Μενού Ροή
Οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης για τον Δεκέμβριο στο ρεύμα

Στα 221 ευρώ/MWh (έναντι 238 ευρώ που ήταν για το Νοέμβριο) θα διαμορφωθεί το ύψος της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Δεκέμβριο που θα ανακοινώσει σε λίγες ώρες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Το συνολικό κονδύλι για τις επιδοτήσεις τον επόμενου μήνα θα ανέλθει στα 430 εκατ. ευρώ, όσο περίπου ήταν και για το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energymag, η επιδότηση είναι ελαφρά μειωμένη σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα, όπως άλλωστε και οι χρεώσεις ρεύματος που ανακοίνωσαν οι εταιρείες προμήθειας για το Δεκέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση αυτή -που αφορά σε μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα, νούμερο που καλύπτει περίπου το 90% των νοικοκυριών- διαμορφώνει την τελική τιμή στόχο -στα επίπεδα των 159 ευρώ/MWh, όσο και το Νοέμβριο. Στα ίδια επίπεδα (221 ευρώ/MWh) διαμορφώνεται η επιδότηση και για τα αγροτικά τιμολόγια Χαμηλής και Μέσης Τάσης.

Για τις υπόλοιπες δυο κλίμακες καταναλώσεων στα νοικοκυριά, η επιδότηση διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 171 ευρώ/MWh (από 188 για τον τρέχοντα μήνα), ενώ για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες «προσγειώνεται» στα 81 ευρώ ανά μεγαβατώρα Να σημειωθεί ότι θα ισχύει και πάλι μπόνους μειωμένης κατανάλωσης. Έτσι εάν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021 η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Όσον αφορά στα επαγγελματικά τιμολόγια ισχύος 35 KVa (αρτοποιεία κλπ.) η επιδότηση διαμορφώνεται στα 183 ευρώ/MWh. Για τα υπόλοιπα εμπορικά τιμολόγια αλλά και για τα βιομηχανικά τιμολόγια υψηλής τάσης η επιδότηση διαμορφώνεται στα 34 ευρώ/MWh (από 50 για τον τρέχοντα μήνα).

Το συνολικό κονδύλι του μήνα για τις επιδοτήσεις ρεύματος παραμένει στα 430 εκατ. ευρώ -παρά τη συγκρατημένη έστω μείωση των χρεώσεων= επειδή αναμενεται αύξηση των καταναλώσεων το Δεκέμβριο, άρα και περισσότερες κιλοβατώρες προς κάλυψη. Σε κάθε περίπτωση το ποσό είναι κατά πολύ μειωμένο σε σχέση με το 1 δις. ευρώ του Οκτωβρίου και το 1,9 δις. ευρώ του Σεπτεμβρίου και θα καλυφθεί εξολοκλήρου από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (για δεύτερο συνεχόμενο μήνα) χωρίς συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας