Μενού Ροή
default
Από τι απειλείται η βιωσιμότητα αιολικών και φωτοβολταϊκών - Τα φαινόμενα των μηδενικών τιμών και της υπερπαραγωγής

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την βιωσιμότητα των έργων ΑΠΕ από το φαινόμενο διαμόρφωσης μηδενικών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος (Προημερήσια Αγορά)  -που εμφανίζεται με αυξανόμενη συχνότητα στην Ελλάδα και αλλού- σε περιβάλλον χαμηλής ζήτησης ρεύματος και υψηλής διείσδυσης «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής έκρουσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση από το βήμα της χθεσινής ετήσιας ΓΣ της MYTILINEOS.

Όπως εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος, οι μηδενικές τιμές εμφανίζονται όταν έχουμε το «δίπολο» μεγάλη παραγωγή ΑΠΕ (που ως γνωστόν μπαίνει κατά προτεραιότητα στο Σύστημα) που υπερκαλύπτει τις ηλεκτρικές ανάγκες της χώρας και δεν μπορεί να εξαχθεί λόγω της περιορισμένης μεταφορικής ικανότητας των διεθνών διασυνδέσεων.  Ο συνδυασμός αυτός άλλωστε είναι «υπαίτιος» και για περικοπές της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής που επίσης επηρεάζουν αρνητικά τα έσοδα των φωτοβολταϊκών και των αιολικών σταθμών.

Οι μηδενικές τιμές

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, το φαινόμενο των μηδενικών τιμών μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά προβληματικό για τους παραγωγούς ΑΠΕ σε περίπτωση που δεν έχουν «κλειδώσει» σταθερή τιμή αποζημίωσης για τα έργα τους (έχοντας υπογράψει σχετική σύμβαση με τον ΔΑΠΕΕΠ) ή δεν έχουν δεσμεύσει την παραγωγή τους μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας (PPA) και συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, καθώς τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποστούν μεγάλη οικονομική ζημία.

Ο επικεφαλής της MYTILINEOS είπε επίσης ότι σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά μπορούν να διαμορφωθούν σε αρνητικά επίπεδα, που σημαίνει ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ  αντί να αποζημιώνονται θα πρέπει να πληρώνουν για την ενέργεια που παράγουν και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.

Αν και αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, είναι ενδεικτικό των αλλαγών που συντελούνται στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού και των προβλημάτων που προκαλεί η έλλειψη υποδομών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα.

Η μεγαλύτερη "μπαταρία"

Αναφερόμενος στη δική του εταιρεία, σημείωσε ότι η MYTILINEOS διαθέτει τη «μεγαλύτερη μπαταρία στην χώρα», δηλαδή την Αλουμίνιο της Ελλάδος που μπορεί να απορροφά ανά πάσα στιγμή την πράσινη ηλεκτροπαραγωγή από το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της εταιρείας.. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μυτιληναίο, η λύση των μπαταριών -σε ευρύτερη κλίμακα-  θα αργήσει στην Ελλάδα.

«Μόνο για να καλυφθεί το λεκανοπέδιο Αττικής, θα πρέπει να περάσουν 15-20 χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά στη Γενική Συνέλευση. O επικεφαλής του κλάδου Ενέργειας της MYTILINEOS Γιάννης Καλαφατάς προανήγγειλε τη συμμετοχή της εταιρείας στον πρώτο διαγωνισμό για λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση για μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες που θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου, τονίζοντας ότι η εταιρεία έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στον εν λόγω κλάδο από τη δραστηριοποίησή της στη Μεγάλη Βρετανία όπου έχει αναπτύξει χαρτοφυλάκιο έργων 1000 MW.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας