Μενού Ροή
Χρηματιστήριο ενέργειας: Μια ανάσα πριν τα 700 ευρώ οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τη Δευτέρα 29/8

Νέο θεαματικό ρεκόρ καταγράφουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για σήμερα Δευτέρα στη χώρα μας καθώς η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 697,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την υψηλή να φθάνει στα 871 ευρώ με αύξηση κατά 54,84% σε σχέση την τιμή της Κυριακής(450,30 ευρώ/MWh) καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Η ζήτηση ρεύματος για τη Δευτέρα (29/8) προβλέπεται να φθάσει στις 319 Γιγαβατώρες και σχετικά με το ενεργειακό μίγμα το φυσικό αέριο συμμετέχει με 45,9 %, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με 19,8 %, οι λιγνίτες με 16,3 % και τα υδροηλεκτρικά 8,4 %.

Η Αυστρία είναι η χώρα της ΕΕ με την υψηλότερη τιμή για σήμερα στα 764.17 και ακολουθούν Κροατία, Γαλλία και Ουγγαρία. Οι δυο χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου βρίσκονται σταθερά με τις χαμηλότερες τιμές.

Τα απανωτά ρεκόρ σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, προεξοφλούν για τον Αύγουστο νέα «ιστορικά υψηλά» στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος και, κατά συνέπεια, νέες αυξήσεις του κόστους προμήθειας ρεύματος.

Αιτία για αυτές τις υψηλότατες χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο εκτροχιασμός των τιμών του φυσικού αερίου, με το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να διατηρείται τα τελευταία 24ωρα πάνω από τα 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αυξημένο κατά 650% και πλέον από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Εκτιμάται ότι η διακοπή λειτουργίας του Nord Stream για τρεις μέρες λόγω συντήρησης, από αύριο μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, όπως έχει ανακοινώσει η Gazprom, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία στην Ευρώπη και την συνεχιζόμενη γεωπολιτική κρίση λόγω Ουκρανίας θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ράλι τις τιμές του φυσικού αερίου.

Αρκετές είναι οι φωνές πια στην ΕΕ που καλούν να αποσυνδεθεί η τιμή του ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου.

Καγκελάριος Αυστρίας σε ΕΕ: Να σταματήσει η τρέλα στην ενέγεια - Αποσύνδεση της τιμής ρεύματος από του φυσικού αερίου

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να διαχωρίσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου», ώστε να μειωθεί, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε η προεδρεύουσα Τσεχία.

«Η τιμή του ηλεκτρικού πρέπει να πέσει» και «δεν πρέπει να αφήνουμε καθημερινά τον Πούτιν» να αποφασίζει αντί για τους Ευρωπαίους, ανέφερε στην ανακοίνωσή του. «Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα στις αγορές ενέργειας που εκτυλίσσεται καθημερινά», πρόσθεσε ο Νεχάμερ, εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό παρά μόνο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι μεμονωμένα του εθνικού.

Όλη η Ευρώπη πλήττεται από την έκρηξη της τιμής της ενέργειας και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

«Το θέμα (της αποσύνδεσης) θα είναι στην ημερήσια διάταξη», διαβεβαίωσε ο καγκελάριος, λέγοντας ότι έχει συζητήσει αυτό το θέμα με τον Γερμανό ομόλογό του, τον Όλαφ Σολτς και με τον Φιάλα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας