Μενού Ροή
Ρουμανία και Σερβία ολοκληρώνουν τις συνομιλίες για το έργο αντλησιοταμίευσης Đerdap 3

Οι περιφερειακές διασυνδέσεις και η κατασκευή ενεργειακών υποδομών αποτελούν τα εθνικά συμφέροντα κάθε χώρας και η προτεραιότητα της Σερβίας είναι η δημιουργία ενός περιφερειακού ενεργειακού χάρτη, δήλωσε στο Βουκουρέστι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας και υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας Zorana Mihajlović.

Επισήμανε ότι η Ρουμανία και η Σερβία ενδιαφέρονται να αναπτύξουν το έργο υδροηλεκτρικής αντλίας αποθήκευσης Đerdap 3 και ότι θα πρέπει να αποτελεί έναν υβριδικό σταθμό παραγωγής ενέργειας.

Η Zorana Mihajlović συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα για την ενεργειακή ασφάλεια και τη σύγκρουση στην Ουκρανία στη ρουμανική πρωτεύουσα, που διοργάνωσε η Σύμπραξη για τη Διατλαντική Συνεργασία για την Ενέργεια και το Κλίμα (P-TECC). Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Με τον Ρουμάνο

H Mihajlović μίλησε επίσης στο Βουκουρέστι με τον υπουργό Ενέργειας της Ρουμανίας Daniel Virgil Popescu για την υλοποίηση κοινών έργων, τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στις ανανεώσιμες πηγές και την οικοδόμηση μιας διασύνδεσης φυσικού αερίου.

Ήταν η δεύτερη συνάντησή τους τις τελευταίες ημέρες, καθώς μίλησαν και με αφορμή την 50ή επέτειο του υδροηλεκτρικού σταθμού Đerdap 1, τον οποίο διαχειρίζονται από κοινού οι δύο χώρες, όπως και ο HPP Đerdap 2.

Υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του έργου υβριδικής αντλίας αποθήκευσης HPP Đerdap 3, είπε μετά τη συνάντηση. Θα είναι, σύμφωνα με την ίδια, όχι μόνο μια νέα πηγή ενέργειας σημαντική για την εξισορρόπηση των νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και ένα έργο για τη βελτίωση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας.

Το σχέδιο

Το σχέδιο είναι η κατασκευή αιολικού πάρκου και ηλιακής ενέργειας ως συνδυασμός πλωτών και επίγειων εγκαταστάσεων, οι οποίες θα μετατρέψουν το Đerdap 3 σε μια υβριδική υδροηλεκτρική ενέργεια με αντλία αποθήκευσης, μοναδική στην Ευρώπη, είπε ο υπουργός.

Ο Mihajlović πρόσθεσε ότι η Σερβία θα προετοιμάσει τεκμηρίωση για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου από το Mokrin, στα βορειοανατολικά μέχρι τα σύνορα, που θα συνδέει το σύστημα φυσικού αερίου της με το σύστημα της Ρουμανίας. Η διασύνδεση θα επιτρέψει επίσης στη Σερβία να συνδεθεί με τον αγωγό BRUA, που εκτείνεται από τη Μαύρη Θάλασσα έως την Αυστρία μέσω Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ουγγαρίας. Το συνολικό μήκος θα ήταν 12,8 χιλιόμετρα.

Οι δύο χώρες συζητούν επίσης το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού πετρελαίου από κοιτάσματα πετρελαίου στη δυτική Ρουμανία στη Σερβία.

Υπουργό ΗΠΑ

Στη συνάντηση με τον David Turk, αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, ο Mihajlović είπε ότι προτεραιότητα για τη Σερβία είναι η ολοκλήρωση της διασύνδεσης φυσικού αερίου Σερβίας-Βουλγαρίας και ότι θα επιτρέψει την πρόσβαση σε άλλους προμηθευτές εκτός από τους ρωσικούς. Η χώρα σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει διασυνδέσεις με την Κροατία, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι ΗΠΑ θέλουν να συζητήσουν τα σχέδια της Σερβίας για ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα, είπε ο Τουρκ.

Πρόσθεσε ότι συμφωνεί ότι μια συμφωνία διακυβερνητικής συνεργασίας θα διευκόλυνε τη συνεργασία σε όλους τους τομείς – από την ανταλλαγή γνώσεων και τεχνολογίας μέχρι την άμεση υλοποίηση κοινών έργων.

Η κ. Mihajlović συναντήθηκε επίσης με την Pamela Ward, Περιφερειακή Ανώτερη Εμπορική Αξιωματούχο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, και τον Michael Lali, Υπουργό Σύμβουλο για εμπορικές υποθέσεις στην Ευρώπη στην αποστολή των ΗΠΑ στην ΕΕ.

Είπε ότι η Σερβία θα πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μεγάλα έργα όπως το Đerdap 3 και η αντλία αποθήκευσης HPP Bistrica.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας