Μενού Ροή
Δεν αποσυναρμολογείται ο πυρηνικός σταθμός Doel 3 απαντά το βελγικό κράτος σε καταγγελίες

Το βελγικό κράτος και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πυρηνικού Ελέγχου (FANC) διέψευσαν ενώπιον δικαστή την Τετάρτη όλες τις κατηγορίες ότι ξεκίνησαν τη φάση της αποσυναρμολόγησης του πυρηνικού αντιδραστήρα Doel 3.

Οι δικηγόροι του βελγικού κράτους και της FANC διέψευσαν τις κατηγορίες αυτές ενώπιον δικαστή την Τετάρτη και δήλωσαν ότι ο Doel 3 δεν αποσυναρμολογείται και ότι απλώς έκλεισε. «Σύμφωνα με το νόμο του Ιανουαρίου 2003 για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό έχει σταματήσει», δήλωσε ο Jan Bouckaert εκ μέρους της FANC, ανέφερε η Le Soir.

Η Vinçotte Nuclear (AVN), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει κινήσει συνοπτική διαδικασία κατά του κλεισίματος του πυρηνικού αντιδραστήρα Doel 3 μαζί με οκτώ πολίτες και μια εταιρεία, δήλωσε νωρίτερα πως πιστεύει ότι «η Electrabel προβαίνει σε μη αναστρέψιμες εργασίες, παρόλο που οι εργασίες αυτές δεν έχουν εγκριθεί».

Η οργάνωση πιστεύει ότι ο Doel 3 αποσυναρμολογείται ήδη, παρακάμπτοντας έτσι την πρώτη φάση της διαδικασίας – τη φάση μετά τη λειτουργία (POP) – η οποία θα πρέπει να διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια μετά τον τερματισμό της ηλεκτροπαραγωγής. Η AVN απαιτεί να σταματήσουν οι ενέργειες.

Η νομική δράση της AVN βασίζεται κυρίως στη νομοθεσία της ΕΕ, η οποία απαιτεί αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δημόσια διαβούλευση πριν από την αποσυναρμολόγηση.

«Είναι αλήθεια ότι το δίκαιο της ΕΕ απαιτεί εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ) για τον παροπλισμό ή την αποσυναρμολόγηση ενός πυρηνικού σταθμού», αναγνώρισε ο Bouckaert, προσθέτοντας ότι αυτό προβλέπεται και στο βελγικό δίκαιο. «Εάν χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα διενεργηθεί ΕΠΕ», είπε.

«Η αποσυναρμολόγηση ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο όταν έχει εξαλειφθεί ο πυρηνικός κίνδυνος. Αυτό δεν συμβαίνει, πρόκειται για παύση της δραστηριότητας και γι’ αυτό, ο νόμος ορίζει ότι ο φορέας εκμετάλλευσης υποχρεούται να ενημερώσει την FANC και να παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν για τη διασφάλιση της εγκατάστασης. Όλα αυτά καλύπτονται από την άδεια λειτουργίας», εξήγησε ο Bouckaert.

Το κράτος εκτιμά ότι αυτή η συνοπτική διαδικασία αποτελεί μια «ανομολόγητη απόπειρα» για την επανεκκίνηση της ηλεκτροπαραγωγής στο Doel 3.

Σύμφωνα με τους εναγόμενους, οι ενέργειες που ζητούνται από την AVN υπερβαίνουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και δεν είναι εκτελεστές. Τόνισαν επίσης ότι ο νόμος για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών είναι ήδη 19 ετών, οπότε δεν υπάρχει «επείγον» στο θέμα.

«Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός της παύσης λειτουργίας, όπως πραγματοποιείται σήμερα, έχει εξεταστεί από την FANC και μπορεί επομένως να εγγυηθεί την πυρηνική ασφάλεια», δήλωσε ο δικηγόρος της Engie-Electrabel, πριν εξηγήσει ότι «με τα μέτρα που ζητά η AVN, εισερχόμαστε σε ένα άλλο σενάριο, το οποίο δεν έχει εξεταστεί από την FANC και για το οποίο επομένως δεν εγγυάται η πυρηνική ασφάλεια».

Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει σύντομα την απόφασή του επί της υπόθεσης.

Ο Henri Marenne, διευθυντής της 100TWh, μιας ένωσης πολιτών που επίσης μήνυσε το κράτος για το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων, υποστηρίζει ότι έχουν γίνει «μη αναστρέψιμες εργασίες» στο Doel 3, οι οποίες είναι «εργασίες υψηλού κινδύνου» για να γίνουν χωρίς διαβούλευση.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας