Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων νομοθετών ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης της νέας οδηγίας της ΕΕ για τον κατώτατο μισθό, με στόχο την αύξηση των κατώτατων μισθών στα κράτη μέλη και την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
505 μέλη του Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ, ενώ μόνο 92 ψήφισαν κατά και 44 απείχαν.
«Οι άνθρωποι αγωνίζονται πραγματικά για να τα βγάλουν πέρα. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, η εργασία πρέπει να πληρώνεται και πάλι», δήλωσε η βουλευτής και συν-εισηγήτρια της οδηγίας Agnes Jongerius.
Το Συμβούλιο της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει επίσημα την οδηγία μέσα σε αυτόν το μήνα, η οποία στη συνέχεια θα δώσει στα κράτη μέλη 2 χρόνια για να την εφαρμόσουν στο εθνικό τους δίκαιο. Η οδηγία έχει επικριθεί από τη Δανία και τη Σουηδία, δύο χώρες που χρησιμοποιούν μια πολύ ήπια ρύθμιση της αγοράς εργασίας που βασίζεται στις συλλογικές συμβάσεις αντί για τους νόμιμους κατώτατους μισθούς.
Ωστόσο, η οδηγία δεν θα αναγκάσει τις χώρες να εφαρμόσουν νομοθετικά κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό εάν δεν έχουν, κάτι που ισχύει για έξι κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτός είναι «επαρκής».
Η επάρκεια θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά, ώστε ο κατώτατος μισθός να μπορεί να επανεξετάζεται εάν οι συνθήκες αλλάξουν, για παράδειγμα, λόγω του πληθωρισμού. Για τους σκοπούς της αξιολόγησης της επάρκειας των κατώτατων μισθών, η οδηγία προτείνει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τις τιμές αναφοράς του 60% του ακαθάριστου μέσου μισθού ή του 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού.
Τα όρια αυτά είναι υψηλότερα από τον κατώτατο μισθό στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι κατώτατοι μισθοί ενδέχεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Ο Mounir Satouri, ευρωβουλευτής των Πρασίνων, δήλωσε ότι «χάρη σε αυτή την οδηγία, 25 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα δουν τον μισθό τους να αυξάνεται κατά 20%» και ότι αυτό θα διαβρώσει επίσης μέρος του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ευρώπη.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αναγκάσει τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν αμέσως υψηλότερους κατώτατους μισθούς. Αντιθέτως, παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για το ποιος πρέπει να είναι ένας επαρκής κατώτατος μισθός.
Επιπλέον, η οδηγία απαιτεί από τα κράτη μέλη να καταρτίσουν εθνικά σχέδια δράσης για την αύξηση της κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων στο εργατικό δυναμικό, εάν η συλλογική τους κάλυψη είναι κάτω από 80%.
«Οι συλλογικές συμβάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσουμε σε δίκαιους και καλούς μισθούς», δήλωσε ο Dennis Radtke, βουλευτής του κεντροδεξιού ΕΛΚ.
Η συλλογική σύμβαση είναι σημαντικά χαμηλότερη από το 80% στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα κράτη μέλη θα πρέπει τώρα να βρουν τρόπους να αυξήσουν την κάλυψη των συλλογικών συμβάσεων, πράγμα που σημαίνει επίσης ενίσχυση των συνδικάτων.
Η οδηγία υποχρεώνει επίσης τα κράτη μέλη να θεσπίσουν μηχανισμούς ελέγχου για να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στους νόμιμους κατώτατους μισθούς και να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να διαπραγματεύονται συλλογικά.
Πηγή: euractiv.gr