Μενού Ροή
Με την ενέργεια στο… φουλ φεύγει ο Ιανουάριος για το Χρηματιστήριο

Με τους καλύτερους οιωνούς, όπως ακριβώς ξεκίνησε το μήνα δείχνει να κλείνει (και) τον Ιανουάριο το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς τρεις συνεδριάσεις πριν την ολοκλήρωσή του, τα κέρδη για δείκτες και μετοχές είναι σημαντικά, με τις μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, των υποδομών και των μετάλλων να πρωτοστατούν στην άνοδο.                                                                  

Το συνολικό αποτύπωμα της αγοράς είναι καλό, εν μέσω πλουραλισμού στις επιλογές, ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, απουσία εξαλλοσυνών και ισοπεδωτικών πρακτικών άλλων εποχών, με ποιοτικές διαφοροποιήσεις, αλλά και διαρκή εναλλαγή πρωταγωνιστών.                       

Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε νέα υψηλά διετίας, τον CAC 40 σε ιστορικά υψηλά και τους δείκτες της Wall Street επίσης σε διαρκή ιστορικά υψηλά, η διάθεση ανάληψης ρίσκου είναι στο ζενίθ ξανά στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να μετακυλούν ρευστότητα προς τις μετοχές. Το παγκόσμιο momentum των χρηματιστηρίων καλά κρατεί, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να ποντάρουν στο τέλος της εποχής ανοδικών επιτοκίων και στην αρχή της μείωσής τους, ρίχνοντας ξανά πολύ μεγάλα ποσά σε μετοχές, με την τεχνολογία να δεσπόζει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι μετοχές που πρωταγωνιστούν                                                                     

Οι μετοχές του ομίλου Viohalco, του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας, αλλά και οι μετοχές της ευρύτερης επιρροής του ομίλου Κόκκαλη πρωταγωνίστησαν την περασμένη εβδομάδα στο ταμπλό του Χ.Α. Η μετοχή της ElvalHalcor ενισχύθηκε κατά 7,48% ανεβάζοντας τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο +24,32% που τη φέρνει στην πρώτη θέση στον Large Cap, ενώ η Viohalco κέρδισε 4,18% την περασμένη εβδομάδα, με την άνοδο τον Ιανουάριο στο +18,44%.                                          

Η μετοχή της Motor Oil ενισχύθηκε κατά 4,43% την περασμένη εβδομάδα κλείνοντας μάλιστα την Πέμπτη στα 26 ευρώ για πρώτη φορά στα 23 χρόνια που βρίσκεται στο χρηματιστήριο, η Τιτάν κέρδισε 5,42%, η ΓΕΚ Τέρνα ενισχύθηκε κατά 2,37%, η  Helleniq Energy κατά +2,23%, η Cenergy Holdings +2,91%, η Mytilineos +1,41%, η ΔΕΗ +1,23%, η AVAX +4,57%, η Intrakat +1,40%, η Revoil +1,88% κ.λπ.                                                                                                                                             

Από την αρχή του χρόνου, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 10,22%, Motor Oil +9,09%, Τιτάν +8,86%, Mytilineos +5,94%, ΓΕΚ Τέρνα +5,17%, Cenergy Holdings +3,77%, Intrakat +10,94%, Revoil +3,26% κ.ο.κ.

Υποτιμούν το γεωπολιτικό ρίσκο οι αγορές                                                     

Την ίδια ώρα, οι αγορές δείχνουν να μην εστιάζουν καθόλου στο γεωπολιτικό ρίσκο που σε κάθε περίπτωση έχει αυξηθεί λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ούτε προβληματίζονται – προς το παρόν – από την εκτόξευση των ναύλων στις μεταφορές αγαθών με αιχμή τη ναυτιλία, λόγω των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα.                                                                                 

Μετά το ράλι των τελευταίων μηνών του 2023 λοιπόν, οι αγορές κινούνται ανοδικά και τον πρώτο μήνα του 2024, με την εβδομάδα που έφυγε να έχουμε νέα ρεκόρ στην Ευρώπη, ενώ στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε ρεκόρ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο των 7.600 μονάδων.

Ορθολογική η κίνηση του Χ.Α.

Εν μέσω λοιπόν κάτι παραπάνω από άριστου διεθνούς κλίματος, το Χ.Α. δείχνει να θέλει να κατοχυρώσει την περιοχή των 1.350 – 1.360 μονάδων, επίπεδα που είναι υψηλά δέκα περίπου ετών, ανοίγοντας το δρόμο πλέον για να κινηθεί υψηλότερα, προς τις 1.400 μονάδες.                                                                                                          

Πλέον, και ενώ απομένουν τρεις συνεδριάσεις για τη λήξη του πρώτου μήνα του 2024, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 5,24%, ο FTSE 25 κερδίζει 6,03%, ο Mid Cap είναι στο +3,90% βελτιώνοντας κατακόρυφα τη συμπεριφορά του αυτή την εβδομάδα, ενώ ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει άνοδο 8,02%.

Η εβδομάδα που παρήλθε ήταν ιδιαίτερα πλούσια σε γεγονότα και εξελίξεις που έδωσαν νέα καύσιμα προεξόφλησης στους επενδυτές, με το Χ.Α. να έχει συγκρατημένη και ορθολογική άνοδο το πενθήμερο. Ο Γ.Δ. κέρδισε την εβδομάδα σε ποσοστό 1,56%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,45%, ο Mid Cap ξεχώρισε με έμφαση έχοντας άνοδο 4,55% κάτι που πρωτίστως οφείλεται στις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη (Intracom Holdings και Intraot), ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,20%, κάτι που δείχνει ότι δεν ήταν ο πρωταγωνιστής.                                                                                                                                      

Από τις επιδόσεις των δεικτών, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η άνοδος του Χ.Α. διαχέεται και σε μετοχές πέραν των τραπεζών και των blue chips, με αρκετά «χαρτιά» μικρότερης αποτίμησης έως και περιφέρειας να δίνουν σημαντικές αποδόσεις.                                                                                        

Ο οίκος Scope                                                             

Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε το εξαιρετικά επιτυχημένο road show που έκανε η ΔΕΗ στο Λονδίνο, την εκδήλωση της Mytilineos στην ίδια πόλη για τα δέκα χρόνια παρουσίας στη Μ. Βρετανία, το επίσης επιτυχημένο συνέδριο της ΕΧΑΕ και της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, την έναρξη των δημοσίων εγγραφών για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, τα αποτελέσματα – ρεκόρ του ομίλου Mytilineos, αλλά και την ετυμηγορία του οίκου Scope για την ελληνική οικονομία την Παρασκευή το βράδυ.

Ο οίκος δεν προχώρησε σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, διατηρώντας την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ΒΒΒ- που είχε δώσει στην Ελλάδα από τον Αύγουστο, ενώ διατηρεί και σταθερές προοπτικές. Θυμίζουμε πως σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) βαθμολογούν τη χώρα ήδη οίκοι όπως Fitch και Standard and Poor’s, αλλά και οι μικρότεροι DBRS και R&I από τα τέλη του 2023, ενώ «εκκρεμεί» η (φετινή) ετυμηγορία της Moody’s, η οποία έχει την Ελλάδα ένα «σκαλί» χαμηλότερα (στο Ba1) μετά από διπλή αναβάθμιση τον Σεπτέμβριο.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης στέκεται στο γεγονός ότι μόλις στις πρώτες 19 εργάσιμες του 2024, η αγορά έχει βγάλει εις πέρας σημαντικά projects όπως το ομόλογο της Autohellas που πέτυχε καλή υπερκάλυψη, τα ομόλογα των Eurobank και Εθνικής, το placement για το 5,8% της ΓΕΚ, αλλά και την έναρξη της δημόσιας εγγραφής του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών.

Ειδικά για το Αεροδρόμιο τονίζει πως είναι το επόμενο ορόσημο της αγοράς, καθώς ο βαθμός κάλυψης σε Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα θα είναι μια έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος όχι μόνο για την συγκεκριμένη εταιρεία αλλά για το σύνολο της ελληνικής αγοράς.

Μάλιστα σημειώνει πως είναι η πρώτη Δημόσια Προσφορά μετοχών «διεθνών προδιαγραφών» και μεγέθους άνω του 1 δισ. ευρώ σε συνολική αξία κεφαλαιοποίησης που υλοποιείται μετά την εισαγωγή των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή στο ΧΑ από τον Νοέμβριο του 2007. Η επιτυχία του εγχειρήματος και μετά την εισαγωγή των μετοχών θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες της αγοράς να υποστηρίξει ανάλογα εγχειρήματα βγάζοντας ενδεχομένως το Ελληνικό Χρηματιστήριο από μια μακρά περίοδο συρρίκνωσης επιλογών και εσωστρέφειας.

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Fast Finance ΑΕΠΕΥ τονίζουν πως οι 1.345 μονάδες πλέον έχουν γίνει η πρώτη σημαντική στήριξη για το Γ.Δ., ενώ οι 1.365 μονάδες είναι ο κύριος στόχος για τη συνέχιση της ανόδου. Επίσης τονίζουν πως πλέον είμαστε σε φάση που μπορεί να μπουν πιο μαζικά κεφάλαια στην Αγορά και να αυξηθεί σημαντικά ο τζίρος.

Τονίζουν επίσης πως η εισαγωγή του Δ.Α.Α στο Χ.Α. είναι καλό επενδυτικό προϊόν και η συγκυρία είναι επίσης καλή, καθώς η Χρηματαγορά μας φαίνεται να έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Έτσι, δεν ‘καίγεται’ η εισαγωγή, τουναντίον μπορεί κάποιος να πάρει τα κέρδη του και να συνεχίσει να τοποθετείται, η ακόμα και να ανοίξει τη διασπορά του σε ένα καλό, όπως φαίνεται, «χαρτί».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας