Την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από τέσσερις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, ζήτησαν αμερικανικοί κατασκευαστές φωτοβολταϊκών, υποστηρίζοντας ότι κατακλύζουν την αγορά των ΗΠΑ με φθηνά προϊόντα που απειλούν την εγχώρια βιομηχανία.
Πρόκειται για την First Solar και άλλους έξι κατασκευαστές που ισχυρίζονται ότι εταιρείες στην Καμπότζη, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ ρίχνουν ηλιακά πάνελ στην αγορά των ΗΠΑ σε τιμές χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής ή επωφελούνται από επιδοτήσεις που αφήνουν τους εγχώριους κατασκευαστές πίσω. Οι άλλες έξι εταιρείες που ζητούν τους δασμούς είναι η Convalt Energy, η Meyer Burger, η Mission Solar, η Qcells, η REC Silicon και η Swift Solar.
Οι κατασκευαστές των ΗΠΑ ζήτησαν από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου να εκδώσει απόφαση ότι η εγχώρια ηλιακή βιομηχανία έχει πληγεί. Ζητούν από το Υπουργείο Εμπορίου να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ από τις τέσσερις χώρες ως επανόρθωση. Οι εταιρείες που θα αποτελέσουν στόχο των ερευνών που ξεκίνησαν από το ITC και το Τμήμα Εμπορίου έχουν κατά κύριο λόγο την έδρα τους στην Κίνα. Οι κατασκευαστές των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η κινεζική κυβέρνηση παρέχει επιδοτήσεις μέσω της Πρωτοβουλίας Belt and Road του Πεκίνου σε κατασκευαστές στην Καμπότζη, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. «Αυτή η αναφορά δεν ζητά ειδική μεταχείριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τιμ Μπράιτμπιλ, ο δικηγόρος της υπόθεσης «Απλώς ζητά να εφαρμοστούν οι ισχύοντες εμπορικοί νόμοι μας».
Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2023, το Υπουργείο Εμπορίου αποφάσισε ότι οι Κινέζοι παραγωγοί στέλνουν τα ηλιακά προϊόντα τους στις ΗΠΑ μέσω της Καμπότζης, της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ για να αποφύγουν τους δασμούς. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραιτήθηκε από την επιβολή δασμών σε αυτά τα προϊόντα μέχρι τον Ιούνιο.
Η Brightbill δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πλειονότητα των εισαγωγών από την Νοτιοανατολική Ασία δεν θα καλύπτονται από δασμούς όταν αρθεί η παραίτηση του Μπάιντεν τον Ιούνιο, επειδή οι κινεζικές εταιρείες έχουν μεταφέρει την παραγωγή από την Κίνα και στις τέσσερις χώρες. Οι δασμοί έχουν διχάσει την βιομηχανία φωτοβολταϊκών των ΗΠΑ. Η αίτηση των κατασκευαστών για την επιβολή δασμών βρήκε αντίθετη την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, την Αμερικανική Ένωση Καθαρής Ενέργειας, την Advanced Energy United και το Αμερικανικό Συμβούλιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Οι εμπορικοί όμιλοι δήλωσαν ότι «ανησυχούν βαθύτατα» ότι οι αναφορές «θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αστάθεια της αγοράς στον κλάδο ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης των ΗΠΑ και θα δημιουργήσουν αβεβαιότητα τη στιγμή που χρειαζόμαστε αποτελεσματικές λύσεις που να υποστηρίζουν τους κατασκευαστές ηλιακών από τις ΗΠΑ». Κάλεσαν τον Λευκό Οίκο να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις στις ανησυχίες των κατασκευαστών.