Μενού Ροή
Αγορές: Rebound στην Ασία - Ανακάμπτει το πετρέλαιο

Σε άλλη ρότα βρίσκονται οι αγορές αλλά και το αργό, μετά το sell off των τελευταίων ημερών o  δείκτης Nikkei 225 καταγράφει ένα “τίναγμα” φτάνοντας ακόμη και πάνω από το +10%, με το δείκτη να είναι περίπου στο 7%, ενώ και ο Hang Seng αφού κινήθηκε σε θετικό έδαφος. καταγράφει μικρές απώλειες,. Ωστόσο ανακάμπτει και το πετρέλαιο, ‘βαρόμετρο”, άλλωστε για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με τιμές, το μπρεντ, πάνω από τα 77 δολάρια/βαρέλι, με ημερήσια άνοδο πέριξ του 1,3%. Το φυσικό αέριο, πάντως, στο δείκτη TTF,  έφτασε στα 35 ευρώ/MWh περίπου.

Συνολικά η αποκόμιση κερδών, με αφορμή τα όσα καταγράφονται διεθνώς στην οικονομία αλλά και ένα κλίμα μαζικού πανικού έφερε τα όσα συνέβησαν, χθες, Ο Σέιν Όλιβερ, επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων AMP, δήλωσε ότι μια διόρθωση φαίνεται να ξεκινά.  «Οι μετοχές ανέβηκαν στα ύψη τον Ιούλιο λόγω των καλύτερων πληθωριστικών δεδομένων, της αυξανόμενης αισιοδοξίας για χαμηλότερα επιτόκια και της αισιοδοξίας για τα κέρδη που σχετίζονται με την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο ίδιος σε πρόσφατη ανάλυσή του.  Προσέθεσε ότι ενώ η άποψη της AMP είναι ότι τα μελλοντικά χαμηλότερα επιτόκια θα ενισχύσουν πιθανώς τις μετοχές κατά τους επόμενους έξι έως 12 μήνες, με την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθεί η ύφεση, οι παγκόσμιες μετοχές «φαίνονται ευάλωτες σε περαιτέρω πτώση, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι πολύ νωρίς για να επενδύσουμε μέσω μιας στρατηγικής ‘buy the dip’».  

Η προσοχή της αγοράς στρέφεται τώρα στην έκθεση των ΗΠΑ για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις για τον ρυθμό και την κλίμακα των μειώσεων των επιτοκίων της Fed κατά τους επόμενους μήνες.  «Τις τελευταίες 24 ώρες παρατηρείται ένα ολοένα και πιο επισφαλές σκηνικό για τις αγορές αυξημένου κινδύνου, με μια διάθεση απομάκρυνσης λόγω μιας ακόμη δέσμης αδύναμων αμερικανικών στοιχείων, ακολουθούμενη από τα ως επί το πλείστον υποτονικά κέρδη των εταιρειών τεχνολογίας», ανέφεραν οι αναλυτές της Deutsche Bank σε ανάλυσή τους.

Τα επιτόκια

Στο μεταξύ όλοι αναμένουν πλέον το τι θα κάνει η Federal Reserve κι αν θα προβεί σε μια έκτακτη παρέμβαση μέσα στον Αύγουστο, πριν δηλαδή το επόμενο προγραμματισμένο ραντεβού της 18ης Σεπτεμβρίου. 

Βέβαια, η Fed σπάνια κινείται έξω από το χρονοδιάγραμμα που έχει χαράξει, όμως το έχει κάνει όταν κρίνει πως είναι απαραίτητο για την προστασία της αμερικανικής οικονομίας και της αγοράς.  Συνολικά από το 1987 υπήρξαν επτά περιπτώσεις που η Fed  προχώρησε έκτακτες περικοπές των επιτοκίων, ξεκινώντας από την περίφημη “Μαύρη Δευτέρα του Οκτωβρίου του 1987”. Επίσης, ανάλογες κινήσεις έπρραξε στη μεγάλη ύφεση του 1990 και στον πρώτο πόλεμο στον Περσικό, κατά τη κατάρρευση του hedge fund LTCM, το «σπάσιμο» της φούσκας των τεχνολογικών ομίλων, την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων, το σοκ με την αγορά κατοικιών και πιο τελευταία με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού με δύο αιφνιδιαστικές περικοπές των επιτοκίων μέσα σε ένα μήνα, το Μάρτιο του 2020.

Έκκληση, πάντως, στη Fed να προχωρήσει σε έκτακτη μείωση επιτοκίων πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου απηύθυνε ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν. «Aν και είχα ταχθεί υπέρ της μείωσης επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, τον Σεπτέμβριο, σίγουρα, δεν είχα ζητήσει μείωση επιτοκίων πριν από την επόμενη συνεδρίαση, διότι αυτό θα μπορούσε να στείλει σήμα πανικού. Αλλά από τη στιγμή που μπορεί να βλέπουμε ήδη πανικό, το επιχείρημα αυτό χάνει την ισχύ του. Υπάρχει πραγματικός λόγος για έκτακτη μείωση επιτοκίων σύντομα».   

Την Παρασκευή, ο νομπελίστας οικονομολόγος είχε καλέσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια, υποστηρίζοντας ότι ενώ ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει νικηθεί, η αγορά εργασίας επιδεινώνεται με γρήγορο ρυθμό.  Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο νομπελίστας οικονομολόγος, απευθυνόμενος στη Fed, έγραφε ότι έχει καθυστερήσει να κάνει κίνηση και έχει μείνει πίσω.  «Αγαπητή Fed: Όπως κάποιοι από εμάς υποστηρίζουμε εδώ και καιρό, έχεις μείνει αρκετά πίσω. Ο πληθωρισμός έχει καταπολεμηθεί. Η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται με γρήγορο ρυθμό. Μείωσε, μείωσε, μείωσε».    

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας