Μενού Ροή
Φωτό: Jason Blackeye-Unsplash
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της Siemens Gamesa για τον κλάδο της αιολικής ενέργειας

Απόλυτα ενδεικτικά των όσων ραγδαία αναπτύσσονται στον τομέα της αιολικής ενέργειας είναι τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που ανακοίνωσε ο κολοσσός στην κατασκευή μονάδων, Siemens Gamesa.

Οι ανεκτέλεστες παραγγελίες της αγγίζουν τα 32,6 δισ. Ευρώ, ενώ τα εσοδά της το τελευταίο 12μηνο ξεπερνούν τα 11,8 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά συμβαίνουν παρά την επιδείνωση των συνθηκών άσκησης των δραστηριοτήτων της, καθώς μεταξύ άλλων αυξήθηκαν οι τιμές βασικών της υλικών επιβαρύνοντας αρνητικά πολλές από τις συμβάσεις που αφορούσαν έργα που θα εκτελεστούν το 2022 και το 2023.

Όπως ανακοίνωσε η ισπανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, οι επιδόσεις της Siemens Gamesa αντανακλούν το υψηλότερο από το αναμενόμενο κόστος αύξησης πολλών βασικών προιόντων.

"Λειτουργούμε σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον αυτήν τη στιγμή και έχουμε λάβει πρόσθετα μέτρα για να εξισορροπήσουμε το προφίλ κινδύνου καθώς εστιάζουμε στην επίτευξη μακροπρόθεσμης βιώσιμης κερδοφορίας", δήλωσε ο Andreas Nauen, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Gamesa.

"Παρά τις τρέχουσες προκλήσεις, η εταιρεία είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί το τεράστιο δυναμικό της αιολικής ενέργειας, το οποίο αντικατοπτρίζεται στο μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελίας μας", πρόσθεσε ο κ. Nauen.

Τιμολόγηση του αυξημένου κόστους

Καθώς η εταιρεία συνεχίζει να αγωνίζεται για σταθερή κερδοφορία, το τρίτο τρίμηνο του 21, η Siemens Gamesa άρχισε να εισάγει ρήτρες στις χερσαίες συμβάσεις της για την προστασία από τη μεταβλητότητα των τιμών των εμπορευμάτων (κυρίως σε χαλύβδινους πύργους). Εκτός από τέτοιους μηχανισμούς, η Siemens Gamesa συνεχίζει να ενσωματώνει τον πληθωρισμό κόστους στην τιμολόγηση των συμβάσεων και να εξασφαλίζει τις απαραίτητες προμήθειες για την εκτέλεση των καθυστερήσεων της για το οικονομικό έτος 22.

Οικονομική απόδοση

Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, τα έσοδα της Siemens Gamesa αυξήθηκαν κατά 12% ετησίως σε 2.704 εκατ. Ευρώ. Έως τις 30 Ιουνίου, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση στα 7,335 δισ.. Ευρώ.

Η Siemens Gamesa υπέγραψε παραγγελίες αξίας 11,864 εκατ. Ευρώ τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Η χερσαία επιχειρηματική μονάδα έκλεισε το τρίμηνο με 840 εκατομμύρια ευρώ (-4% ετησίως) σε νέες παραγγελίες, που αντιπροσωπεύουν όγκο 1,352 MW (+13% ετησίως), γεγονός που αντικατοπτρίζει τον ισχυρό αντίκτυπο της πανδημίας το προηγούμενο έτος. Η παραλαβή χερσαίων παραγγελιών τους τελευταίους δώδεκα μήνες ανήλθε σε 8.538 MW, αξίας 5.538 εκατ. Ευρώ.

Παρόλο που η εμπορική δραστηριότητα για την πλατφόρμα Siemens Gamesa 5.X εγκαταλείφθηκε το τρίμηνο, οι νέες πλατφόρμες ισχύος 4 MW ή υψηλότερη αντιπροσώπευαν το 67% των νέων παραγγελιών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας