Μενού Ροή
Φινλανδία: Στόχος να καταστεί η χώρα «υπερδύναμη καθαρής ενέργειας».

Η νέα υπό σύσταση τετρακομματική κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, καθώς υστερεί σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.

Ο επόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του NCP, Petteri Orpo, ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση θα αυξηθεί στο 4% του ΑΕΠ έως το 2030, από 2,9% που είναι σήμερα.

Μιλώντας στο Helsingin Sanomat, ο Kai Mykkänen, βουλευτής του NCP, διευκρίνισε ότι τα ποσά θα είναι περίπου 280 εκατομμύρια ευρώ ετησίως κατά την επόμενη τετραετή κοινοβουλευτική περίοδο, με έμφαση σε κοινά έργα μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημίων.

Στόχος είναι να ανέλθει η Φινλανδία στην κορυφή της ανάπτυξης προϊόντων σε παγκόσμια σύγκριση και να καταστεί η χώρα «υπερδύναμη καθαρής ενέργειας».

Η συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων ήταν εύκολο να επιτευχθεί, καθώς είχε σε μεγάλο βαθμό προετοιμαστεί από μια διακοινοβουλευτική επιτροπή ήδη από το 2021, μετά από ανησυχίες ότι η Φινλανδία υπολείπεται σε σύγκριση με τους γείτονες και τους ανταγωνιστές της. Για παράδειγμα, στη Σουηδία, η χρηματοδότηση ΑΠΕ ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ και στη Γερμανία στο 3,1%.

Οι πολιτικοί βρίσκονται τώρα στην τρίτη εβδομάδα διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μεταξύ του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού (ΚΕΣ), του Κόμματος των Φινλανδών, του Σουηδικού Λαϊκού Κόμματος και των Χριστιανοδημοκρατών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας