Μενού Ροή
Παρά τα πισωγυρίσματα η ΕΕ πρέπει να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση, υπενθυμίζει η Ισπανίδα υπ. Ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα πρέπει να επιταχύνει την ενεργειακή της μετάβαση παρά το γεγονός ότι η έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου οδήγησε την Ένωση να καίει «προσωρινά» περισσότερο άνθρακα, τόνισε τη Δευτέρα (24 Οκτωβρίου) η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Τερέζα Ριμπέρα.

Η Ριμπέρα συναντήθηκε με τους συναδέλφους της σε συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου οι 27 χώρες της ΕΕ προσπάθησαν να συμφωνήσουν σχετικά με τη διαπραγματευτική εντολή της Ένωσης της ΕΕ για τη σύνοδο κορυφής COP27 για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου στην Αίγυπτο.

«Είναι σημαντικό για την Ευρώπη να δείξει ότι, αν και χρειαζόμαστε κάποια ευελιξία βραχυπρόθεσμα και υπάρχουν ορισμένες χώρες που αυξάνουν και πάλι την κατανάλωση άνθρακα και φυσικού αερίου, αυτό (το να καίμε περισσότερο άνθρακα) είναι απολύτως προσωρινό για λόγους ενεργειακής ασφάλειας (…) αλλά η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη επιταχύνει τον μετασχηματισμό της», δήλωσε η Ριμπέρα στον Τύπο, όπως μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Κατά την περσινή σύνοδο κορυφής για το κλίμα, η ΕΕ πίεσε για τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας να απομακρυνθεί από τον άνθρακα το συντομότερο δυνατό, αλλά έκτοτε οι ελλείψεις φυσικού αερίου και η έλλειψη ενέργειας που προέρχεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία σήμαιναν ότι στην Ευρώπη χρησιμοποιείται πλέον περισσότερος άνθρακας από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Η μετάβαση σε μια Ευρώπη χωρίς άνθρακα «επιταχύνεται, ακριβώς για να είμαστε πολύ πιο ασφαλείς, πολύ πιο σταθεροί και να κερδίσουμε τη μάχη σε ένα πλαίσιο στο οποίο η κατάσταση στη Ρωσία και την Ουκρανία μας έδειξε την ευπάθεια που αντιμετωπίζαμε», δήλωσε η Ριμπέρα.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το Πράσινο Σύμφωνο, Φρανς Τίμερμανς, επισήμανε τη Δευτέρα (24 Οκτωβρίου) ότι «ένα από τα μαθήματα που πήραμε από τον πόλεμο είναι ότι πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση (…) ακόμη και για γεωστρατηγικούς λόγους», διότι «θα φέρει την κυριαρχία στην Ευρώπη», ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Και ακόμη και αν χρησιμοποιούμε λίγο περισσότερο άνθρακα τώρα, θα προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα στην ενεργειακή μετάβαση, οπότε, σε γενικές γραμμές, η μείωση των εκπομπών θα επιταχυνθεί. Υπάρχει μια μικρή σύγχυση με αυτό», δήλωσε ο Ολλανδός πολιτικός, ο οποίος ζήτησε «μια ισχυρή εντολή για την COP, διότι η ΕΕ πρέπει να είναι ο γεφυροποιός και μπορείς να χτίσεις γέφυρες μόνο αν φαίνεται ότι έχεις φιλοδοξία», ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Όσον αφορά τη συμβολή της ΕΕ στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στις απώλειες και ζημίες, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να πιέζουν την ΕΕ να υιοθετήσει ισχυρές δεσμεύσεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ο Ριμπέρα δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει το βάρος των πολιτικών προσαρμογής, τη συνεργασία για την ανθεκτικότητα και τις απώλειες και ζημίες με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου».

Το Συμβούλιο του Λουξεμβούργου σχεδίαζε επίσης να συζητήσει την αναθεώρηση της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές, με στόχο να συμπεριλάβει την εντατική κτηνοτροφία στο φάσμα που καλύπτεται από τον κανονισμό, εκτός από τις χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες που ήδη καλύπτονται από τον κανονισμό.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας