Εξαιρετική όσο και πειστική ήταν η αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς στο μεγάλο τραπεζικό deal της απόκτησης του 9% των μετοχών της Alpha Bank από τον ιταλικό κολοσσό UniCredit, καθώς μετά την προχθεσινή αναστολή διαπραγμάτευσης, χθες η μετοχή επανήλθε στο ταμπλό, ξεσπώντας ανοδικά, με ράλι +12,44% και ισχυρότατες συναλλαγές.
Ήταν μια πολύ καλή εξέλιξη για την αγορά που όλες τις προηγούμενες ημέρες κράτησε την ευρύτερη ζώνη των 1.170 μονάδων, καθώς αν χάνονταν αυτά τα επίπεδα, τότε ο Γ.Δ. θα κατηφόριζε αρχικά στις 1.150 μονάδες και κατόπιν στα προηγούμενα χαμηλά και τις 1.105 μονάδες. Έτσι, με ώθηση από την Alpha Bank αλλά και όλο τον τραπεζικό κλάδο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.196,56 μονάδες με άνοδο 1,95%, ενώ έφτασε στο υψηλό ημέρας έως τις 1.198,17 μονάδες (+2,08%).
Μένει να δούμε αν θα γίνει άμεσα προσπάθεια αναμέτρησης με τις 1.200 μονάδες, κάτι που θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο ποσοστό από τη συμπεριφορά των τραπεζών, ή αν σήμερα και προσεχώς θα βγουν κάποιες κινήσεις διόρθωσης και κατοχύρωσης κερδών. Πάντως, τόσο ο Γ.Δ. όσο και οι υπόλοιποι κύριοι δείκτες κράτησαν τη συντριπτική πλειονότητα των κερδών τους έως το τέλος, δεν καταγράφηκαν δηλαδή συμπτώματα άλλων ημερών όταν οι long «φόρτωναν» αρχικά με δύναμη, αλλά σταδιακά η αγορά σχεδόν πάντα κρεμούσε…
Επιδοκιμάζει
Πάντως, η επενδυτική κοινότητα έδειξε να επιδοκιμάζει απόλυτα το deal στις τράπεζες, καθώς βλέπει ότι μετά από πολλά χρόνια τραπεζικής συρρίκνωσης, ένας μεγάλος ξένος όμιλος έλκεται επενδυτικά ξανά από τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα. Θυμίζουμε ότι ο τραπεζικός κλάδος από τις σχεδόν 15 εισηγμένες που είχε προ 17ετίας, πλέον έχει μείνει με τις τέσσερις συστημικές, την Τράπεζα Ελλάδος και την Attica Bank, ενώ πρόσφατα εισήχθη και η Optima Bank.
Ποιες ενεργειακές μετοχές ακολούθησαν, ποιες έμειναν πίσω
Πέραν των τραπεζών, σημαντική άνοδο κατέγραψαν χθες και οι ενεργειακές μετοχές, καθώς και οι μετοχές βιομηχανικών εταιρειών ή ενεργοβόρων ομίλων. Μια από αυτές ήταν η ElvalHalcor που μετά από αρκετές ημέρες απαξίωσης, ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,09% κλείνοντας στα 1,67 ευρώ.
Η μητρική της Viohalco που επίσης έχει πιεστεί τα μέγιστα τόσο κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου όπου έκλεισε στην κορυφή των απωλειών χάνοντας 24%, όσο και κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, αντέδρασε με άνοδο 2,83%, κλείνοντας στα 4,9050 ευρώ.
Η μετοχή της Μυτιληναίος συνέχισε την πολύ βελτιωμένη συμπεριφορά της, κλείνοντας με άνοδο 2,73% στα 36,88 ευρώ, κάνοντας όγκο 211 χιλ. τεμάχια και τζίρο 7,76 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως στις 9 Οκτωβρίου είχε πέσει στα 31,02 ευρώ, όμως έκτοτε ενισχύεται άνω του 18% βλέποντας ξανά το όριο των 37 ευρώ, ενώ δεν απέχει πλέον πάρα πολύ από τα ιστορικά υψηλά της. Σημειώνεται πως αύριο Πέμπτη ο όμιλος ανακοινώνει μεγέθη 9μήνου και 3ου τριμήνου.
Ο τίτλος της ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 3,43% που τον απομάκρυνε από την επικίνδυνη ζώνη των 9 ευρώ, καθώς έκλεισε στα 9,27 ευρώ. Η μετοχή της Cenergy Holdings που το πρώτο 8μηνο φέτος έφτασε να κερδίζει άνω του 140% με διαρκή ιστορικά υψηλά, τις τελευταίες εβδομάδες είχε δεχτεί σημαντικό «πλήγμα» στην αποτίμησή της, ενώ χθες αντέδρασε με άνοδο 1,55% και κλείσιμο στα 5,90 ευρώ.
Η μετοχή της Helleniq Energy έχει υστερήσει καθ’ όλη τη φετινή χρονιά καθώς συνεχίζει να υποχωρεί κατά 8,43% φέτος, σε μια ανοδική γενικά αγορά. Χθες, έβγαλε αντίδραση σε ποσοστό 1,46 ευρώ, όμως παρέμεινε κάτω από τα 7 ευρώ, κλείνοντας στα 6,95 ευρώ.
Η Motor Oil που έχει ελαφρώς καλύτερη εικόνα από αυτή της Helleniq Energy καθώς κερδίζει φέτος 3,12%, εντούτοις παραμένει… ουραγός αποδόσεων φέτος, σε μια αγορά που παρά τη διόρθωσή της, έχει δώσει πολύ εντυπωσιακά κέρδη. Η μετοχή – ακόμα και χθες σε μια δυναμική αγορά, έκλεισε μόλις στο +0,81% και στα 22,55 ευρώ.
Η Ελλάκτωρ που φέτος βρίσκεται στο +11,66%, χθες δεν ακολούθησε το ευρύτερο κλίμα της αγοράς, κλείνοντας με το «φτωχό» +0,72% στα 1,9540 ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή είχε επίσης μικρή άνοδο 0,28% με κλείσιμο στα 14,23 ευρώ, ενώ η μητρική της ΓΕΚ Τέρνα υποχώρησε κατά 1,36% στα 13,02 ευρώ, αποτελώντας μάλιστα τη μοναδική μετοχή του Large Cap που δεν πέρασε ούτε στιγμή σε θετική τροχιά!
Στο χώρο του Mid Cap, η μετοχή της AVAX είχε καλή συμπεριφορά κερδίζοντας 2,82% με κλείσιμο στα 1,2380 ευρώ, το ΑΔΜΗΕ ενισχύθηκε κατά 0,61% στα 1,9720 ευρώ, ενώ η Intrakat παρέμεινε αμετάβλητη, όμως κράτησε για πολλοστή φορά το όριο των 3 ευρώ, διακρατώντας και τα κέρδη της (+105,48%) από την αρχή του χρόνου.