Μενού Ροή
domiki_kritis
Δομική Κρήτης: Στην πρώτη θέση των αποδόσεων στο Χ.Α. φέτος με ράλι +338%

Στην πρώτη θέση των χρηματιστηριακών αποδόσεων σε όλη την αγορά βγάζει το 2023 η μετοχή της Δομικής Κρήτης, η οποία καταγράφει ράλι +338% φέτος, καθώς ξεκίνησε το έτος από τα 0,81 ευρώ, ενώ την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στα 3,55 ευρώ. Πρόκειται για ένα ράλι που δεν βλέπουμε συχνά στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ενώ φαίνεται πως «πατά» σε γερές επιχειρηματικές εξελίξεις αλλά και προοπτικές για την εκ Κρήτης ορμώμενη κατασκευαστική εταιρεία.

Βεβαίως, το μεγάλο ράλι η μετοχή το έκανε μετά τα μέσα του έτους, όταν και «κλείδωσε» η είσοδος του παλαιού των κατασκευών Δημήτρη Κούτρα στο μετοχικό της κεφάλαιο, με την αγορά να προεξοφλεί ότι η εταιρεία θα αλλάξει επίπεδο, θα διεκδικήσει σημαντικά έργα, ενώ εμπλουτίζεται και σε τεχνογνωσία. Ο Δ. Κούτρας απέκτησε το 29,31% της Δομικής τον Ιούλιο του 2023 έναντι 0,90 ευρώ ανά μετοχή δαπανώντας 4,2 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τις 3 Ιουλίου 2023 η μετοχή είχε άνοδο μόλις 15%, ενώ έκτοτε, όταν γνωστοποιήθηκε και επίσημα η είσοδος του κ. Κούτρα στο μετοχικό κεφάλαιο και στο management, o τίτλος πήρε «φωτιά». Από τις 3 Ιουλίου και εντεύθεν, με αλλεπάλληλα πλαφόν και συνοπτικές διαδικασίες η μετοχή εκτοξεύτηκε στις 17 Αυγούστου στα 3,39 ευρώ, που σημαίνει ότι κατέγραψε τρελό ράλι +263% σε μόλις ενάμιση μήνα!

Μάλιστα, στα επίπεδα που κινείται τώρα ο τίτλος, ήτοι στην περιοχή των 3,55 – 3,60 ευρώ, είχε να βρεθεί από τον Οκτώβριο του 2003, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά 20ετίας!

Σημειώνεται πως ο 78χρονος κ. Δημήτρης Κούτρας έχει συνδέσει το όνομά του με τα περισσότερα εμβληματικά έργα στην Ελλάδα. Από την Αττική Οδό μέχρι την Εγνατία και από το Μετρό μέχρι τα εξειδικευμένα αθλητικά έργα, όπως το ΟΑΚΑ. H αγορά λοιπόν επικρότησε την είσοδο του παλαιού των κατασκευών στο μετοχικό της εισηγμένης, θεωρώντας ότι – μολονότι έχουν αλλάξει οι καιροί, τα μεγέθη και οι ισορροπίες στον κλάδο – η εταιρεία θα βγει πολλαπλώς κερδισμένη. Από το περασμένο καλοκαίρι λοιπόν η μετοχική σύνθεση της εισηγμένης διαμορφώνεται ως εξής: 39,3% η οικογένεια Συνατσάκη, 29,31% κατέχει ο Δ. Κούτρας και 31,4% το επενδυτικό κοινό.

Διεκδίκηση έργων και εκτός Κρήτης και ανεκτέλεστο 

Στόχος της οικογένειας Συνατσάκη, που διατηρεί και το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών, αλλά και του Δ. Κούτρα, είναι η γεωγραφική επέκταση της εταιρείας πέρα από την Κρήτη, η δραστηριοποίηση σε πολυπλοκότερα έργα και σαφώς η διεύρυνση του ανεκτέλεστου έργων. Για το λόγο αυτό άλλωστε, η εταιρεία στις 16 Νοεμβρίου προχώρησε στην ίδρυση υποκαταστήματος στην Αττική και ειδικότερα στο Μαρούσι. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται η εταιρεία να μεταφέρει και την έδρα της στην Αττική, για να έχει καλύτερη πρόσβαση στο… κέντρο των αποφάσεων.

Οι προοπτικές είναι θετικές, αφού μόνο στην Κρήτη θα εκτελεστούν τα επόμενα χρόνια εμβληματικά έργα όπως ο ΒΟΑΚ, ή η ανάπλαση της αμερικανικής βάσης στις Γούρνες, όπου η Δομική, ακόμη και ως υπεργολάβος θα διεκδικήσει τη συμμετοχή της στηριζόμενη στον σύγχρονο εξοπλισμό της και στην τεχνική βάση που διαθέτει στο νησί.

Ήδη η Δομική έχει αναλάβει μικρά οδικά έργα στην Πελοπόννησο και αναμένεται να συμβασιοποιήσει ακόμη δύο, καθώς είναι προσωρινή ανάδοχος για την κατασκευή του φράγματος Kελεφίνας στη Λακωνία, προϋπολογισμού 25 εκατ., αλλά και για έργα βελτιστοποίησης οδοποιίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Διεκδικεί εξάλλου, μεγαλύτερα έργα, σε κοινοπραξία με ομοειδείς κατασκευαστικές εταιρίες 6ης Tάξης, όπως το Iωάννινα - Kακαβιά (310 εκατ.) και το Tυμφρηστός - Mακρακώμη (200 εκατ.). Oι δύο παραπάνω διαγωνισμοί έχουν επαναδημοπρατηθεί μετά τις ενστάσεις της κοινοπραξίας στην οποία ηγείται η Δομική Kρήτης (και συμμετέχουν οι EKTEP, EPETBO -TE.NA ATEBE).

Η Δομική Κρήτης, στο τέλος του 2022 είχε ανεκτέλεστο 34,5 εκατ. ευρώ, το οποίο μετά την ανάληψη νέων έργων εντός του 2023, ανέρχεται στα 89 εκατ. ευρώ.

Τα μεγάλα έργα εμπεριέχουν πολλά μικρά υποβοηθητικά

Ο κλάδος των κατασκευών έχει έργα προς δημοπράτηση που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται παραχωρήσεις ΣΔΙΤ. Πέρα από τους μεγάλους και τους leader, εταιρείες που λειτουργούν πιο περιφερειακά, με χαμηλότερο εργοληπτικό πτυχίο, όπως η Δομική Κρήτης, αναμένεται να ωφεληθούν από παράπλευρα, μικρότερου βεληνεκούς έργα.

Ο κλάδος εύλογα έχει έρθει στο προσκήνιο καθώς είναι αυτός που θα κληθεί να «τρέξει» τα πολυάριθμα έργα που είτε έχουν ανατεθεί (Γραμμή 4 Μετρό, FlyOver Θεσσαλονίκη, επέκταση της Λ. Κύμης στην Αττική, Εγνατία Οδός, ΒΟΑΚ, Καστέλι, οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος, Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος – Μεθώνη, Marina Tower στο Ελληνικό και δεκάδες άλλα) είτε μένουν να ανατεθούν φέτος και τα επόμενα χρόνια, όπου θα καταγραφεί ένας οργασμός κατασκευαστικών έργων που μόνο με την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να συγκριθεί.

Ιστορικό και ενέργεια

Η Δομική Κρήτης είναι μια κατασκευαστική εταιρεία που ιδρύθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1985 από τον Γιώργο Συνατσάκη, ενώ στο χρηματιστήριο εισήλθε στις 15 Φεβρουαρίου του 2000. Διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο 6ης τάξης και μαζί με τη θυγατρική της Δομική Βιομηχανική που κατέχει πτυχίο 4η τάξης δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων σε οδικά, οικοδομικά, λιμενικά, περιβαλλοντικά υδραυλικά και ενεργειακά έργα. Εκτός από τις κατασκευές δραστηριοποιείται στον ενεργειακό κλάδο με δύο μικρά ηλιακά πάρκα στην Ζάκαθο του νομού Λασιθίου, εγκατεστημένης ισχύος 80 KW έκαστο αλλά και στον τομέα του real estate.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας