Μενού Ροή
xrimatistirio
«Πιστολίδι» στο Χ.Α. με απώλεια των 1.400 μονάδων - Στο καναβάτσο οι ενεργειακές μετοχές

Η μεγαλύτερη πτώση – διόρθωση όχι μόνο του 2024, αλλά του τελευταίου 9μήνου καταγράφηκε χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο απώλεσε με «κρότο» το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, πέφτοντας στις 1.391,26 μονάδες χάνοντας 2,51%, που ήταν και το χαμηλό ημέρας.

Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης έχασε το όριο των 1.400 μονάδων μετά από σχεδόν ένα μήνα, ή 18 συνεδριάσεις. Ήταν μια συνεδρίαση ειδικών συνθηκών λόγω της αλλαγής στάθμισης της μετοχής της Πειραιώς στους δείκτες FTSE-Russel, κάτι που έφερε σημαντικές εισροές στη μετοχή και μεγάλο rebalancing στο φινάλε, όμως οδήγησε σε έντονες ρευστοποιήσεις σε σχεδόν όλο το υπόλοιπο ταμπλό.

Από σήμερα εισάγονται οι μετοχές του placement της Πειραιώς Financial, οπότε πλέον αλλάζει η στάθμιση της μετοχής στους δείκτες FTSE-Russel καθώς από το 54% η επιρροή της αυξάνεται στο 82%, κάτι που θα περιορίσει μερικώς τη στάθμιση άλλων ελληνικών μετοχών στους συγκεκριμένους δείκτες, εξού και οι ρευστοποιήσεις στο ευρύτερο ταμπλό χθες. Αυτός ήταν και ο κυρίαρχος λόγος που πυροδότησε χθες μπαράζ ρευστοποιήσεων σε πολλές άλλες μετοχές, είτε ανήκουν στους δείκτες FTSE-Russel, είτε όχι.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η τρέχουσα εβδομάδα έτσι κι αλλιώς είναι ιδιάζουσα, καθώς χθες είχαμε τις αλλαγές στις σταθμίσεις οπότε καταγράφηκε ισχυρό rebalancing, σήμερα εισάγονται οι μετοχές της Πειραιώς Financial από το placement, ενώ την Παρασκευή έχουμε τη λήξη παραγώγων επί δεικτών και μετοχών, κάτι που συχνά φέρνει αναταράξεις σε όλο το σύστημα.

Το κυρίαρχο βεβαίως είναι ότι με την ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς, έκλεισε ένας σημαντικός κύκλος της αγοράς που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο με τα placements σε Εθνική, Alpha Bank και HelleniQ Energy, κατόπιν ήρθαν οι εκδόσεις ομολόγων των Τιτάν, Ideal Holdings και Intralot, μετά η εισαγωγή του Αεροδρομίου στο Χρηματιστήριο και τώρα η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς.

Είχε στηριχτεί η αγορά

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, απ’ όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα – συνεπικουρίας και του υπουργείου Οικονομικών – η αγορά είχε στηριχτεί τα μέγιστα όλο το τελευταίο διάστημα που ετοιμάζονταν το placement, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, όπως και έγινε. Ήταν μια άκρως κομβική και συστημική διαδικασία που αφορούσε όλη την αγορά, άρα η επιτυχία του θα επηρεάσει νομοτελειακά και το υπόλοιπο χρηματιστήριο, τόσο μεσοπρόθεσμα, όσο και πιο μακροπρόθεσμα.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας λοιπόν, η αγορά μπαίνει σε άλλη φάση, ενώ λόγω της πρότερης συσσώρευσης σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης αλλά και λόγω της εύλογης κόπωσης που είχε παρουσιαστεί, έβγαλε πτωτική εκτόνωση. Σε περιόδους bull market, τέτοια απότομα αδειάσματα, είναι υπαρκτά φαινόμενα.

Η αγορά έτσι κι αλλιώς ήταν εντελώς αδιόρθωτη, καθώς από την αρχή του 2024 μόνο μία φορά ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει άνω του 1%, ενδεικτικό των ανεπαίσθητων διορθωτικών κινήσεων που ελάμβαναν χώρα όλους τους τελευταίους μήνες.

Στο καναβάτσο οι ενεργειακές μετοχές

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εντύπωση έκανε χθες στην αγορά ότι στις πρώτες θέσεις των απωλειών βρέθηκαν μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας και των μετάλλων, καθώς πέντε μετοχές εξ αυτών που μάλιστα ανήκουν στον FTSE 25 υποχώρησαν από 4,02% έως 5,04%, ενώ σημαντικές απώλειες από 2,57% έως και 3,34% είχαν και κάποιες άλλες του κλάδου.

Στην κορυφή της πτώσης σε όλη τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση έκλεισε η Motor Oil που υποχώρησε κατά 5,04%, κλείνοντας στα 26,40 ευρώ, κάτι μάλιστα που έγινε με σχετικά μικρό όγκο 102.148 τεμαχίων και 2,72 εκατ. ευρώ τζίρου. Δεν υπήρξε δηλαδή ξεπούλημα, απλώς δεν καταγράφηκε και αγοραστικό ενδιαφέρον στις διευρυμένες – τηρουμένων των αναλογιών – ρευστοποιήσεις.

Η Ελλάκτωρ υποχώρησε κατά 4,21% πέφτοντας στα 2,50 ευρώ, η Viohalco έχασε 4,17% με κλείσιμο στα 5,52 ευρώ, η θυγατρική της ElvalHalcor είχε πτώση κατά 4,04% χάνοντας τα 2 ευρώ για πρώτη φορά από την πρώτη συνεδρίαση του 2024, καθώς υποχώρησε στα 1,9480 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι έχασε σχεδόν όλο το φετινό ράλι, που το μήνα Ιανουάριο πλησίασε στο +30%, αποτελώντας το κορυφαίο blue chips της αγοράς.

Μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 4,02% κατέγραψε και η μετοχή της Mytilineos που υποχώρησε στα 35,32 ευρώ, γυρνώντας πλέον αρνητικά το τρέχον έτος (-3,76%), ενώ η ΔΕΗ έχασε 3,34% πέφτοντας στα 11,30 ευρώ, με τα κέρδη φέτος να περιορίζονται μόλις στο +1,25%.

Η Τέρνα Ενεργειακή που τελευταία είχε επιδοθεί σε ράλι υποχώρησε κατά 3,24% στα 16,74 ευρώ, κάτι που περιόρισε τα φετινά κέρδη μόλις στο +5,28%, η Cenergy Holdings είχε πτώση 2,64% γυρνώντας αρνητικά το έτος κατά 2,09%, ενώ ο Τιτάν έχασε επίσης 2,64% όμως κρατάει άνοδο 20,28% από την αρχή του 2024. Η ΓΕΚ Τέρνα που είχε κάνει ράλι +8,65% την περασμένη εβδομάδα κλείνοντας σε νέα υψηλά 24 ετών, είχε σχετικά ανθεκτική εικόνα, χάνοντας μόνο 2,57%, ενώ κρατάει άνοδο 15,35% φέτος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας