Μενού Ροή
Στην «πρίζα» μπαίνει με το νέο έτος το mega φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη

Νέα έργα «βλέπει» η γερμανική Juwi μέσω της Juwi Hellas στην Ελλάδα. Παράλληλα προχωρά εντός του χρονοδιαγράμματος την κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού των Ελληνικών Πετρελαίων ισχύος 204 μεγαβάτ στην Κοζάνη. Με βάση τελευταίες πληροφορίες, αναμένεται να παραδοθεί τους πρώτους μήνες του 2022 για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας.

Σημειώνεται ότι η Juwi διαθέτει σε φάση προχωρημένης αδειοδότησης έργα συνολικής ισχύος 650 MW.

Παράλληλα εξετάζει και νέες περιπτώσεις στην Ελλάδα.

Ήδη, σε σε συνεργασία με το δίκτυό της προχωρά αφενός σε "ωρίμανση" των δικών της έργων. Αλλά έχει βάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, κι άλλες περιπτώσεις στο "μικροσκόπιο" λόγω και της υψηλής ζήτησης για έργα ΑΠΕ που καταγράφεται στη χώρα ένεκα και της ενεργειακής μετάβασης.

Ο Όμιλος ΕΛΠΕ

Στο μεταξύ το εμβληματικό έργο για λογαριασμό των ΕΛΠΕ θα μπει στην «πρίζα» τους πρώτο τρίμηνο του 2022 με βάση και τα τελευταία δεδομένα.

Να σημειωθεί, άλλωστε, ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στις 30 Ιουνίου προβλεπόταν ότι στις αρχές του 2022 θα τίθετο σε πλήρη λειτουργία το εν λόγω έργο που δίνει σημαντική ώθηση στον στόχο για πράσινο μετασχηματισμού του ομίλου.

Το έργο

Το έργο είναι προϋπολογισμού 130 εκατ. € χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και από ιδίους πόρους των ΕΛΠΕ και θα παράγει 350 GWh/έτος.

Περιλαμβάνει 18 φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που θα αναπτυχθούν σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων

Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως. Ποσότητα ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά.

Το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα φτάνει τους 320.000 τόνους, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.

Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε πριν λίγες εβδομάδες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης στα σκαριά είναι και νέα εξαγορά στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο «πράσινος» μετασχηματισμός

Πέρα, δε, από το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη τα ΕΛΠΕ έχουν μονάδες ΑΠΕ ισχύος 670 MW σε προχωρημένο αδειοδοτικό στάδιο και άλλο 1 GW σε διάφορα στάδια ωρίμανσης.

Επίσης στις αρχές του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των ΕΛΠΕ με την μετατροπή τους σε εταιρεία συμμετοχών ενώ θα προχωρήσει ταυτόχρονα και η μετονομασία τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας