Μενού Ροή
Καραβίας (Eurobank): Μέρισμα μετά από 16 χρόνια

Τον απολογισμό της τελευταίας δεκαετίας και το όραμα της διοίκησης της Eurobank για το μέλλον της παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλός της Φωκίων Καραβίας, από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Eurobank.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την πρόταση για διανομή μερίσματος 0,0933 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί στο 30% των καθαρών κερδών της χρήσης του 2023.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Eurobank  η διανομή μερίσματος καθίσταται δυνατή για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια (η τελευταία χρονιά διανομής ήταν το 2007) και το διανεμόμενο μέρισμα αντιστοιχεί στο 30% επί των καθαρών κερδών το 2023. «Η διανομή μερίσματος δεν θα έπρεπε να είναι κάτι εξαιρετικό» σημείωσε ο CEO της Eurobank. Με βάση το χρονοδιάγραμμα η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίστηκε στις 25 Ιουλίου, προσδιορισμού των δικαιούχων μετόχων η 26η Ιουλίου, ενώ η ημερομηνία έναρξης καταβολής του μερίσματος ορίστηκε η 31η Ιουλίου.

Επενδύσεις

Για τη Eurobank οι επενδύσεις είναι βασικός στόχος του επιχειρηματικού της σχεδιασμού. Η Τράπεζα έχει αιτηθεί την 7η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ήδη έχει χρηματοδοτήσει 76 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας πόρους 1,5 δισ. ευρώ μέσω του ΤΑΑ και 1,1 δισ. ευρώ μέσω δικών της δανείων

Καλύψαμε είπε ο κ. Καραβίας 76 επενδυτικά σχέδια αξίας  5,7 δισ. αξιοποιώντας 1,5 δισ. από το RRF και 1,1 δισ. ευρώ μέσω δανείων. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη στήριξή τους μέσα από τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Μιλώντας για  βιωσιμότητα τόνισε πω το 20% των χορηγήσεων πληρεί τους όρους βιωσιμότητας.

Διεθνείς δραστηριότητες

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο όμιλος διατηρεί σήμερα συστημική θέση στις δύο αγορές του εξωτερικού που δραστηριοποιείται, τη Βουλγαρία και την Κύπρο, εστιάζοντας στην Κύπρο στην οποία η Eurobank διαθέτει ήδη πλειοψηφικό μερίδιο στην δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα, την Ελληνική τράπεζα. Όπως εξήγησε πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα στο νησί με πιστούς πελάτες, το οποίο είναι απολύτως συμπληρωματικό της Eurobank Cyprus, η οποία επικεντρώνεται στις επιχειρηματικές χορηγήσεις. Μέχρι στιγμής η Eurobank έχει αποκτήσει το 55,5% των μετοχών της, γεγονός που καθιστά τη δημόσια πρόταση ήδη επιτυχημένη, υποστήριξε ο CEO της τράπεζας.

Από την άλλη, στη Βουλγαρία, μετά την απόκτηση της BNP Paribas Personal Finance ο όμιλος θα συνεχίσει την εφαρμογή του σχεδίου του για ανάπτυξη των εργασιών του.

Εξάλλου, κατά τον κ. Καραβία, «η τεχνολογία αποτελεί καταλύτη για την περαιτέρω ανάπτυξη της τράπεζας και ο σχεδιασμός για το μέλλον δείχνει από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα ότι είναι σωστός».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ότι «η αύξηση των επενδύσεων θα πρέπει να καταστεί εθνική προτεραιότητα. Πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Δεν είναι εύκολος στόχος ωστόσο πρέπει να γίνει ο πολικός αστέρας για τα επόμενα χρόνια». Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων έτσι ώστε από το σημερινό επίπεδο του 14% του ΑΕΠ, να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα, δηλαδή στο 21,4%.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε την διανομή κερδών στο προσωπικό του Ομίλου (αφορά 3.000 περίπου εργαζόμενους καθώς και την πολιτική αποδοχών που προβλέπει υψηλότερη από 100% μέγιστη αναλογία μεταξύ σταθερής και μεταβλητής συνιστώσας των αποδοχών για 9 στελέχη της Διοίκησης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας