Συνεχίζεται με αλματώδη ρυθμό η αύξηση της αθροιστικής χωρητικότητας φωτοβολταϊκών παγκοσμίως. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της ΙΕΑ μέσα στο 2023 αυξήθηκε σε 1,6 TW το 2023.
Πρωτοπόρος στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών είναι η Κίνα, όπου εκτοξεύτηκαν σε ρεκόρ 235 GWDC (ή ακόμα και έως 277 GW2) ή πάνω από 60% νέας παγκόσμιας ισχύος που φτάνει τα 662 GW σωρευτικής ισχύος. Η ετήσια δυναμικότητα υπερέβη το 15% της συνολικής παγκόσμιας σωρευτικής δυναμικότητας και είναι σχεδόν ισοδύναμη της δεύτερης μεγαλύτερης σωρευτικής δυναμικότητας: της Ευρώπης. Αυτό αντιπροσωπεύει υπερδιπλασιασμένη ετήσια εγκατεστημένη ισχύ, από 105,5 GW το 2023 και 54,9 GW το 2021.
Η ανάπτυξη της αγοράς εκτός Κίνας έφτασε το 30%, ενώ η εγχώρια ανάπτυξη της Κίνας ήταν πάνω από 120%, γεγονός που εξηγεί την τεράστια ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών. Ο αριθμός των χωρών με θεωρητικά ποσοστά διείσδυσης πάνω από 10% διπλασιάζεται από πέρυσι σε 18 χώρες. Η Ελλάδα μάλιστα συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους, μαζί με την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Χιλή , ενώ και η Γερμανία και η Ιαπωνία ξεπέρασαν επίσης το 10%.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται στην έκθεση , οι μπαταρίες μπορούν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στις ΑΠΕ. Μέσα σε μία δεκαπενταετία το κόστος της μπαταρίας μειώθηκε κατά περισσότερο από 90%, μια από τις ταχύτερες μειώσεις που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.
Μόνο το 2023, η ανάπτυξη μπαταριών στον τομέα της ενέργειας αυξήθηκε κατά περισσότερο από 130% από έτος σε έτος, προσθέτοντας συνολικά 42 γιγαβάτ (GW) στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Στον τομέα των μεταφορών, οι μπαταρίες επέτρεψαν να αυξηθούν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων από 3 εκατομμύρια το 2020 σε σχεδόν 14 εκατομμύρια πέρυσι, με περαιτέρω ισχυρή ανάπτυξη που αναμένεται τα επόμενα χρόνια.
«Οι τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και των μεταφορών είναι δύο βασικοί πυλώνες για τη μείωση των εκπομπών αρκετά γρήγορα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που συμφωνήθηκαν στο COP28 και να παραμείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 °C», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA Fatih Birol. «Οι μπαταρίες θα αποτελέσουν τα θεμέλια και στους δύο τομείς, παίζοντας έναν ανεκτίμητο ρόλο στην κλιμάκωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην ηλεκτροδότηση των μεταφορών, παρέχοντας παράλληλα ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ο συνδυασμός ηλιακών φωτοβολταϊκών και μπαταριών είναι σήμερα ανταγωνιστικός στα νέα εργοστάσια άνθρακα στην Ινδία. Και μόλις τα επόμενα χρόνια, θα είναι φθηνότερο από τον νέο άνθρακα στην Κίνα και την ηλεκτρική ενέργεια με αέριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μπαταρίες αλλάζουν το παιχνίδι μπροστά στα μάτια μας».