Μενού Ροή
Πορτογαλία: Πιθανόν νωρίτερα η κλιματική ουδετερότητα

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επισπεύσει τον στόχο της ουδετερότητας του άνθρακα από το 2050 στο 2045, υποστηρίζοντας την πρόοδο στις δημόσιες μεταφορές, το υδρογόνο και το τέλος των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Ο Αντόνιο Κόστα το δήλωσε αυτό κατά τη διάρκεια της πρώτης από τις δύο ημέρες της συμμετοχής του στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου έως τις 18 Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός, του οποίου η κεντρική ομιλία πριν από την COP27 έχει προγραμματιστεί για αργά το πρωί της Τρίτης, προέβλεψε ότι όχι μόνο θα επιβεβαιώσει τους περιβαλλοντικούς στόχους που είχε θέσει η χώρα το 2016 στο Μαρακές, αλλά ετοιμάζεται επίσης να «ανακοινώσει τους νέους στόχους», για την Πορτογαλία, που προέκυψαν από τον νόμο για το κλίμα που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο.

«Ο στόχος δεν είναι μόνο να επιτύχουμε ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα το 2050 – ήμασταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που έθεσε αυτόν τον στόχο στην COP του Μαρακές – αλλά επίσης, όπως προβλέπει ο νόμος, να μελετήσουμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επισπεύσουμε αυτό το αποτέλεσμα για το 2045», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της πορτογαλικής εκτελεστικής εξουσίας, η χώρα είναι σε θέση να επιτύχει αυτόν τον νέο στόχο, καθώς, πρώτον, κατάφερε να κλείσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα εντός δύο ετών.

«Το γεγονός ότι επιταχύνουμε ολόκληρη την ενεργειακή μετάβαση και ότι έχουμε μια διαρκή πολιτική επενδύσεων στις αστικές δημόσιες μεταφορές και τους σιδηροδρόμους σε εθνική κλίμακα δημιουργούν καλές συνθήκες για να συμβεί αυτό», πρόσθεσε, πριν αναφερθεί σε έναν τρίτο παράγοντα της ενεργειακής μετάβασης.

Ο Αντόνιο Κόστα επισήμανε στη συνέχεια ότι η Πορτογαλία «έχει καθορίσει μια εθνική στρατηγική για το υδρογόνο που θα βοηθήσει τη βιομηχανία, η οποία μέχρι σήμερα εξαρτάται αρκετά από το φυσικό αέριο.»

«Η βιομηχανία θα μπορέσει να έχει μια εναλλακτική πηγή ενέργειας. Αυτό θα είναι καθοριστικό για να είναι επιτυχής αυτή η μετάβαση και ότι, με τον καιρό, θα πάψουμε να είμαστε εισαγωγείς ορυκτών καυσίμων και θα μπορέσουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας», είπε.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία με την Ισπανία και τη Γαλλία για την ύπαρξη ενός «πράσινου διαδρόμου» στο επίπεδο των ενεργειακών διασυνδέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας δήλωσε ότι, μετά από αυτή την πολιτική δέσμευση, έγινε «ένα θεμελιώδες βήμα».

«Όλη η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι πολύ σημαντική για να πετύχουμε και να προωθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο» τον στόχο της ουδετερότητας των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντόνιο Κόστα επέκρινε στη συνέχεια τον τρόπο με τον οποίο ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται παγκοσμίως από ορισμένες χώρες.

«Εάν κάποιοι δεν τον προωθήσουν, λαμβάνοντας υπόψη τη βραδύτητα με την οποία άλλοι προχωρούν, θα είναι πιο δύσκολο για εμάς να επιτύχουμε τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού», του 2015, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η πορτογαλική κυβέρνηση λυπάται για το κλείσιμο των ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, δεδομένης της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης που επιδεινώνεται από τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός απέρριψε αυτή την προοπτική.

«Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι όσο περισσότερο προχωρούμε προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο λιγότερο εξαρτημένοι θα είμαστε από τρίτους. Θα είμαστε επίσης λιγότερο εξαρτημένοι από την αστάθεια των διεθνών αγορών σε σχέση με το φυσικό αέριο», είπε.

Ο Αντόνιο Κόστα υποστήριξε μάλιστα ότι αν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Πορτογαλία είναι σήμερα συγκριτικά χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 60% της ενέργειας που καταναλώνεται σήμερα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Ως εκ τούτου, ο στόχος που έχουμε να φτάσουμε στο τέλος του νομοθέτη με το 80% της καταναλισκόμενης ενέργειας να βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ιβηρική λύση, η οποία αποφεύγει την υπερβολική επιβάρυνση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου, λειτουργεί καλά επειδή έχουμε υψηλό ποσοστό ενέργειας που παράγεται με βάση τις ανανεώσιμες πηγές», υποστήριξε.

Αντίθετα, κατά την άποψη του πρωθυπουργού, στις χώρες που έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η λύση που ισχύει για την Ισπανία και την Πορτογαλία δεν εφαρμόζεται σε αυτές «γιατί δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν».

«Είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που επωμίζονται το πρόσθετο κόστος του φυσικού αερίου και μοιράζονται αυτό το όφελος με τους καταναλωτές», υποστήριξε.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας