Μενού Ροή
Νικητές και χαμένοι στον ενεργειακό κλάδο τον Ιανουάριο στο Χρηματιστήριο

Στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων βρέθηκαν (και) τον πρώτο μήνα του 2024 οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, των μετάλλων, των υποδομών και των κατασκευών, έχοντας αφενός κάποιες πολύ αξιόλογες αποδόσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ από την άλλη πλευρά, πρωταγωνίστησαν και στην ειδησεογραφία.

Ο κλάδος μέσα στο μήνα Ιανουάριο έκανε road show και παρουσιάσεις στο εξωτερικό (ΔΕΗ, Mytilineos – Λονδίνο), συμμετείχε στο μεγάλο επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan και της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, έχοντας – μαζί με τις τράπεζες τα περισσότερα ραντεβού με ξένους funds managers, έκανε placement (ΓΕΚ Τέρνα), αλλά και πολλαπλά πακέτα στο Χ.Α.

Ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας, των μετάλλων, των υποδομών και των κατασκευών που σε κάθε περίπτωση «συγγενεύει» πλέον και ταυτίζεται σε αρκετά σημεία, βρίσκεται μόνιμα στην επικαιρότητα καθώς είναι αυτός που φέρνει deals, συνεργασίες, εξαγορές, πωλήσεις, ολοκληρώνει έργα, συνάπτει συμφωνίες στο εξωτερικό και γενικώς είναι αυτός που έλκει τα περισσότερα διεθνή κεφάλαια προς τη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά το αμιγώς χρηματιστηριακό κομμάτι, η πλειονότητα των μετοχών κινήθηκε θετικά, ενώ υπήρξαν και κάποιοι τίτλοι που υστέρησαν τον πρώτο μήνα του 2024.

ενεργειακές μετοχές Γενάρης 2024

Η μετοχή της ElvalHalcor εντυπωσίασε από κάθε άποψη καθώς βρέθηκε στην πρωτοκαθεδρία των κερδών στον Large Cap το μήνα που έφυγε με απόδοση 29,20%, εντυπωσιάζοντας. Μιλάμε για μετοχή που σε ολόκληρη την περυσινή χρονιά είχε άνοδο μόλις 14,20%, ενώ πλέον σε ένα μόλις μήνα έχει διπλάσια επίδοση. Αυτή είναι και η… μαγεία των αγορών άλλωστε.

Η μετοχή της μητρικής Viohalco έκλεισε στη δεύτερη θέση του Large Cap με άνοδο 20,90%, κερδίζοντας πάνω από ένα ευρώ ανά μετοχή, ενώ θυμίζουμε πως πέρυσι είχε δώσει άνοδο 31,34% στους θιασώτες της.

Μια από τις πολύ ευχάριστες εκπλήξεις τόσο του 2023, όσο και του 2024 ασφαλώς είναι η μετοχή του ομίλου Τιτάν, που μετά το ράλι +77,86% πέρυσι, που ήταν μια από τις κορυφαίες επιδόσεις σε όλο τον FTSE 25 αλλά και σε όλη την αγορά, τον φετινό Ιανουάριο ενισχύθηκε σε ποσοστό 11,20%, κλείνοντας χθες στα 23,85 ευρώ, που είναι νέα ιστορικά υψηλά από τότε που άλλαξε έδρα και έκανε την τριπλή εισαγωγή σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Παρίσι, προ περίπου πεντέμισι ετών.

Η μετοχή της ΔΕΗ είχε άνοδο 9,70% τον Ιανουάριο συνεχίζοντας το κρεσέντο εξυγίανσης, ανάπτυξης και εξωστρέφειας, ενώ θυμίζουμε πως το 2023 είχε δώσει απόδοση 70,25%, επίσης μια από τις καλύτερες της αγοράς. Η προ ημερών εκδήλωση παρουσίασης του business plan στο Λονδίνο, πήγε εξαιρετικά, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει αναβαθμίσεις – αναθεωρήσεις εκτιμήσεων από την πλευρά των αναλυτών.

Η μετοχή της Intrakat παραμένει μια από τις πλέον δραστήριες του Χ.Α. και το νέο έτος, κάνοντας ισχυρούς όγκους και τζίρους και φέτος, έχοντας ανεβάζει το πρεστίζ όλου του μεσαίου χώρου, μαζί με τις Intracom Holdings και Intralot. H μετοχή της Intrakat που πέρυσι είχε καταγράψει ιλιγγιώδες ράλι +213%, το φετινό Ιανουάριο ενισχύθηκε κατά 8,20% πιάνοντας νέα υψηλά 14 ετών την περασμένη Δευτέρα στα 5,06 ευρώ, ενώ το τελευταίο διήμερο διόρθωσε θεμιτά.

Η μετοχή της ΕΚΤΕΡ που πέρυσι έκανε ράλι +161,7%, το φετινό Ιανουάριο είχε άνοδο 7,20%, συνεχίζοντας να έχει καλή πορεία, ευρισκόμενη σε πολυετή υψηλά.

Η Motor Oil που πέρυσι ήταν από τις μετοχές που υστέρησαν έχοντας άνοδο μόλς 8,79%, φέτος κερδίζει 6,40% φτάνοντας την περασμένη Πέμπτη έως τα 26 ευρώ που είναι νέο ιστορικό υψηλό για τη μετοχή. Υπάρχουν εκθέσεις και αναλύσεις που έχουν αναβαθμίσει τη μετοχή με τιμές στόχους έως και τα 32 ευρώ.

Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα ενισχύεται κατά 5,90 ευρώ φέτος, ενώ το 2023 είχε ενισχυθεί κατά 20,93%. Χθες η Euroxx Χρηματιστηριακή ανέβασε την τιμή – στόχο στα 20,2 ευρώ με σύσταση overweight.

Η Mytilineos που πέρυσι είχε δώσει άνοδο 81,79% και όλα τα τελευταία χρόνια είναι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της αγοράς, σε όλα τα επίπεδα, φέτος κερδίζει 3,50%, καθώς αγγίζει κορυφαίες που ουδέποτε έχει δει ξανά στα 29 χρόνια που βρίσκεται στο χρηματιστήριο. Προ ημερών έκλεισε και στα 39,46 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά, ενώ το τελευταίο 4ήμερο διόρθωσε έως τα 38 ευρώ. Μέσα στον Ιανουάριο κατάφερε και υποσκέλισε τον ΟΤΕ από στις κεφαλαιοποιήσεις περνώντας στην 5η θέση της αγοράς. Αναλυτές δίνουν τιμή – στόχο έως και τα 50 ευρώ.

Η μετοχή της Revoil παρουσιάζει γενικά flat και αδιάφορη εικόνα, έχοντας άνοδο 2,70% φέτος, όμως πέρυσι, έστω και με μικρή εμπορευσιμότητα είχε δώσει άνοδο 43,75%, μεγάλη για το προφίλ της.

Η Cenergy Holdings που πέρυσι βρέθηκε στην πρώτη θέση των αποδόσεων στον FTSE 25 με +137%, φέτος είναι στο +1,80% κινούμενη σε ρυθμούς αφομοίωσης κεκτημένων.

Η Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) συνεχίζει να υστερεί στο ταμπλό και ευλόγως η αγορά ζητάει πολλά περισσότερα από τη συγκεκριμένη μετοχή. Πέρυσι, σε μια αγορά σε ράλι, υποχώρησε κατά 4,08% αποτελώντας μια από τις λίγες παραφωνίες, ενώ φέτος είναι μόλις στο +1,80%. 

Η μετοχή της Ελινόιλ επίσης έχει αδιάφορη εικόνα με μικρή εμπορευσιμότητα που μάλλον αδικεί το επιχειρηματικό εκτόπισμα του ομίλου. Βρίσκεται στο +0,40% φέτος, ενώ πέρυσι είχε καταγράψει άνοδο 32,61%.

Το ίδιο και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό ισχύει για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ που διαχρονικά κινείται χαμηλότερα των προσδοκιών, αν και το +30,59% που έκανε πέρυσι, δεν είναι αμελητέο για το άκρως συντηρητικό προφίλ της. Φέτος υποχωρεί κατά 2%.

Η Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά 3,10% φέτος, ενώ πέρυσι είχε δώσει άνοδο 45,71%, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή συνεχίζει να πληρώνει το… μάρμαρο της ματαίωσης του deal πώλησης, καθώς πάνω σε αυτό είχαν χτιστεί πολλές… υπεραξίες. Πέρυσι υποχώρησε κατά 21,98%, ενώ το φετινό Ιανουάριο έχασε 5,40%.

Η Αλουμύλ που το 2023 είχε δώσει άνοδο περί το 54%, φέτος υποχωρεί κατά 5,50% ούσα εκτός φόρμας, ενώ η AVAX φέτος είναι στην κορυφή της διόρθωσης στον κλάδο χάνοντας 11,80%, καθώς κάποιοι «κλειδώνουν» μέρος των πολλών περυσινών κερδών (+144,74%).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας