Μενού Ροή
Η Γερμανία πέρασε πακέτο 100 δισ. ευρώ για να "φρενάρει" τις τιμές στους λογαριασμούς ενέργειας

Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας υπερψήφισε την Πέμπτη νομοσχέδιο που αποδεσμεύει ποσό αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βάλει φρένο στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία από τον Ιανουάριο.

Για τα νοικοκυριά και τις μικρότερες επιχειρήσεις, το λεγόμενο φρένο τιμών θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο. Θα λειτουργεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2024, περιορίζοντας τις τιμές του φυσικού αερίου στα 12 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh) και την ηλεκτρική ενέργεια στα 40 λεπτά για το 80% της χρήσης με βάση την περσινή κατανάλωση.

Πέρα από αυτό, η ιδέα είναι ότι οι υψηλότερες τιμές της αγοράς θα παρέχουν ένα κίνητρο για αποταμίευση.

Για περίπου 25.000 μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι τιμές θα καθοριστούν για το 70% της κατανάλωσης στα 7 σεντ για το φυσικό αέριο και στα 13 σεντ για το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο.

Από το επόμενο έτος, οι εταιρείες που θα επωφεληθούν από το φρένο τιμών θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς στο πόσα μπορούν να πληρώσουν σε μπόνους και μερίσματα διαχειριστών.

Όσοι λαμβάνουν κρατική ενίσχυση άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ θα απαγορεύεται να πληρώνουν νέα μπόνους ή μερίσματα, με πλήρη απαγόρευση οποιασδήποτε τέτοιας πληρωμής για όσους λαμβάνουν άνω των 50 εκατομμυρίων.

Το πακέτο που εγκρίθηκε από τους νομοθέτες περιλαμβάνει επίσης εισφορά στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας για τη χρηματοδότηση της βοήθειας, καθώς και μέτρα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας