ. Χάρη στο +11,70% του Μαΐου, γύρισε θετικά (+10,50%) το τρέχον έτος. Μετοχή που ασφαλώς δεν… προδίδει τους πιστούς της, ενώ διαχρονικά έχει από τις 3-4 καλύτερες μερισματικές πολιτικές σε όλη την αγορά.
Revoil: Παραμένει πληγή η πολύ μικρή εμπορευσιμότητα, ενώ γενικότερα στο ταμπλό έχει αδιάφορη πορεία, σε μόνιμη βάση. Μετά το +9,4% του Απριλίου, το Μάιο έχασε 0,40%, ενώ το πεντάμηνο είναι στο +9%. Επίσης αξίζει καλύτερης απεικόνισης στο ταμπλό, καθώς το 2022 παρουσίασε τα καλύτερα μεγέθη της 41χρονης ιστορίας της, συνεχίζοντας με καλό και συμπαγές management να κερδίζει μερίδια αγοράς, να αυξάνει κύκλο εργασιών και κέρδη, να μειώνει το δανεισμό της.
Helleniq Energy: Η αγορά εύλογα αναμένει πολύ καλύτερη συμπεριφορά από τη συγκεκριμένη μετοχή, που – συγκριτικά με το εκτόπισμά της – απογοητεύει στο ταμπλό, σε μια αγορά που βρίσκεται σε bull market. Μετά την πτώση 4,80% του Απριλίου, το Μάιο ενισχύθηκε κατά 11%, γυρνώντας θετικά (+5,30%) το πεντάμηνο. Πέρυσι πάντως έδωσε άνοδο άνω του 22%.
Τέρνα Ενεργειακή: Εντελώς… flat πορεία εδώ και καιρό, μόλις στο +0,30% το Μάιο, ενώ υποχώρησε κατά 1,20% το πεντάμηνο, αποτελώντας το μοναδικό blue chip, μαζί με ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ που κινούνται αρνητικά στο φετινό πάρτι της αγοράς. Έχει χάσει εδώ και καιρό τη «σπιρτάδα» της στο ταμπλό καθώς η καθυστέρηση στο κλείδωμα του deal πώλησης έχει απονευρώσει σημαντικά τα αντανακλαστικά της μετοχής. Πάντως, έχει δώσει «τρελά» κέρδη τα τελευταία χρόνια, ενώ πέρυσι είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη απόδοση μετά τη Motor Oil κερδίζοντας 50%.