Το αυστραλέζικο private equity fund Macquarie, που με 2,1 δισεκ. αναδείχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, και ήδη ενδιαφέρεται, σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, ενώ φέρεται να συζητά πιθανή μετοχική συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σήμανε χθες την επίσημη εκκίνηση μιας φιλόδοξης πορείας στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, παρουσίασε την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 100 MW, στη Δράμα από την Cero Generation, που αποτελεί τη θυγατρική του ομίλου Macquarie που δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε χερσαία έργα ΑΠΕ. Αυτή, όμως, είναι η αρχή σε μια σειρά από τις κινήσεις στην αγορά ΑΠΕ που εδώ και σχεδόν δυο χρόνια ετοιμάζονται με αθόρυβο τρόπο. Όπως αναφέρεται από στελέχη της, η Macquarie διαθέτει συνολικά, μέσω 4 ξεχωριστών fund διαθέσιμους πόρους της τάξης 12-15 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα, που εκτείνονται πέρα από την ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στην ηλεκτροκίνηση και τις υποδομές, ενώ βέβαια έχει ήδη τροχοδρομηθεί από μια ομάδα έμπειρων στελεχών το πλάνο για να γίνει η Ελλάδα έδρα δραστηριοτήτων με αιχμή την πώληση πράσινης ενέργειας μέσω διμερών συμβάσεων.
Το φωτοβολταϊκό
Όπως αναφέρθηκε, “το έργο – γνωστό ως Project Delfini ύψους 72 εκατ. ευρώ– είναι το πρώτο ηλιακό έργο στην Ελλάδα με ιδιωτικό Συμφωνητικό Πώλησης της Παραγόμενης Ενέργειας, παρέχοντας βεβαιότητα εσόδων χωρίς επιδότηση για το περιουσιακό στοιχείο και προσφέροντας στους τελικούς καταναλωτές άμεση πρόσβαση σε φθηνότερη, καθαρή ενέργεια. Βοηθώντας στην παροχή καθαρής ενέργειας σε κοινότητες και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, το έργο θα επιταχύνει την πρόοδο προς τους στόχους της χώρας να φτάσει το 70% του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται τοπικά έως το 2030.”
Σύμφωνα, δε, με σχετική εταιρική ανακοίνωση, “η παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και παραγόντων της πολιτείας σηματοδοτεί τον ζωτικό ρόλο που θα παίξει το έργο στη μετάβαση της πράσινης ενέργειας της χώρας μας.”
Μάλιστα, ο κ. Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος δήλωσε πως η επένδυση της Cero Generation αποτελεί ακόμα μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, ενώ συμβάλει παράλληλα στην περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας πως τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εγκατασταθεί 5.000 MW νέων ΑΠΕ στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει κέρδος 1,5 δισ. ευρώ από την μείωση εισαγωγών φυσικού αερίου. Εύσημα από την κυβέρνησηΟ κ. Σκρέκας τόνισε πως η πράσινη μετάβαση αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης και πως το 2026, το 60% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ. Ο αρμόδιος υπουργός έδωσε έμφαση στην προώθηση των διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας “ η Cero Generation κατασκευάζει ένα πρωτοποριακό φωτοβολταϊκό πάρκο, από το οποίο θα τροφοδοτηθούν με πράσινη ενέργεια 30.000 - 40.000 νοικοκυριά, με τους καταναλωτές να έχουν προβλεψιμότητα στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι πολύ σημαντικό σε περιοδους αναταραχης όπως η τωρινή” .
Έργο ορόσημο
Από την πλευρά της Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cero Generation, κα. Marta Martinez Queimadelos ανέφερε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που βρεθήκαμε στην Ελλάδα για να γιορτάσουμε αυτό το έργο-ορόσημο. Στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, συμβάλλουμε στην παροχή φθηνότερης, καθαρότερης ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα και υποστηρίζουμε τους φιλόδοξους μεταβατικούς στόχους της κυβέρνησης. Αυτό το έργο είναι ένα σημαντικό βήμα για την επέκταση του ελληνικού χαρτοφυλακίου της Cero που είναι άνω των 3GW και ένα από τα έργα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας».
Η Τράπεζα Πειραιώς
Σημειώνεται, ότι η Τράπεζα Πειραιώς,χρηματοδότησε την κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου (Project Delfini) της Cero Generation στην Ελλάδα.
Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, μάλιστα, δήλωσε ότι: «H Τράπεζα Πειραιώς, ηγέτης στον κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρηματοδότησε την κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου (Delfini Project) της Cero Generation στην Ελλάδα, συνολικής δυναμικότητας 100ΜW. To Delfini Project είναι η πρώτη επένδυση που συνδυάζει την πώληση της παραγόμενης ενέργειας σε ανεξάρτητο ιδιώτη αγοραστή (μέσω Corporate PowerPurchase Agreement) και τη συγχρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι στρατηγική μας επιλογή η στήριξη βιώσιμων επενδύσεων μεγάλης κλίμακος από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές στην ελληνική αγορά ενέργειας, οι οποίες ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και προωθούν τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.»
Πώληση πράσινης ενέργειας
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Cero παράλληλα με τα έργα ΑΠΕ θα υλοποιήσει και ένα σχέδιο με ενίσχυση των παράπλευρών υποδομών μετασχηματιστών κτλ, που σε συνδυασμό με την αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο από τον ΔΕΔΔΗΕ και βέβαια τον ΑΔΜΗΕ θα δωσει έναυσμα και για την ανάπτυξη κι άλλων υποδομών ΑΠΕ, όπου είναι εφικτό. Ουσιαστικά, π.χ. στους μετασχηματιστές κτλ θα μπορούν να κουμπώσουν κι άλλα έργα, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά. Με βάση πηγές της εταιρείας, η Cero Generation διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 4 GW στην Ελλάδα, εκ των οποίων το 90% είναι φωτοβολταϊκά, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά έργα αποθήκευσης. Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα για κατασκευή το 2024 υποδομές ισχύος 1 GW, ενώ το 2025 θα μπορούν να εγχύουν την παραγόμενη ισχύ στο σύστημα με ιδιωτικά «πράσινα» διμερή συμβόλαια, τα περίφημα PPA. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η εταιρεία δεν προσβλέπει σε ενισχύσεις και γιαυτό επιδιώκει να αναπτυχθεί στην Ελλάδα με όρους αγοράς, χωρίς συμμετοχή στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ.
Με βάση, δε, πληροφορίες, είναι σε προχωρημένες συζητήσεις για τη διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ιδιωτικών (εταιρικών) συμβάσεων αγοραπωλησίας. Ήδη, δε, όπως αναφέρεται, η Cero έχει κλείσει συμφωνίες για τη διάθεση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ίσης με 2 Τεραβατώρες για την περίοδο 2025-2026, έχοντας καταλήξει σε συμφωνίες με εταιρείες στην Ελλάδα -μεταξύ των οποίων και μια ενεργοβόρος βιομηχανία- και στο εξωτερικό.
Τα ΡΡΑs Ήδη, πάντως, έχει συμβληθεί με τον ελβετικό ενεργειακό όμιλο Axpo Trading για την πώληση της ενέργειας που θα παράγει το πάρκο στη Δραμα μόλις ολοκληρωθεί. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 10 ετών και η τιμή της ενέργειας διαμορφώνεται κατά πληροφορίες στα επίπεδα των 38-45 ευρώ/ MWh. Μετά το πέρας της σύμβασης με την Axpo, θα πωλεί την παραγωγή του απευθείας στην αγορά. Το έργο θα κατασκευάσει η κοινοπραξία των εταιρειών Ameresco Energy Hellas (θυγατρική εταιρεία της αμερικανικής Ameresco) και της Sunel Group. Οι προβολές πάντως για τις τιμές, μετά το 2025 είναι κατά 10 ευρώ χαμηλότερες, από 25-48 ευρώ/MWh.
Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Axpo Solutions AG & μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ομίλου Axpo, κ. Domenico De Luca στην εκδήλωση, χθες, ανέφερε:”Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε και διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συμφωνία-ορόσημο. Η ανάπτυξη του πρώτου ιδιωτικά χρηματοδοτούμενου και μη επιδοτούμενου ηλιακού πάρκου στην Ελλάδα ευχόμαστε να αποτελέσει δώσει το έναυσμα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για πολλά ακόμη τέτοια έργα που θα συμβάλλουν στην προώθηση της συνεχούς επέκτασης της αειφόρου ενέργειας στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Καθώς η Ελλάδα αγκαλιάζει τη μετάβαση σε ένα μέλλον με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, η Axpo σκοπεύει να συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμες και ανταγωνιστικές τιμές μέσω συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.”
Υπεράκτια αιολικά
Να σημειωθεί, επίσης, ότι Macquarie ενδιαφέρεται και για τα υπεράκτια αιολικά, ιδρύοντας για αυτό τον σκοπό έναν επενδυτικό βραχίονα ειδικά για τον συγκεκριμένο κλάδο, τη θυγατρική εταιρεία Corio. «Στο κάδρο» των χωρών που προτίθεται να δραστηριοποιηθεί η Corio συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, έχοντας ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με εγχώριες εταιρείες προς αυτή την κατεύθυνση.
Το έργο στη Δράμα θα κατασκευάσει η κοινοπραξία των εταιρειών Ameresco Energy Hellas S.A., θυγατρική εταιρία της Ameresco Inc. και Sunel Group.