Μενού Ροή
Ερευνητικά ιδρύματα της Τσεχίας αγωνίζονται να ανταποκριθούν στο ενεργειακό κόστος

Επιστημονικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη αγωνίζονται με τις υψηλές τιμές. Ορισμένα από αυτά ζητούν έτσι βοήθεια από τις κυβερνήσεις τους, καθώς η έρευνα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα δραστηριότητα.

«Για παράδειγμα, στην περίπτωση του ινστιτούτου μας, του CEITEC στο Πανεπιστήμιο Masaryk, η λειτουργία των οργάνων και των τεχνολογιών που απαιτούνται για την επιστήμη αντιπροσωπεύει περίπου το 90% της κατανάλωσης ενέργειας σε ένα δεδομένο έτος. Η ενεργειακή κρίση είναι, επομένως, ένα φαινόμενο που μας επηρεάζει σημαντικά ως επιστημονικά ιδρύματα», δήλωσε ο Jiří Nantl, πρόεδρος της Alliance4Life, της διεθνούς ένωσης βιοϊατρικών ερευνητικών ιδρυμάτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σε επιστολή που απευθύνεται σε εκπροσώπους της τσεχικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Nantl, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέχουν πιο βιώσιμη χρηματοδότηση των ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς οι φορείς αυτοί μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως οι πανδημίες.

Για παράδειγμα, στην Τσεχική Δημοκρατία, η χρηματοδότηση των ερευνητικών υποδομών από το Υπουργείο Παιδείας και Νεολαίας για τα έτη 2020 έως 2022 ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 120 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα από κονδύλια της ΕΕ.

Όπως δήλωσε η Signe Ratso, ενεργός διευθύντρια της ΓΔ Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο συνέδριο ICRI 2022 που διοργανώθηκε στην Τσεχική Δημοκρατία στις 19-21 Οκτωβρίου, ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης στις ερευνητικές υποδομές είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Αρκετά ευρωπαϊκά εργαστήρια εργάζονται ήδη πάνω σε αυτό το θέμα. Πρέπει να προετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η ίδια. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να είναι «προσαρμοσμένα», καθώς τα ιδρύματα διαφέρουν και συχνά βρίσκονται σε διαφορετικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον Ratso, παράγοντες όπως το ενεργειακό κόστος θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ακόμη και κατά την κατασκευή νέων ερευνητικών ιδρυμάτων. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ήδη καινοτόμες λύσεις διαθέσιμες στην αγορά που καθιστούν δυνατή τη μείωση του ενεργειακού κόστους», υπενθύμισε το στέλεχος της ΕΕ.

Μια ευρωπαϊκή λύση για την αύξηση των τιμών της ενέργειας θα πρέπει επίσης να βοηθήσει. Ενώ αρκετά μέτρα έχουν ήδη εγκριθεί, το λεγόμενο «δυναμικό» ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας