Επιδότηση ύψους 111,7 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε, βάσει των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις, η Κομισιόν, για την υποστήριξη της Motor Oil, για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το μέτρο θα συμβάλει στην αποανθρακοποίηση των τομέων της κινητικότητας και της βιομηχανίας και θα βοηθήσει στην εκκίνηση της αγοράς υδρογόνου στην Ελλάδα.
Το έργο αυτό εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και θα χρηματοδοτηθεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ομίλου Motor Oil: «η εν λόγω ενίσχυση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου της Motor Oil «Πράσινο Υδρογόνο» που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση στο Διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων ενός ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρόλυσης, με μέγιστη δυναμικότητα 7200 χιλ. τόνους υδρογόνου ανά έτος (από τους ήδη 4500 χιλ. τόνους, μέσω του ευρωπαϊκού έργου EPHYRA) το οποίο θα τροφοδοτείται με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και των σχετικών απαιτούμενων περιφερειακών υποδομών. Με τη χρηματοδότηση αυτή, τίθενται, πλέον, στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη αλυσίδας υδρογόνου στη χώρα, συμβάλλοντας συγχρόνως στην υλοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων.
Ταυτόχρονα, αποτελεί μια ακόμη απτή απόδειξη της δέσμευσης και της πρωτοπορίας του Ομίλου για καινοτομία, ενεργειακή μετάβαση και βιώσιμη ανάπτυξη. Ο αναπτυξιακός στόχος του Ομίλου Motor Oil για την παραγωγή νέων και εναλλακτικών καυσίμων, ο οποίος συνδέεται με βασικό πυλώνα της στρατηγικής του, επεκτείνεται και εξελίσσεται με σταθερά και αποδοτικά βήματα».
Η Κομισιόν αξιολόγησε το μέτρο σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, και ειδικότερα το Άρθρο 107(3)(γ) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να υποστηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και τις Οδηγίες για τις κρατικές ενισχύσεις για το κλίμα, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενέργεια του 2022 (‘CEEAG’).
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το μέτρο είναι αναγκαίο και κατάλληλο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω της παραγωγής και προμήθειας ανανεώσιμου υδρογόνου, σύμφωνα με τους στόχους του Σχεδίου REPowerEU.
Επιπλέον, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το μέτρο είναι αναλογικό, καθώς: (i) η ενίσχυση περιορίζεται στο ελάχιστο απαραίτητο, (ii) θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός επιστροφής αν το έργο αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη από τα αναμενόμενα, και (iii) έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών.
Με βάση αυτά τα κριτήρια, η Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό μέτρο σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.