Ρεκόρ συμμετοχής κατέγραψε το πρώτο πράσινο ομόλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι προσφορές έφτασαν τα 120 δισ. ευρώ για το 15ετές πράσινο ομόλογο ύψους 12 δισ. ευρώ.
Τόσο η ζήτηση όσο και το μέγεθος ξεπέρασαν την πώληση του περασμένου μήνα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συναλλαγή είναι η πρώτη σε ένα πρόγραμμα εξόδου στις αγορές με πράσινα ομόλογα της ΕΕ συνολικού ύψους 250 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια.
"Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο πράσινο ομόλογο εκεί έξω και θα επιτρέψει στους επενδυτές να έχουν πρόσβαση σε ένα πράσινο ομόλογο με την πιθανόν πιο υψηλή ρευστότητα", δήλωσε ο Julian Kreipl, αναλυτής της UniCredit.
Η μεγαλύτερη έκδοση στον κόσμο
Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή τονίζει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκδοση πράσινων ομολόγων στον κόσμο:
«Με τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU, η ΕΕ πρόκειται να γίνει ο μεγαλύτερος εκδότης πράσινων ομολόγων παγκοσμίως, παρέχοντας σημαντική ώθηση στις βιώσιμες χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και χρηματοδοτώντας μια πιο πράσινη ανάκαμψη της ΕΕ από την πανδημία. Με το ισχυρό ποσοστό εγγραφών και τις εξαιρετικές συνθήκες τιμολόγησης, η σημερινή έκδοση αντιπροσωπεύει μια πολλά υποσχόμενη έναρξη του προγράμματος πράσινων ομολόγων NextGenerationEU έως 250 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026».
Το 15ετές ομόλογο που λήγει στις 4 Φεβρουαρίου 2037 υπερκαλύφθηκε πάνω από 11 φορές, ενώ ένα ευρύ φάσμα επενδυτών εξέφρασε ενδιαφέρον για το ομόλογο.
Το μέλλον μας είναι πράσινο
Πράσινες επενδύσεις
Η σημερινή έκδοση έρχεται σε συνέχεια της έγκρισης του πλαισίου NextGenerationEU Green Bond το Σεπτέμβριο. Το πλαίσιο, το οποίο είναι πλήρως συμβατό με τις αρχές των πράσινων ομολόγων της Διεθνούς Ένωσης Κεφαλαιαγοράς (ICMA) - ένα πρότυπο αγοράς για πράσινα ομόλογα - καθησυχάζει τους επενδυτές ότι τα κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα χρησιμοποιηθούν για πράσινες επενδύσεις.
Τα κεφάλαια από τις εκδόσεις πράσινων ομολόγων NextGenerationEU θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση πράσινων και βιώσιμων έργων στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF).
Οι επιλέξιμες επενδύσεις από τα ήδη εγκεκριμένα σχέδια περιλαμβάνουν μια ερευνητική πλατφόρμα για την ενεργειακή μετάβαση στο Βέλγιο, ή την κατασκευή αιολικών σταθμών στη Λιθουανία.
Τουλάχιστον 37% κάθε εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πρέπει να αφιερωθεί στην πράσινη μετάβαση, με πολλά κράτη μέλη να προσπαθούν να κάνουν περισσότερα.