Μενού Ροή
H φινλανδική βιομηχανία λέει όχι στην υποχρεωτική χρήση ηλιακών συλλεκτών

Όλες οι προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας και αύξησης της ενεργειακής απόδοσης μέσω ανανεώσιμων πηγών χαιρετίζονται από τον βιομηχανικό και εμπορικό τομέα της Φινλανδίας. Όμως, τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ευνοήσει και να επιβάλει την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών θεωρούνται περιττό και μονόπλευρο μέτρο.

Στόχος του σχεδίου RePowerEu που δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο είναι η ενίσχυση της πράσινης μετάβασης και η αποκοπή των δεσμών με τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Ένα στοιχείο του προγράμματος ύψους άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι η υποχρέωση των επαγγελματικών ακινήτων και των δημόσιων κτιρίων με επιφάνεια στέγης μεγαλύτερη από 250 τετραγωνικά μέτρα να εγκαταστήσουν ηλιακούς συλλέκτες έως το 2026.

Τα σχόλια που συγκέντρωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Uusi Suomi δείχνουν ότι ο επιχειρηματικός τομέας της Φινλανδίας θεωρεί τέτοιες υποχρεώσεις περιττές και ότι έχουν μια μουχλιασμένη γεύση από σχεδιασμένη οικονομία παλαιού τύπου.

«Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης είναι απολύτως θετικό πράγμα, αλλά εξακολουθούμε να μην πιστεύουμε στις αναγκαστικές υποχρεώσεις», δήλωσε ο διευθυντής Jari Kostama της Finnish Energy στο ρεπορτάζ της Uusi Suomi. Ο ίδιος θα εμπιστευόταν τη βιομηχανία κατά την επιλογή των καλύτερων λύσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι μαζικές επενδύσεις θα αύξαναν επίσης την εξάρτηση από την Κίνα, επισήμανε ο Kostama.

Ζητώντας ευελιξία, συστάσεις αντί για υποχρεώσεις και μη δεσμευτικά μέτρα, η επικεφαλής σύμβουλος πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα της Συνομοσπονδίας Φινλανδικών Βιομηχανιών (EK) Kati Ruohomäki δήλωσε ότι τα σχέδια της Επιτροπής επικεντρώνονται υπερβολικά στην ενεργειακή κατανάλωση μεμονωμένων κρατών μελών. Αντ’ αυτού, θα έδινε έμφαση στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Marja Ola, επικεφαλής σύμβουλος πολιτικής της Φινλανδικής Ομοσπονδίας Εμπορίου, υπενθυμίζει ότι η χρήση της ηλιακής ενέργειας στη Φινλανδία έχει ήδη αυξηθεί χωρίς καμία αναγκαστική υποχρέωση. Σύμφωνα με την ίδια, οι υποχρεώσεις θα στρέβλωναν τον ανταγωνισμό μεταξύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μια τέτοια αναποτελεσματικότητα θα κατέληγε να την πληρώνει ο άνθρωπος του δρόμου.

Pekka Vänttinen | EURACTIV.com

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας