Μενού Ροή
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου.
HELLENiQ ENERGY: Πολλαπλό “μήνυμα” μέσω ΕΚΟ - Κύπρου για το ρόλο της στην ελληνική αγορά

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο όμιλος της HELLENiQ ENERGY (ΗΕ), όπου το δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί ποσοστό 31.18%, αποτελεί “πυλώνα” στήριξης της κοινωνίας σε δύσκολες στιγμές της ελληνικής αγοράς ενέργειας αποτελεί, με βάση εκτιμήσεις του κλάδου, η κίνηση και φέτος της θυγατρικής του Ομίλου στον κλάδο εμπορίας καυσίμων, της ΕΚΟ, να προχωρήσει εκ νέου σε προσφορά, εν όψει πασχαλινής περιόδου, για τα καύσιμα κίνησης. 

Η όλη πρωτοβουλία είχε αναληφθεί και πέρυσι, από την ΗΕ, μάλιστα με βαρύ κόστος για τον κλάδο εμπορίας καυσίμων, σε μια συγκυρία που ο εν λόγω τομέας της ΗΕ είχε “γράψει” μια οριακή κερδοφορία της τάξης των 9 εκατ. Ουσιαστικά δηλαδή η ΗΕ αποφασίζει να “δώσει”  με την προσφορά, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, όπως αναφέρεται, μέρος των κερδών του κλάδου εμπορίας στους πελάτες της. 

Κι αυτό την ώρα που σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι τιμές των καυσίμων τις τελευταίες εβδομάδες με την απλή αμόλυβδη να έχει προσεγγίσει τα 2 ευρώ το λίτρο σε πρατήρια στην Αττική, ενώ σε νησιά όπως οι Κυκλάδες η μέση τιμή αντλίας κινείται σταθερά στα 2,2 ευρώ. Βέβαια με βάση τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων αναμένεται μια μικρή πτώση στις τιμές που παραδίδουν τα διυλιστήρια. Σημειώνεται ότι βασικός παράγων, πέρα από τους φόρους, για την τελική διαμόρφωση της τιμής είναι η διεθνής εικόνα στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου για τα παράγωγα του αργού, οι λεγόμενες τιμές Platts

Να σημειωθεί ότι πριν το Πάσχα πέρυσι, που ήταν στις 16 Απριλίου η μέση πανελλαδική τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη 95 Οκτανίων ήταν στα 1,948 και φέτος με βάση το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του ΥΠΑΝ βρίσκεται στα 1,985.

Το ενδιαφέρον της πρωτοβουλίας αυτής με βάση αναφορές είναι ότι σε μια συγκυρία, που “τρέχει” το παζάρι με την Edison για το μέλλον της Elpedison, η προσφορά της ΕΚΟ, του κλάδου εμπορίας της ΗΕ, έρχεται να υπενθυμίσει, σε κάθε κατεύθυνση, το πόσο σημαντικό είναι μεγάλοι καθετοποιημενη όμιλοι, όπου το κράτος έχει ρόλο, να μετέχουν ενεργά στην διαμόρφωση των τιμολογιακών δεδομένων στη λιανική αγορά. Με άλλα λόγια με την κίνησή της αυτή ο Όμιλος της ΗΕ δηλώνειν ενεργή παρουσία στις εξελίξεις σε έναν άλλο τομέα βασικό, την προμήθεια ρεύματος, όπου στόχος της είναι να παραμείνει αλλά και να ενισσύσει, με βάση πληροφορίες, την παρουσία της. Να σημειωθεί ότι σήμερα η ηγεσία της ΗΕ βρίσκεται στην μαρτυρική Κύπρο, όπου παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριοστοδουλίδη, θα προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις για την παρουσία του ως καθετοποιημένου ομίλου στο νησί, με ισχυρό, μάλιστα, πράσινο πρόσημο. υπενθυμίζεται ότι μέσω της ΕΚΟ στην Κύπρο η ΗΕ έχει ηγετική παρουσία στον κλάδο καυσίμων, ενώ διατηρεί παραγωγή “πράσινου ρεύματος” της τάξης των 68 MW, μετά την εξαγορά το 2023  φωτοβολταϊκού πάρκου 43 MW.

Όλα αυτά ουσιαστικά εντάσσονται σε μια δυναμική, όπως αναφέρεται στρατηγική, για την παρουσία σε κομβική θέση στα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής της ΗΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας