Μενού Ροή
Η Σλοβακία εξαρτάται περισσότερο από την ενέργεια απ’ ό,τι δείχνουν οι στατιστικές

Τα στοιχεία της Eurostat από το 2020, δείχνουν ότι η Σλοβακία εισάγει το 56% των συνολικών ενεργειακών της αναγκών, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη την πυρηνική ενέργεια, η οποία θα τοποθετούσε τον αριθμό αυτό σε πάνω από 80%, δήλωσαν αναλυτές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας VÚB, τα καύσιμα από πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό της συνολικής ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

Συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας – για την οποία η Σλοβακία εξαρτάται πλήρως από τη Ρωσία – η χώρα εισάγει το 81% των ενεργειακών της αναγκών, γεγονός που την καθιστά την πέμπτη πιο εξαρτημένη χώρα της ΕΕ μετά τη Μάλτα (98%), την Κύπρο (92%), το Λουξεμβούργο (91%) και την Ελλάδα (81%).

Χωρίς την πυρηνική ενέργεια, ο αριθμός αυτός ανέρχεται στο 56%, που είναι δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ (58%). Η εξάρτηση αυξάνεται αν συνυπολογιστεί η πυρηνική ενέργεια επίσης στην Τσεχία (από 39% σε 58%) και την Ουγγαρία (από 57% σε 72%).

Ωστόσο, η Σλοβακία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της από τη Ρωσία με την πυρηνική ενέργεια να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της VÚB, Zdenko Štefanides.

Δεκατρείς χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια. Στη Σλοβακία λειτουργούν σήμερα δύο αντιδραστήρες, ένας στο Jaslovské Bohunice και ένας στο Mochovce. Ένας τρίτος, που βρίσκεται στο Mochovce, πρόκειται να συνδεθεί στο δίκτυο φέτος, ενώ ένας τέταρτος δύο χρόνια αργότερα.

Μετά την έναρξη του πολέμου, το υπουργείο Οικονομίας εξασφάλισε αρκετά πυρηνικά καύσιμα από τη ρωσική κρατική εταιρεία TVEL για το επόμενο έτος. Το καύσιμο παράγεται ειδικά για αντιδραστήρες ρωσικής κατασκευής και η αντικατάσταση του προμηθευτή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η Σλοβακία έχει συμβόλαιο με την TVEL για τέσσερα ακόμη χρόνια.

Το υπουργείο άρχισε διαπραγματεύσεις με τον αμερικανικό προμηθευτή Westinghouse, ο οποίος δεν παράγει επί του παρόντος τον τύπο καυσίμου που χρειάζονται οι σλοβακικοί πυρηνικοί σταθμοί και θα ήταν επίσης ακριβότερος.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας