Το νέο κοινοβούλιο στη Βόρεια Μακεδονία θα έχει το πρωταρχικό καθήκον να περάσει τον νέο νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο οποίος θα καταστήσει τη χώρα ηγέτη στα Δυτικά Βαλκάνια όσον αφορά την εφαρμογή της ευρωπαϊκής ενεργειακής νομοθεσίας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Εν τω μεταξύ, η ετήσια έκθεση για την ενεργειακή κατάσταση της Βόρειας Μακεδονίας, ανέφερε ότι μόνο το 2,7% της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023 εισήχθη και το υπόλοιπο παρήχθη από εγχώριες εγκαταστάσεις παραγωγής. Τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα έχουν μεγάλο μερίδιο σε αυτό, με τη ρυθμιστική αρχή να σημειώνει ότι αναμένει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις χώρες της περιοχής, επειδή η χώρα συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς κανόνες πολύ αποτελεσματικά και γρήγορα.
Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας της χώρας (ERC), η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο όσον αφορά τις νομικές λύσεις για την ενέργεια. Ο νέος νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καταστήσει τη χώρα όχι μόνο την πρώτη στην περιοχή, αλλά και πολύ ευρύτερη. Αυτός ο νόμος είναι σύμφωνος με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και με το λεγόμενο τέταρτο πακέτο.
Ενώ άλλες χώρες της περιοχής προετοιμάζουν αυτή τη λύση και αναμένουν ότι στο τέλος του έτους θα πρέπει να υιοθετήσουν το νόμο, στη Βόρεια Μακεδονία αυτό θα συμβεί πολύ πιο γρήγορα. Οι νέοι κανόνες του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προβλέπουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν σοβαρότερες υποχρεώσεις, καθώς και οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, σε σχέση με τη λειτουργία της σύζευξης των αγορών.
«Αναμένουμε ότι η βοήθεια που λαμβάνουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις χώρες της περιοχής θα αυξηθεί, διότι με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας βοηθάμε στην ομαλή λειτουργία των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι γείτονές μας», ανέφερε η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας.
Είναι μια όλο και πιο κοινή πρακτική η συγχώνευση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή η ύπαρξη μιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών. Οι αγορές της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας συγχωνεύονται, προηγουμένως υπήρξε συγχώνευση μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας και η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται σε όμιλο με την Ελλάδα, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο. Στην πράξη, η ρυθμιστική αρχή λέει ότι το σχέδιο είναι να υπάρχει μια ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ως θετική εξέλιξη, η κατασκευή της διασύνδεσης με την Αλβανία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, πράγμα που σημαίνει ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Ιταλία, όπου οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες και τα πιθανά κέρδη θα ήταν πολύ καλύτερα, προσθέτουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.