Μολονότι η εγχώρια μιζέρια και η εγγενής εσωστρέφεια θολώνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις την πραγματική εικόνα της χώρας σε πολλά επίπεδα, είτε στα δημοσιονομικά, είτε στα επιχειρηματικά, είτε στις δυνατότητες έχει η Ελλάδα περαιτέρω ισχυροποίησης του «πλούτου» και της παιδείας της μέσω των μεταρρυθμίσεων, το «ζύγισμα» που κάνουν οι διεθνείς επενδυτές στα ελληνικά assets, είναι ένας αξιόπιστος δείκτης.
Η ελληνική οικονομία, έχοντας επιστρέψει μετά από 13 χρόνια στο «γύψο» και στην κατηγορία junk, πλέον έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, οπότε έχει αλλάξει εντελώς το προφίλ της και το αποτύπωμά της στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Μάλιστα, τα ελληνικά assets είναι ελκυστικά και πλέον συναγωνίζονται assets άλλων χωρών, πολύ πιο μεγάλων οικονομιών από την ελληνική, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Η έξοδος της χώρας στις αγορές με το 10ετές ομόλογο ζητώντας 4 δισ. ευρώ έφερε προσφορές που ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ, κάτι που δείχνει ανάγλυφα την αντιμετώπιση που πλέον έχει η χώρα από τις αγορές. Ήταν το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης δεκαετούς ομολόγου μετά το 2010, με το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών, ενώ το spread ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων πολλών ετών.
Παράλληλα, εκκωφαντική υπερκάλυψη πέτυχε σύμφωνα με πληροφορίες η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στο Χρηματιστήριο, καθώς οι προσφορές έφτασαν τα 8 δισ. ευρώ, με την τιμή διάθεσης να κλειδώσει στο επάνω εύρος, ήτοι στα 8,20 ευρώ. Έτσι, αναμένεται να είναι η καλύτερη εισαγωγή των τελευταίων πολλών ετών στο Χ.Α., θυμίζοντας άλλες εποχές.
Για μια οικονομία που πέρασε δια πυρός και σιδήρου την προηγούμενη 15ετία, εν μέσω αποκλεισμού από τις αγορές για όλα τα ελληνικά assets (εταιρικά και κρατικά), που πέρασε από τη μέγγενη των capital controls, των ακροβασιών με το Grexit, της χρεοκοπίας των τραπεζών και της φυγής 500 χιλ. πολιτών στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, οι ανωτέρω εξελίξεις, μαρτυρούν ξεκάθαρη αλλαγή σκηνικού.
Τεράστια ζήτηση και για τα εισηγμένα assets
Την ίδια ώρα, τεράστια είναι η ζήτηση και για τα… εισηγμένα assets της αγοράς, όπως αυτά που διαπραγματεύονται στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο χθες έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών, καθώς ο Γενικός Δείκτης στις 1.376,62 μονάδες είχε να κλείσει από τις 11 Μαΐου του 2011.
Πρόκειται για αξιοσημείωτη δυναμική καθώς η άνοδος της αγοράς έχει πολλά ποιοτικά στοιχεία όπως την ενίσχυση των συναλλαγών, τον πλουραλισμό στις επιλογές, τον ποιοτικό διαχωρισμό και το rotation σε όλο το φάσμα του ταμπλό, αλλά και τις ενδοσυνεδριακές, εσωτερικές διορθώσεις.
Κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η ενίσχυση των συναλλαγών που μαρτυρά ισχυρή παρουσία ξένων χαρτοφυλακίων, με αιχμή βεβαίως τις τράπεζες, αλλά και τις βιομηχανικές και ενεργειακές μετοχές. Μετά τα 137,76 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος στη συνεδρίαση της Τετάρτης, χθες, στην πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου οι συναλλαγές εκτοξεύτηκαν στα 150,6 εκατ. ευρώ, ήτοι 50% πάνω από τα 100,5 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσες συναλλαγές του Ιανουαρίου, στοιχείο αν μη τι άλλο πολύ σημαντικό.
Η ζήτηση για μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα είναι στη ζενίθ, με την αύξηση των συναλλαγών στις τράπεζες να είναι άκρως θεαματική, καθώς μετά τα 73,66 εκατ. ευρώ που διακίνησαν την Τετάρτη, χθες έκαναν 81,2 εκατ. ευρώ, ένας από τους μεγαλύτερους των τελευταίων πολλών μηνών. Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε πάνω από τις 1.200 μονάδες για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2015, ήτοι οκτώ χρόνια πίσω.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το μπαράζ των θετικών εκθέσεων – αναβαθμίσεων από εγχώριους και διεθνείς οίκους συνεχίζεται, είτε για μεμονωμένες μετοχές ή κλάδους όπως Τράπεζες, Mytilineos, ΔΕΗ, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Autohellas κ.α., είτε για την πορεία του Χ.Α., δίνοντας τιμές – στόχους για φέτος ακόμη και τις 1.600 έως και 1.700 μονάδες.
Είναι σαφές λοιπόν ότι οι προσδοκίες της αγοράς… σοβαρεύουν, το Χ.Α. αποκτά βάθος που δεν είχε, ενώ παρά την άνοδο του 2023, θεωρείται ακόμη μια ανερχόμενη αγορά, καθόλου κορεσμένη και με μεγάλα περαιτέρω περιθώρια περαιτέρω ανόδου. Άλλωστε, το Χ.Α. έχασε το υπερδεκαετές bull market των διεθνών αγορών παραμένοντας σε επενδυτική καραντίνα για πολλά χρόνια, οπότε τώρα έχει λόγους υπεραπόδοσης, όπως έκανε και το 2023.