Ο Γερμανικός χημικός κολοσσός BASF και η επίσης Γερμανική ενεργειακή εταιρεία RWE παρουσίασαν ένα έργο για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου 2 GW που θα τροφοδοτεί με ενέργεια το χημικό εργοστάσιο της BASF στο Ludwigshafen της Γερμανίας και θα επιτρεπει την παραγωγή υδρογόνου χωρίς CO2. Το αιολικό πάρκο θα κατασκευαστεί στο γερμανικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας. Στόχος του έργου είναι η ηλεκτροδότηση των διαδικασιών παραγωγής βασικών χημικών, οι οποίες επί του παρόντος βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα.
Αυτό συνεπάγεται τη χρήση τεχνολογιών χωρίς CO2, όπως ηλεκτρικά θερμαινόμενοι φούρνοι ατμοπυρόλυσης για την παραγωγή πετροχημικών. Η BASF συνεργάζεται ήδη με συνεργάτες για την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών. Για την προώθηση του κοινού έργου, οι Διευθύνων Σύμβουλοι της BASF και της RWE υπέγραψαν μια επιστολή προθέσεων που καλύπτει μια ευρεία συνεργασία για τη δημιουργία πρόσθετων δυνατοτήτων για ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών για την προστασία του κλίματος. «Μαζί θέλουμε να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε μια ουδέτερη από το CO2 χημική βιομηχανία μέσω της ηλεκτροδότησης και μέσω της χρήσης υδρογόνου χωρίς CO2», δήλωσε ο Δρ Martin Brudermüller (BASF) και ο Δρ Markus Krebber (RWE).
Ο Έλληνας Μιχαήλ Βασιλειάδης, Πρόεδρος της Ένωσης Μεταλλευτικών, Χημικών και Ενεργειακών Βιομηχανιών (IG BCE), ο οποίος ήταν παρών στην παρουσίαση του έργου, είπε: «Εδώ, δύο ισχυροί εταίροι κάνουν τον φιλικό προς το κλίμα μετασχηματισμό και την ενεργειακή μετάβαση απτό και συγκεκριμένο. Υποστηρίζουμε αυτό το μεγάλο έργο γιατί μπορεί να είναι ένα σύμβολο για την καινοτόμο δύναμη της βιομηχανίας και των υπαλλήλων της. Σε πολλά μέρη, εργάζονται με μεγάλο πάθος και τεχνογνωσία για τη διαμόρφωση του μετασχηματισμού. Αξίζουν όλη την υποστήριξη που μπορούν να λάβουν. "
Αυτά τα σχέδια θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποφυγή περίπου 3,8 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 ετησίως, εκ των οποίων 2,8 εκατομμύρια τόνοι θα πραγματοποιηθούν απευθείας στο BASF στο Ludwigshafen, ανέφεραν οι εταιρείες. Δείχνει πολύ καθαρά πώς η προστασία του κλίματος και η ανταγωνιστικότητα μπορούν να εναρμονιστούν στη χημική βιομηχανία.
«Η σύζευξη ενός νέου υπεράκτιου αιολικού πάρκου που βρίσκεται ήδη στο στάδιο του σχεδιασμού με έναν βιομηχανικό πελάτη όπως η BASF, ο οποίος θα μετατρέψει την παραγωγή του σε πράσινο ηλεκτρικό ρεύμα και υδρογόνο σε αυτή τη βάση, θα είναι η πρώτη για τη Γερμανία», δήλωσε ο Krebber.
"Η υλοποίηση της πρότασής μας θα αποτελούσε μια πραγματική επιτάχυνση της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Φυσικά, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές ανοιχτές ερωτήσεις, αλλά θέλουμε να το προωθήσουμε - όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα. Έτσι θα διαμορφώσουμε την ενεργειακή μετάβαση."
Οι Γερμανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αυξήσουν σημαντικά τους στόχους επέκτασης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να επιταχύνουν την προσθήκη δυναμικότητας.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας: Η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια δεν πρέπει να υπόκειται σε εισφορά EEG. Επιπλέον, προς το παρόν δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο για την παραγωγή υδρογόνου χωρίς CO2, ανέφεραν οι εταιρείες.
«Είμαστε πεπεισμένοι: Η ουδέτερη από το κλίμα βιομηχανική παραγωγή« που κατασκευάζεται στη Γερμανία »διασφαλίζει ότι η προστιθέμενη αξία και η απασχόληση θα παραμείνουν στη Γερμανία και θα ανοίξει ευκαιρίες εξαγωγών για νέες τεχνολογίες», δήλωσε ο Brudermüller και ο Krebber.