Μενού Ροή
Zebra project
GE: Παράγει το πρώτο 100% ανακυκλώσιμο πτερύγιο ανεμογεννήτριας

Ο αμερικανικός κολοσσός General Electric παρουσίασε πρόσφατα το μεγαλύτερο ανακυκλώσιμο πτερύγιο ανεμογεννήτριας στον κόσμο.

Η κοινοπραξία ZEBRA υπό την ηγεσία της GE (Zero wastE Blade ReseArch) σηματοδοτεί σήμερα ένα βήμα προς τα εμπρός στη μετάβαση του κλάδου σε μια κυκλική οικονομία με την παραγωγή του πρώτου πρωτότυπου 100% ανακυκλώσιμου πτερυγίου ανεμογεννήτριας. Η λεπίδα των 62 μέτρων κατασκευάστηκε με τη χρήση ρητίνης Elium® της Arkema, η οποία είναι μια θερμοπλαστική ρητίνη πολύ γνωστή για τις ανακυκλώσιμες ιδιότητές της μαζί με τα νέα Υφάσματα Γυαλιού υψηλής απόδοσης από την Owens Corning.

Το πτερύγιο του στροβίλου μήκους 62 μέτρων σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την LM Wind Power (θυγατρική του βραχίονα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της GE) μετά από ένα χρόνο ανάπτυξης υλικών και δοκιμών και δοκιμών σε επίπεδο υποσυστατικών.

Η παραγωγή του σηματοδοτεί ένα ορόσημο για την ομάδα Zebra, η οποία ιδρύθηκε το 2020 ως συνεργασία με επικεφαλής το γαλλικό ερευνητικό κέντρο IRT Jules Verne και έναν όμιλο εταιρειών όπως οι Arkema, Canoe, Engie, LM Wind Power, Owens Corning και Suez.

Στόχος της κοινοπραξίας ήταν να αποδείξει την τεχνική, οικονομική και περιβαλλοντική συνάφεια των θερμοπλαστικών πτερυγίων ανεμογεννητριών σε πλήρη κλίμακα, με μια προσέγγιση οικολογικού σχεδιασμού για τη διευκόλυνση της ανακύκλωσης.

Στο πλαίσιο του έργου, η LM Wind Power έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει τη μεγαλύτερη θερμοπλαστική λεπίδα στον κόσμο στο εργοστάσιό της στην Ponferrada στην Ισπανία. Αυτό το ορόσημο επιτυγχάνεται μετά από ένα χρόνο ανάπτυξης υλικού και δοκιμών που υποστηρίζονται από δοκιμές διαδικασιών σε επίπεδο υποσυστατικών από τους εταίρους της κοινοπραξίας.

Το πρωτότυπο πτερύγιο του στροβίλου κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας θερμοπλαστική ρητίνη Elium της Arkema και γυάλινα υφάσματα από την Owens Corning, τα οποία μπορούν όλα να ανακυκλωθούν χημικά, όπου η ρητίνη "αποπολυμερίζεται" - μια διαδικασία που διαχωρίζει την ίνα από τη ρητίνη και ανακτά τα υλικά που πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθούν .

Τις επόμενες εβδομάδες η LM Wind Power ανέφερε ότι θα ξεκινήσει πλήρους κλίμακας δομικές δοκιμές διάρκειας ζωής της πρωτότυπης λεπίδας στο Κέντρο Δοκιμών και Επικύρωσης στη Δανία, για να επαληθεύσει την απόδοσή της. Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι δοκιμές, θα επικυρωθούν και οι μέθοδοι ανακύκλωσης. Τα επόμενα βήματα θα είναι η ανακύκλωση των απορριμμάτων παραγωγής, η αποσυναρμολόγηση και η ανακύκλωση της λεπίδας και η ανάλυση των αποτελεσμάτων των δοκιμών.

Μέχρι το τέλος του 2023, η κοινοπραξία ελπίζει να έχει ανταποκριθεί στην πρόκληση να φέρει τον τομέα της αιολικής ενέργειας στον βρόχο της κυκλικής οικονομίας.

«Οι εργασίες στο έργο Zebra προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το οποίο διαθέτει όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία για την ανάπτυξη βιώσιμων θερμοπλαστικών πτερυγίων ανεμογεννητριών», δήλωσε η Céline Largeau, υπεύθυνη έργου στο IRT Jules Verne. «Η κατασκευή αυτής της πρώτης λεπίδας είναι μια μεγάλη επιτυχία για ολόκληρη την κοινοπραξία και για την αιολική βιομηχανία γενικότερα», δήλωσε η Largeau.

«Με αυτό το έργο αντιμετωπίζουμε δύο κρίσιμες προκλήσεις του κλάδου», πρόσθεσε ο John Korsgaard, Senior Director Engineering Excellence της LM Wind Power .«Από τη μια πλευρά, προχωράμε στο όραμά μας Zero Waste Blades αποτρέποντας και ανακυκλώνοντας τα απόβλητα παραγωγής. Από την άλλη, μεταφέρουμε την ανακυκλωσιμότητα των λεπίδων σε ένα νέο επίπεδο: το θερμοπλαστικό σύνθετο υλικό λεπίδων στο τέλος της ζωής του έχει υψηλή αξία από μόνο του και μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί σε άλλες βιομηχανίες ως ενώσεις υλικών, αλλά μπορεί επίσης να αποπολυμεριστεί και η ρητίνη να επαναχρησιμοποιηθεί στην παραγωγή νέων λεπίδων».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας