Μενού Ροή
Makpetrol: Αποσύρεται από διαγωνισμούς προμήθειας φυσικού αερίου

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας η Makpetrol ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από τυχόν επερχόμενους διαγωνισμούς προμήθειας φυσικού αερίου «που σαφώς ευνοούν έναν συμμετέχοντα και ως εκ τούτου δεν θα υποβάλει προσφορά στη δημόσια πρόσκληση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η «Makpetrol» δεν θα συμμετέχει πλέον στις δημόσιες προσκλήσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου γιατί, όπως επισημαίνει η εταιρεία, παρά τις μεγάλες εξαγγελίες για απελευθέρωση της ήδη απελευθερωμένης αγοράς φυσικού αερίου, το κοινό έγινε πρόσφατα μάρτυρας της εύνοιας προς μια εταιρεία στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Οι υπολογισμοί για την αγορά του Ιανουαρίου που δημοσιεύθηκαν από τον κρατικό ESM (Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας) δείχνουν ότι η συνολική προσφορά της Makpetrol κατά τη στιγμή της υποβολής ήταν χαμηλότερη από εκείνη της εταιρείας που επιλέχθηκε ως νικητής του διαγωνισμού, πρόσθεσε η εταιρεία.

Η μόνη διαφορά ήταν ότι η τιμή της βουλγαρικής εταιρείας δεν ήταν σταθερή, αλλά ακόμη και ως τέτοια, δεν απέφερε κανένα όφελος, πρόσθεσε η εταιρεία.

«Αντιθέτως, λόγω των κινήσεων των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών, για τις ποσότητες που χρειάζονταν για τον Ιανουάριο, η "ESM Sales" θα μπορούσε να είχε πληρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ λιγότερα αν είχε τηρήσει τους βασικούς όρους λειτουργίας της αγοράς, δηλαδή αν η τιμή του φυσικού αερίου ήταν μεταβλητή και είχε άμεση σχέση με την τιμή των χρηματιστηρίων, " ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Όσον αφορά τους τακτικούς καταναλωτές της Makpetrol, η προμήθεια θα συνεχιστεί αδιάλειπτα όπως και πριν, και για τον Φεβρουάριο, το φυσικό αέριο θα τους παρέχεται σε τιμή χαμηλότερη κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την τιμή τον Ιανουάριο, τονίζει η εταιρεία.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο ESM απέρριψε προσφορά της Makeptrol με κυμαινόμενη τιμή ανάλογα με τις κινήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς και ανακοίνωσε ότι η βουλγαρική εταιρεία «Balkan Utilities» προσέφερε χαμηλότερη τιμή για την αγορά φυσικού αερίου από αυτή που προσέφερε η εγχώρια εταιρεία τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση να επιλέξει την ευνοϊκότερη προσφορά για τον Ιανουάριο του 2023.

Τη στιγμή της επιλογής της ευνοϊκότερης προσφοράς για την αγορά φυσικού αερίου για τον Ιανουάριο, όπως αναφέρει ο ESM, η «Balkan Utilities» προσέφερε 115,97 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η προσφορά της Makpetrol ήταν 116,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας