Μενού Ροή
Ισπανική στήριξη στα κράτη-μέλη που στοχεύουν στο μοντέλο της «ιβηρικής παρέκκλισης»

Η Ισπανία είναι πρόθυμη να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ που διαθέτουν ελάχιστες δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο και είναι επί του παρόντος «απροστάτευτες» να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στις οικονομίες τους.

«Είμαι πεπεισμένη ότι θα υπάρξουν κράτη (της ΕΕ) που θα ζητήσουν ταχεία δράση (…) θεωρούμε υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τα κράτη που σήμερα είναι απροστάτευτα», τόνισε την Τρίτη (25 Οκτωβρίου) η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Τερέσα Ριμπέρα (PSOE/S&D), όπως μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η επέκταση της ιβηρικής παρέκκλισης (Ιβηρική εξαίρεση ή “Excepción Ibérica” που υιοθετήθηκε από την Ισπανία και την Πορτογαλία) στην υπόλοιπη ΕΕ θα είχε «καθαρό όφελος» (ή εξοικονόμηση) 13 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα μπορούσε να μετριάσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, το ευρωπαϊκό εκτελεστικό όργανο έχει προειδοποιήσει ότι θα οδηγούσε επίσης σε μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου, κυρίως λόγω των εξαγωγών φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, και θα ωφελούσε ορισμένες χώρες της ΕΕ περισσότερο από άλλες, δήλωσαν πηγές της ΕΕ στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Καταλαβαίνουμε πλήρως ότι άλλα κράτη μέλη (της ΕΕ) με λίγο άνθρακα, με λίγο φυσικό αέριο, θα ήθελαν να επωφεληθούν από μια παρόμοια απάντηση (της Ιβηρικής παρέκκλισης)», πρόσθεσε η Ριμπέρα.

Οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για το θέμα είναι έντονες, διότι αν και υπάρχει κάποια «ανακούφιση», αφού οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν πρόσφατα, «ο χειμώνας έρχεται και υπάρχουν πολλά κράτη μέλη που ανησυχούν για το πώς η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την ηλεκτρική τους ενέργεια και τους λείπουν συγκεκριμένες προτάσεις από την Επιτροπή», τόνισε η Ριμπέρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει σύντομα έγγραφο εργασίας με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της παρέκκλισης της Ιβηρικής, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προσαρμογών για την προσαρμογή της σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το έγγραφο εργασίας που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιγράφει λεπτομερώς τον πραγματικό αντίκτυπο που θα είχε στην ΕΕ ένας μηχανισμός εμπνευσμένος από το ιβηρικό μοντέλο, στον οποίο θα μειωνόταν η τιμή στην οποία οι μονάδες φυσικού αερίου υποβάλλουν προσφορές για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας και τα κράτη μέλη θα αντιστάθμιζαν τη διαφορά μεταξύ αυτού του ανώτατου ορίου και της τιμής που παρατηρείται στον δείκτη TTF.

Ωστόσο, οι αρχές της ΕΕ επισημαίνουν μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το μοντέλο που δημιουργήθηκε στην Ισπανία και την Πορτογαλία: ο ευρωπαϊκός μηχανισμός δεν θα επιδοτούσε σε καμία περίπτωση τις μονάδες άνθρακα.

Μεταξύ άλλων σημείων, το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -το οποίο εξασφάλισε η EFE- προτείνει ένα ανώτατο όριο για το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που να αντιστοιχεί σε μια τιμή του TTF περίπου 100-120 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ώστε να βρεθεί μια «ισορροπία» μεταξύ της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του μέτρου και επίσης της αποτροπής των μονάδων φυσικού αερίου από το να γίνουν «τόσο ελκυστικές ώστε να αυξηθεί η χρήση τους και να μειωθεί η παραγωγή με εναλλακτικές τεχνολογίες».

«Η προσθήκη αυτού του μηχανισμού πέραν του ανώτατου ορίου στις υπέρμετρες τεχνολογίες θα παρήγαγε επομένως ένα καθαρό όφελος περίπου 13 δισ. ευρώ πέραν των 70 δισ. ευρώ του υπέρμετρου ανώτατου ορίου. Αυτό το καθαρό όφελος θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στον συνολικό πληθωρισμό», αναφέρει το κείμενο της Επιτροπής.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας