Μενού Ροή
Υπό μεγάλη πίεση οι ενεργειακές μετοχές τον Οκτώβριο

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι έχει περιέλθει το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η μεγάλη πτώση όλου του τελευταίου διαστήματος θέτει εν αμφιβόλω πλέον τη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση όπως σημειώνουν αναλυτές, ενώ η αγορά ευρίσκεται μόνιμα σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 15,51% από τα υψηλά 9ετίας και τις 1.345 μονάδες από τα τέλη Ιουλίου, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει 20,54% το ίδιο διάστημα, φλερτάροντας να περάσει έστω και προσωρινά σε καθεστώς bear market.

Πέραν όλων των υπολοίπων εσωτερικών θεμάτων και καταλυτών που επηρεάζουν λιγότερο ή περισσότερο την ελληνική αγορά, φαίνεται πως το Χ.Α. πληρώνει το… μάρμαρο των περιφερειακών και αναδυόμενων αγορών που σε συγκυρίες όπως η τωρινή, όπου τα επιτόκια στην Ευρώπη είναι σχεδόν στα υψηλότερα επίπεδα από την καθιέρωση του ευρώ, φυλλορροούν με διαρκείς εκροές που κατευθύνονται σε πιο σίγουρες τοποθετήσεις.

Το δεκαετές γερμανικό «πληρώνει» 3% και το αμερικανικό 5%, οπότε για αγορές όπως η ελληνική, που διέπονται από αστάθεια, αβεβαιότητα και είναι εξαιρετικά ρηχές, αυτό λειτουργεί δομικά, στερώντας τη ροή ρευστότητας που έως τώρα συντηρούσε τις αποτιμήσεις. Άλλωστε, η ελληνική αγορά εκπλήρωσε τα κεντρικά στοιχήματα του 2023, που ήταν η επίτευξη κυβέρνησης αυτοδυναμίας, ώστε να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Τα κέρδη που έδωσε η ελληνική αγορά το πρώτο 8μηνο και συνολικά τους έντεκα μήνες από τον Οκτώβριο του ‘22 όταν και ξεκίνησε η ανάκαμψη ήταν πάρα πολλά.

Την περασμένη, πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, το Χ.Α. κινήθηκε έντονα πτωτικά, συμπληρώνοντας την 6η διαδοχικά αρνητική εβδομάδα. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 5,99%, ο FTSE 25 έχασε 5,79%, ο Mid Cap είχε απώλειες 4,92%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,95%.

Στην κορυφή των απωλειών οι ενεργειακές μετοχές

Όλα τα ανωτέρω εκτυλίχθηκαν πριν υπάρξει (το Σάββατο) το τεράστιο χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ, με τους εκατοντάδες νεκρούς και πριν (την Κυριακή) το Ισραήλ κηρύξει επίσημα πόλεμο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά εδώ και πενήντα χρόνια για τη συγκεκριμένη χώρα.

Μένει λοιπόν να δούμε ποια θα είναι από σήμερα η αντίδραση των αγορών καθώς το γεωπολιτικό ρίσκο εκτοξεύεται, δεδομένου ότι παίρνει «φωτιά» η Μέση Ανατολή, που αποτελεί τη… Μέκκα του πετρελαίου, το «μαύρου χρυσού», που με τη σειρά του υπαγορεύει τις πορείες ολόκληρων οικονομιών, αγορών, χρηματιστηρίων και μετοχών.

Είναι εντυπωσιακό ότι οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, ή οι μετοχές μεγάλων και ενεργοβόρων ομίλων, βρέθηκαν στην κορυφή των πιέσεων την περασμένη εβδομάδα. Πριν ξεκινήσει δηλαδή ο πόλεμος.

Πρώτη σε απώλειες είναι η Cenergy Holdings που την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε σε ποσοστό 13,55%, συνεχίζοντας την πορεία διόρθωσης από τα υψηλά της. Θυμίζουμε πως η μετοχή έφτασε φέτος να κερδίζει άνω του 140%, όμως πλέον η άνοδος περιορίστηκε στο +88%.

Η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχώρησε κατά 11,22% την περασμένη εβδομάδα, με την άνοδο το 9μηνο να περιορίζεται μόλις στο +6,29%.

Η ElvalHalcor υποχώρησε κατά 10,49% το περασμένο πενθήμερο ενώ σε επίπεδο έτους βρίσκεται μόλις στο +1,11%. Η μητρική της Viohalco έχασε 9,81%, οπότε τα κέρδη από την αρχή του χρόνου έχουν περιοριστεί στο +19,35%, ενώ έως τα τέλη Αυγούστου κέρδιζε 75%.

Η Motor Oil  υποχώρησε κατά 9,77% την περασμένη εβδομάδα, γυρνώντας αρνητικά το έτος (-1,01%), ενώ η Helleniq Energy έχασε 9,31%, οπότε πλέον υποχωρεί κατά 11,46% το 2023.

Η Τέρνα Ενεργειακή επηρεασμένη από τη μη πραγματοποίηση του πολυδιαφημισμένου deal πώλησης, είναι σε διαρκή φάση υποχώρησης, ενώ ρόλο παίζει και το μερικό «θάμπωμα» της πράσινης στροφής, έστω λόγω εξωγενών παραγόντων. Κράτη, εταιρείες και εργοστάσια, κάνουν δεύτερες σκέψεις για το «τρέξιμο» των πράσινων επενδύσεων σε έναν κόσμο που εκ των πραγμάτων έχει (και) άλλες προτεραιότητες. Η μετοχή υποχώρησε κατά 7,71% την περασμένη εβδομάδα, ενώ σε επίπεδο 2023 χάνει αισίως 33,66%.

Η μετοχή της ΔΕΗ έχασε 7,32% την περασμένη εβδομάδα, με τα κέρδη το έτος να έχουν περιοριστεί στο +34,32%, ενώ στα τέλη Ιουλίου έφτασε να κερδίζει 68%.

Η ΓΕΚ Τέρνα είχε πτώση 6,84% την περασμένη εβδομάδα, οπότε η άνοδος το τρέχον έτος περιορίστηκε στο +12,48%

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας