Μενού Ροή
Ρεπορτάζ energymag: Πως γίνεται "πράσινη" η πιο παλιά θερμική μονάδα

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Μια τούρκικη και μια βουλγάρικη εταιρεία ανέλαβαν να μεταμορφώσουν σε "πράσινο" τον πιο παλιό θερμικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο θερμικός σταθμός «Oslomej» είναι ο πρώτος σταθμός παραγωγής ενέργειας από άνθρακα που θα μεταβεί σε καθαρή ενεργειακή ικανότητα στην περιοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο κοντά στην πόλη Κίτσεβο στο δυτικό τμήμα της Χώρα.

Το "Oslomej" είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος θερμικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία, που παράγει περίπου το 10% της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Φωτοβολταϊκά για 2.800 οικογένειες

"Στις εγκαταστάσεις των εργοστασίων που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ρύπους στη χώρα, σήμερα χτίζουμε εγκαταστάσεις για την παραγωγή καθαρής και πράσινης ενέργειας. Τα πρώην κοιτάσματα άνθρακα στο" Oslomej "θα πρέπει να καλυφθούν με φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 10 μεγαβάτ σε λίγους μήνες. Η συνολική ετήσια παραγωγή αυτού του νέου φωτοβολταϊκού σταθμού θα είναι 15-17 γιγαβατώρες, αρκετά για τις ανάγκες σχεδόν 2.800 νοικοκυριών », δήλωσε ο Ζάεφ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός «Oslomej» είναι η αρχή μιας πρωτοβουλίας που θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ειδικά από τον ήλιο.

Τα πρώτα κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας από τον φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 10 μεγαβάτ, που εγκαταστάθηκε στην επιφάνεια του τρέχοντος θερμοηλεκτρικού σταθμού Oslomej, αναμένεται να παραχθούν κατά τους επόμενους μήνες.

Τούρκοι και Βούλγαροι επενδυτές

Οι συμφωνίες για τα φωτοβολταϊκά εργοστάσια υπογράφηκαν από κρατικούς «Ηλεκτρικούς Σταθμούς της Βόρειας Μακεδονίας» (ESM) ως δημόσιο εταίρο και τη Fortis Energy από την Τουρκία που ανέλαβε τον έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη Bulgarian Solar Pro τον άλλο.

Οι ιδιωτικοί εταίροι του ESM θα πληρώσουν μια αμοιβή για τη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που θα κυμαίνεται από 18 έως 18,50% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας ανά ώρα.

"Στόχος μας είναι να παρέχουμε ένα καθαρό περιβάλλον για τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές", τόνισε ο Ζάεφ.

Ο γενικός διευθυντής του ESM, Βάσκο Κοβάτσεφσκι, τόνισε ότι η κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού «Oslomej» είναι η αρχή της πρωτοβουλίας που θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

"Ο θερμικός σταθμός" Oslomej "δεν λειτουργεί κανονικά εδώ και χρόνια και τώρα στο τμήμα όπου ολοκληρώνεται η εκμετάλλευση άνθρακα, υπάρχουν επενδύσεις που θα είναι επωφελείς όχι μόνο για τον ενεργειακό τομέα στη χώρα, αλλά και για ενδιαφέρον όλων των πολιτών που ζουν στην πόλη του Κιτσέβου και τη γύρω περιοχή », επεσήμανε ο Κοβάτσεφσκι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας